Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Moravské koláče s tvarohom, orechami a makom

cukrárka Petra Hübler
mesačník Varecha, 12. apríla 2022
Moravské koláče s tvarohom, orechami a makom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
2 plechy
porcie
50 + kysnutie minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
10 g
90 g
1 ks
250 g
40 g čerstvé
100 g (alebo Hera)
Tvarohová plnka:
500 g
40 g
1 bal.
40 g
2 ks
Maková plnka:
200 g mletý
100 g
150 ml
Orechová plnka:
200 g mleté
100 g
150 g
150 ml
 štipka
Posýpka:
150 g
150 g
70 g
Okrem toho:
200 g
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom. Prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.

  2. 2

    K múke pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené vlažné maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.

  3. 3

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste, cesto zdvojnásobí svoj objem. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.

  4. 4

    Medzitým pripravíme plnky. Na tvarohovú zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, detskú krupicu a žĺtky. Na makovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, pridáme mletý mak. Dôkladne premiešame, necháme dobre vychladnúť. Na orechovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, prisypeme mleté orechy zmiešané so strúhankou a škoricou. Necháme vychladnúť. Tromi plnkami a slivkovým lekvárom naplníme cukrárske vrecká a končeky vreciek odstrihneme.

  5. 5

    Posýpka: Zmiešame cukor s múkou, polejeme roztopeným maslom a prstami miešame, kým sa suroviny nespoja a nevytvoria malé hrudky. Ak je posýpka príliš riedka, pridáme trochu cukru. Ak sú hrudky priveľmi tvrdé a suché, prilejeme trochu roztopeného masla. Posýpku môžeme skladovať v mikroténovom vrecku v mrazničke.

  6. 6

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi centimeter, vykrojíme kolieska s priemerom asi 7 centimetrov. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a plníme plnkami podľa fantázie. Vrch koláčikov posypeme posýpkou. Hotové necháme ešte 10–15 minút podkysnúť a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  7. 7

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha