Kysnuté cesto
Kysnuté cesto

Najlepšie kysnuté cesto

evelinka31 - bez fotkyevelinka31, 5. januára 2021

Najlepšie cesto na svete 🤗 Krásne kysne, koláče sú nadýchané, vláčne, doslova obláčikové...

30
porcií
60 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
400 ml
1 kocka
3 PL
štipka
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si urobím kvások. Zohrejem mliečko, pridám štipku soli a cukor, rozmrvím droždie a nechám 15 minút zakryté postáť.

  2. 2

    Medzitým si preosejem múku.

  3. 3

    Keď mám kvások, pridám ho k múke, pridám olej a miesim 10-15 minút. Cesto nechám vykysnúť 30-40 minút na teplom mieste.

  4. 4

    Cesto si rozdelím na polovice. Z jednej urobím moravské koláče - cesto rozvaľkám na hrúbku 5 mm a vykrajujeme pohárom kruhy, popritláčam stred a naplním obľúbenou plnkou.

  5. 5

    Druhú polovicu rozdelím na rovnaké časti, rozvaľkám a urobím plnené rožky. Potriem vajíčkom. Pečiem pri 200 °C 12 minút. Dobrú chuť. Po upečení postriekam horúcim mliekom.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá

Diskusia k receptu

kika1212
Koláče sú určite dobré (jedna kocka droždia na 600 g múky je moc), ale v recepte nevidím nič výnimočné, aby to bolo najlepšie kysnuté cesto.
evelinka31
@katkapo (6.1.2021 11:48)

Dobrý deň
Robievam tvarohovú - 250 g mäkký tvaroh,žĺtko,vanilkový cukor
Maková - 150 g mletého maku,2 pl cukor,1 pl džem-sparim mliekom 😉
evelinka31
@garanco (6.1.2021 15:22)

Dobrý deň prajem
Vyskúšala som hádam 10 receptov na kysnuté ,toto sa mi osvedčilo najviac ,koláčiky sú mäkké ešte aj na 3. den, a droždie nieje vôbec cítiť
emdy
Spolu pol litra na 600g tak to má byť. A čert 😈 ber 20g droždia 😆 keď je dobrá plnka sa to stratí Vyzerajú super 👌
marienka44
Jam mám informáciu, že soľ zabíja kvasnice, baktírie. Do kvásku soľ nepatrí, viacerí mi dajú za pravdu. A tuk ide az nakoniec do cesta, inak sa ciastocky múky obalia tukom a cesto zle kysne bez kyslíka.
2x 45678 a staja
evelinka31
@marienka44 (9.1.2021 13:23)

Dobrý deň, synčekovi plním domácou nutelou + rozpucene banány, ale tiez obľubuje plnky ako maková, orechová, tvarohová. Občas ešte robievam - mascarpone +maliny 😉
evelinka31
@marienka44 (9.1.2021 13:27)

Dobrý deň
Nikde som túto informáciu zatiaľ nezahliadla, moja mamina má učila že soľ aktivuje kvasnice tak isto ako teplé mliečko či cukor, ak máte na mysli kvások, tak je postup samozrejme iný, ale pri droždí som naučená takto 😉a myslím že viacerí 😉
45678
@evelinka31 (9.1.2021 15:18)

Marienka ma pravdu s tou soľou, do kvasku soľ nepatrí, no ak máš túto informáciu od mamičky a je to v rodine overené, nič proti tomu:-) a nemám výhrady ani k množstvu kvasníc v tvojom recepte, ak sa cesto nechá dobre vykysnúť, kvasnice necítiť. Koláčiky máš pekne a chutne:-) ps :tiež zvyknem tuk pridávať nakoniec, keď sú suroviny takmer spojené v cesto a vrch cesta este pred kysnutím potriem tukom, aký použijem do daného cesta, potom už nemusím podsypat pri tvarovaní.
mamec
@45678 (9.1.2021 15:44)
Ja som už dávnejšie robievala rýchle tvarohové buchty bez kysnutia. V tomto recepte na 1 kg múky idú dve kocky kvasníc plus jeden prášok do pečiva. Cesto sa zamiesi, hneď sa plnia buchty a bez podkysnutia sa dávajú piecť. Takže do hodiny boli upečené buchty na stole. Tiež som mala obavy, keď som ten recept skúšala, že budú cítiť kvasnice (a na to som ja veľmi háklivá:-)), ale môžeš mi veriť, že vôbec ich nebolo cítiť.