Skvelý domáci marcipán

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 9. novembra 2022     Dĺžka videa: 1 minúta 8 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Máme pre vás recept na jednoduchý, rýchlo hotový a chuťovo neodolateľný domáci marcipán. Pripravíte si ho z jednoduchých surovín a je len na vás, či ho chcete radšej s cukrom alebo s medom.

Suroviny

Klasický marcipán s cukrom:
120 g lúpané (jemne mleté)
70 g
10 g
pár kvapiek (alebo olej z horkých mandlí)
Marcipán s medom:
120 g lúpané (jemne mleté)
50 g
10 g
pár kvapiek (alebo olej z horkých mandlí)

Postup

  1. 1

    Klasický marcipán s cukrom: Jemne mleté lúpené mandle zmiešame s cukrom, pridáme ružovú vodu a olej z mandlí alebo mandľovú arómu. Všetko spolu dobre premiešame a hmotu vytvarujeme do valčeka. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a skladujeme v chladničke.

  2. 2

    Marcipán s medom: Rovnako spracujeme mandle s medom, ružovou vodou a tiež mandľovou arómou alebo olejom z horkých mandlí. Spracovaný marcipánový valček zabalíme a dáme do chladničky až do použitia.

  3. 3

    Naše tipy: Niekedy môžu byť mandle príliš suché a po zmiešaní s cukrom sa hmota môže príliš drobiť. Pomôže, keď pridáme lyžičku či dve vody. Hmotu nemiešame príliš dlho, aby sa z mandlí neuvoľnilo priveľa oleja. Ak marcipán neplánujeme použiť na pečenie, ale chceme ho len tak maškrtiť, môžeme doň pridať aj o trošku viac cukru alebo medu. Okrem tradičného bieleho cukru môžeme použiť aj hnedý trstinový cukor, prípadne cukor z kokosových kvetov.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
Prečo mandľová aróma keď je to z mandlí ?
Vymazať
Ružová voda sa dá aj niečím nahradiť? Alebo, kde ju dostať? A ešte - môže s použiť mandľová múka? Samé otázky, ale chcem vedieť......
Vymazať
@dr (9.11.2022 11:57)

Mandle samotné nemajú takú výraznú chuť, na ktorú sme pri marcipáne zvyknutí. Práve tú dodá malinké množstvo mandľovej arómy a rovnako aj aromatická ružová voda. Samozrejme, arómu môžete v recepte vynechať, marcipán však bude o čosi menej chuťovo výrazný.
Vymazať
@evanaaa (9.11.2022 18:46)

Ružovú vodu môžete v recepte na marcipán vynechať a miesto nej použiť len čistú vodu. Vodu treba dávkovať naozaj len po lyžičkách a postupne zapracovať. Treba však rátať s tým, že marcipán bude chuťovo menej výrazný.

Ružovú vodu kúpite väčšinou v obchodoch so zdravou výživou alebo v biopotravinách. Dá sa objednať aj cez internet, predáva ju viacero slovenských e-shopov. Cena sa pohybuje asi od 3 eur.

Na marcipán sa mandľová múka hodí výborne, pretože sú to vlastné najemno zomleté mandle, ktoré sa dobre spoja s cukrom a ďalšími surovinami.