Základný recept na kysnuté cesto fotorecept
mesačník Varecha, 4. mája 2022

Foto: Shutterstock
Základom prípravy kysnutého cesta je vždy zvlášť zmiešať sypké suroviny a potom pridávať tekuté suroviny. Ak by sme priamo na droždie nasypali soľ alebo tuk príliš zohriali, cesto by sa nepodarilo.
porcia
príprava
Suroviny
500 g |
|
10 g |
|
90 g |
|
1 ks |
|
250 ml |
|
40 g čerstvé |
|
100 g (alebo Hera) |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Múku vysypeme do misy, primiešame soľ.
-
2
V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom. Prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
-
3
K múke pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto.
-
4
Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
-
5
Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste, cesto zdvojnásobí svoj objem.
- 6
Upečte si z tohto základného cesta: kysnutý veniec, mazanec a moravské koláče.
Tiež kysnuté cesto:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Tipy na články
Ďalšie recepty
- 6
Diskusia k receptu