Zubáč s cuketovým pyré a omáčkou z kávy
šéfkuchár Wellnes hotela Lesná v Starej Lesnej, 28. januára 2022
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
Suroviny
1 kg |
|
|
|
|
|
|
|
Kávová omáčka: | |
500 g (hlava a kosti) |
|
500 g |
|
1 l |
|
25 g |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cuketové pyré: | |
600 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
50 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Kávová omáčka: Najprv urobíme rybací vývar z kostí a vody - necháme ich variť 3–4 hodiny a scedíme cez sitko. Potom v hrnci restujeme nakrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, zalejeme mliekom a varíme domäkka. V priebehu varenia podľa potreby dolievame rybací vývar. Keď je zelenina mäkká, pridáme kávu a varíme ešte 20 minút. Hotovú omáčku scedíme a prepasírujeme cez sitko. Na zjemnenie pridáme smotanu a maslo, dochutíme soľou a korením.
- 2
Cuketové pyré: Do kastróla dáme olej, nakrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a restujeme dozlata. Potom pridáme cuketu nakrájanú na kocky a ďalej restujeme. Podlejeme zeleninovým vývarom a dusíme domäkka. Hotovú zmes dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Ochutíme.
- 3
Rybu nakrájame na porcie a osolíme. Na panvicu dáme kocku masla a rybu opražíme (kožou dolu) dozlatista. Pred koncom dáme na panvicu ďalšiu kocku masla, necháme ho rozpustiť a rybu polievame lyžicou. Necháme chvíľu odstáť.
- 4
Rybu prelejeme s cuketovým pyré a omáčkou. Môžeme pridať aj marinované cibuľky.
Tiež zubáč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu