Moravské koláče s tvarohom, orechami a makom
mesačník Varecha, 12. apríla 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
10 g |
|
90 g |
|
1 ks |
|
250 g |
|
40 g čerstvé |
|
100 g (alebo Hera) |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
40 g |
|
1 bal. |
|
40 g |
|
2 ks |
|
Maková plnka: | |
200 g mletý |
|
100 g |
|
150 ml |
|
Orechová plnka: | |
200 g mleté |
|
100 g |
|
150 g |
|
150 ml |
|
štipka |
|
Posýpka: | |
150 g |
|
150 g |
|
70 g |
|
Okrem toho: | |
200 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom. Prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
- 2
K múke pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené vlažné maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
- 3
Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste, cesto zdvojnásobí svoj objem. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
- 4
Medzitým pripravíme plnky. Na tvarohovú zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, detskú krupicu a žĺtky. Na makovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, pridáme mletý mak. Dôkladne premiešame, necháme dobre vychladnúť. Na orechovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, prisypeme mleté orechy zmiešané so strúhankou a škoricou. Necháme vychladnúť. Tromi plnkami a slivkovým lekvárom naplníme cukrárske vrecká a končeky vreciek odstrihneme.
- 5
Posýpka: Zmiešame cukor s múkou, polejeme roztopeným maslom a prstami miešame, kým sa suroviny nespoja a nevytvoria malé hrudky. Ak je posýpka príliš riedka, pridáme trochu cukru. Ak sú hrudky priveľmi tvrdé a suché, prilejeme trochu roztopeného masla. Posýpku môžeme skladovať v mikroténovom vrecku v mrazničke.
- 6
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi centimeter, vykrojíme kolieska s priemerom asi 7 centimetrov. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a plníme plnkami podľa fantázie. Vrch koláčikov posypeme posýpkou. Hotové necháme ešte 10–15 minút podkysnúť a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- 7
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Tiež kysnuté koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu