Zaspomínajte si na dovolenku v Grécku, urobte si musaku
mesačník Varecha, 17. septembra 2022
Foto: Shutterstock
Baklažán, mleté mäso, bešamelová omáčka. To sú tri základné súčasti pokrmu zvaného musaka. Najčastejšie na ňu natrafíte v Grécku, ale pripraviť si ju Zobraziť celý popisBaklažán, mleté mäso, bešamelová omáčka. To sú tri základné súčasti pokrmu zvaného musaka. Najčastejšie na ňu natrafíte v Grécku, ale pripraviť si ju môžete aj doma. Takto...
príprava
na 160 °C
Suroviny
4 ks stredný |
|
4 ks väčšie |
|
500 g mleté (mix hovädzie a jahňacie) |
|
1 ks |
|
4 ks veľké |
|
3 ks |
|
50 g |
|
200 ml |
|
1/2 ČL |
|
|
|
|
|
Na omáčku: | |
50 g |
|
5 PL |
|
500 ml |
|
|
|
|
|
3 ks |
|
Na vymastenie pekáča: | |
|
Postup
-
1
Baklažány umyjeme a nakrájame na plátky, rozložíme na mriežke a z každej strany mierne osolíme, necháme postáť 30 minút. Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Šupku na paradajkách narežeme, prelejeme ich vriacou vodou, ošúpeme a nakrájame.
- 2
Na panvici speníme maslo, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, restujeme a primiešame mleté mäso, restujeme, dochutíme škoricou a osolíme. Prilejeme víno, premiešame a prikryté necháme dusiť asi 25 minút. Potom pridáme nakrájané paradajky, necháme ich úplne rozvariť a šťavu odpariť.
- 3
Na bešamelovú omáčku rozpustíme v menšom hrnci maslo a prisypeme múku, za stáleho miešania zapražíme. Zalejeme mliekom a metličkou miešame, aby nevznikli hrudky. Okoreníme štipkou strúhaného muškátového orieška a mletým bielym korením, podľa chuti osolíme. Do hotovej omáčky zašľaháme žĺtky.
- 4
Baklažány umyjeme od soli a osušíme. V panvici rozpálime olej, plátky baklažánu opečieme z oboch strán dozlatista. Na kuchynskej papierovej utierke osušíme od oleja.
- 5
Bielky vyšľaháme do pevného snehu. Sneh jemne vmiešame do mäsovej zmesi.
- 6
Pekáč vymastíme maslom, na dno poukladáme polovicu baklažánov, navrstvíme polovicu mäsovej zmesi, polovicu uvarených zemiakov, potom opäť mäso, zemiaky a baklažány. Nakoniec všetko zalejeme bešamelovou omáčkou.
- 7
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40–50 minút dozlatista.
Tiež zapekaný baklažán:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu