Foto: sracz
Raňajkové polievky mojeho detstva, mi vždy vyvolajú nostalgické spomienky a akúsi citovú „triašku“ v duši i slzy v oku! Ďakujúc mojemu „šéfovi“ a zároveň Zobraziť celý popisRaňajkové polievky mojeho detstva, mi vždy vyvolajú nostalgické spomienky a akúsi citovú „triašku“ v duši i slzy v oku! Ďakujúc mojemu „šéfovi“ a zároveň vzácnemu priateľovi Prof. Ing. Víťazoslavovi Krúpovi, DrSc., som zásobený sušenými hubami z okolia Kysaku. Podobne, ako Maruška v rozprávke o 12 mesiačikoch jahody, som teraz v decembri zohnal čerstvé kuriatka. Teplá polievka v týchto dňoch rozbiehajúcej sa zimy padne vhod a tak nie div, že sme ju s mojou lepšou ½, rukou spoločnou, uvarili!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 PL na zápražku |
|
2 PL na zápražku |
|
2 PL na zápražku |
|
1 500-2 000 ml (alebo voda) |
|
3-4 ks stonkový |
|
1 PL sladká |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 200-1 500 g |
|
2-3 hrste sušená zmes |
|
250-333 g |
|
1 zväzok čerstvo posekané |
|
1 halúzka sušená (alebo čerstvá) |
|
Postup
-
1
všetko pekne po poriadku; zmes dušených húb (aj z okolia malebnej Svinky za Obišovcami), už skoro hodinu čaká namočená v teplej vode; k stonkom som priložil aj „srdiečko“ stonkového zeleru; tentoraz som mal na výber 3 druhy zemiakov, tak som volil kompromis, 6 tvrdých červených, 2 polotvrdé žlté a jeden väčší „na pečenie“ hnedý, ktorý sa uvarí veľmi rýchlo a polievku zahustí (tento druh často používam, postrúhaný na „syrovom“ strúhadle, potom sa jeho „ihličky“ príjemne rozpadávajú v ústach)
-
2
velenie pri šporáku prevzalo moje lepšie a krajšie JA, mne prischla „fcia“ pomocníka „hantlagera“ a fotodokumentaristu, ale vôbec som sa tomu nebránil! Permanentne veliaca „generálka“ pripravila jemne okrovú voňavú zápražku (v horúcej rajnici vymiešala po dve PL oleja, masla a hladkej múky, po získaní požadovanej farby a vône zaliala zeleninovým vývarom, ale spravidla to býva horúca voda; počas nepretržitého miešania, nechala zhustnúť a cez sitko vliala do polievkového hrnca so stonkami zeleru
-
3
nasledovala „dvojhrsťová“ zmes sušenýcu húb aj s vodou, v ktorej boli namočené
-
4
ja som medzitým olúpal a pokrájal zemiaky a hneď ich aj vložil do hrnca
-
5
podobný „osud“ čakal aj na čerstvé pokrájané kuriatka (ale aj čerstvé hlívy, pečiarka ovčia „portobello“, či šampiňóny, v tejto polievke chutia fantasticky) a podľa chuti okorenil čerstvo mletým jalovcom_borievkou (~ ½ ML), čiernym korením (~ 1 ML) a zarovnanou PL mletej červenej sladkej papriky,
-
6
dolial som zvyšok vývaru, pridal dobrú hrsť pokrájanej petržlenovej vňate, aj s halúzkami a sušený ligurček
-
7
sušený ligurček splnil svoju voňavú úlohu, tak som ho v hrnci nahradil hrsťou lístočkov čerstvej petržlenovej vňate, podľa chuti dosolil, ešte raz nechal prevrieť a hotová polievka „po domácky“ rozvoniala celý byt
-
8
zajedali sme ju cesnakovou focaccia_ou, ale ja som si strúčik cesnaku pretlačil aj do mojej misky; verte, že nám chutilo! … a veľmi!
A hríbov tento rok bolo dosť aj tu v okolí Bratislavy, takže ďakujem za recept.
aj v zemiakoch odborník..
ak chuť mám na dobré čítanie-vtedy rada otváram tvoj nick..
nová pre túto polievkovú v chuti vec-je ten mletý jalovec..
maj dobrý mikulášsky -nielen-deň..:-)