Veľkonočný mazanec
mesačník Varecha, 11. apríla 2022

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 500 g |
|
| 10 g |
|
| 90 g |
|
| 1 ks |
|
| 250 ml |
|
| 40 g čerstvé |
|
| 100 g (alebo Hera) |
|
| 3 PL |
|
| 2 PL |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| Na posypanie: | |
| 3 PL |
|
| 2 PL |
|
Postup
-
1
Hrozienka zalejeme vriacou vodou, pridáme rum – urýchli to zmäknutie hrozienok.
- 2
V menšej miske zamiešame cukor s vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
- 3
Múku nasypeme do väčšej misy, primiešame soľ. Pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené vlažné maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
- 4
Do hotového cesta nakoniec primiesime scedené hrozienka. Z cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
- 5
Vykysnutý mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a hrubozrnným cukrom.
- 6
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista.
Tiež mazanec:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu