Kysnuté cesto
Kysnuté cesto

Základný recept na kysnuté cesto fotorecept

cukrárka Petra Hübler
mesačník Varecha, 4. mája 2022
Základný recept na kysnuté cesto (fotorecept)
Foto: Shutterstock

Základom prípravy kysnutého cesta je vždy zvlášť zmiešať sypké suroviny a potom pridávať tekuté suroviny. Ak by sme priamo na droždie nasypali soľ alebo tuk príliš zohriali, cesto by sa nepodarilo.

1 kg
porcia
80 minút
príprava

Suroviny

500 g
10 g
90 g
1 ks
250 ml
40 g čerstvé
100 g (alebo Hera)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku vysypeme do misy, primiešame soľ.

    Základný recept na kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom. Prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.

    Základný recept na kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K múke pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto.

    Základný recept na kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.

    Základný recept na kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste, cesto zdvojnásobí svoj objem.

  6. 6

    Upečte si z tohto základného cesta: kysnutý veniec, mazanec a moravské koláče.

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Slovenská kuchyňa, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá

Diskusia k receptu

marienka44
Múku treba preosiať, aby sa prevdušnila. Ja robím kvások osobitne a ten pridám do múky. Maslo (tuk) ide nakoniec.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha