Zeleninová polievka s krupicovými haluškami fotorecept
Foto: pusta
V tomto upršanom, pochmúrnom počasí sa nám zažiadala jednoduchá, ľahká, dobrá zeleninová polievočka, ktorá jednak zahreje a jednak osvieži. Dávno sme ju nemali a Zobraziť celý popisV tomto upršanom, pochmúrnom počasí sa nám zažiadala jednoduchá, ľahká, dobrá zeleninová polievočka, ktorá jednak zahreje a jednak osvieži. Dávno sme ju nemali a výborne doplnila granatiersky pochod, pochutnali sme si, len čo je pravda.
porcie
príprava
na 90 °C
Suroviny
3 ks |
|
2 ks |
|
50 g |
|
50 g |
|
1 ks stredne veľká |
|
1 malý zväzok |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
2 zarovnané PL |
|
2 PL |
|
1500 ml |
|
2 ks |
|
40 g |
|
podľa potreby podľa veľkosti vajec |
|
Postup
-
1
Očistila som si postupne koreňovú zeleninu.
-
2
Pokrájala som ju na malé kúsky, kocky a kolieska.
-
3
Pokrájala som na kocky.
-
4
V hrnci som orestovala scedenú zeleninku na rozohriatom oleji, má potom lepšiu chuť.
-
5
Zaliala som ju vodou a varila som na strednom ohni asi 15 minút, to stačí, lebo sa bude ešte variť. Pridala som soľ.
-
6
Kým sa varila zeleninka, pripravila som si paprikovú zásmažku. Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu.
-
7
Pridala som múku a orestovala som ju do svetložltej farby.
-
8
K orestovanej múke som pridala sladkú mletú červenú papriku, za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť. Pozor, stále miešať, aby nezhorkla. Zaliala som ju studenou vodou a dobre rozmiešala, aby neboli v nej hrudky.
-
9
Hotovú zásmažku som pridala do k zeleninke a spolu som ešte varila asi 15 minút.
-
10
Vajcia som rozšľahala s maslom pomocou vidličky.
-
11
Pridala som detskú krupicu.
-
12
Spracovala som všetko spolu na polomäkké cesto, nachala som asi 15 minút odpočívať, aby krupica pekne nabobtnala.
-
13
Pomocou čajovej lyžičky som zavarila halušky do vriacej polievky a nechala som ich pomaly tiahnuť na najslabšom plameni asi 10 minút. Treba zavárať menšie halušky, lebo značne zväčšia svoj objem. Na záver som polievku dochutila čerstvo mletým čiernym korením.
-
14
Petržlenovú vňať som posekala na drobno.
-
15
Horúcu polievku som nabrala do tanierov a posypala posekanou petržlenovou vňaťou. Prajem dobrú chuť k tejto chutnej, jemnej a zdravej polievke, ktorá nielen zahreje, posilní, ale aj osvieži.
varecha.pravda.sk/recepty/krupicove-halusky-do-polievky-f...