Veľkonočný mazanec

cukrárka Petra Hübler
mesačník Varecha, 11. apríla 2022
Veľkonočný mazanec
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
2 ks
porcie
40 + kysnutie minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
10 g
90 g
1 ks
250 ml
40 g čerstvé
100 g (alebo Hera)
3 PL
2 PL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Hrozienka zalejeme vriacou vodou, pridáme rum – urýchli to zmäknutie hrozienok.

  2. 2

    V menšej miske zamiešame cukor s vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.

  3. 3

    Múku nasypeme do väčšej misy, primiešame soľ. Pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené vlažné maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.

  4. 4

    Do hotového cesta nakoniec primiesime scedené hrozienka. Z cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.

  5. 5

    Vykysnutý mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a hrubozrnným cukrom.

  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista.

Diskusia k receptu