Najlepšie kysnuté cesto
Foto: evelinka31
Najlepšie cesto na svete ? Krásne kysne, koláče sú nadýchané, vláčne, doslova obláčikové...
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Najprv si urobím kvások. Zohrejem mliečko, pridám štipku soli a cukor, rozmrvím droždie a nechám 15 minút zakryté postáť.
- 2
Medzitým si preosejem múku.
- 3
Keď mám kvások, pridám ho k múke, pridám olej a miesim 10-15 minút. Cesto nechám vykysnúť 30-40 minút na teplom mieste.
- 4
Cesto si rozdelím na polovice. Z jednej urobím moravské koláče - cesto rozvaľkám na hrúbku 5 mm a vykrajujeme pohárom kruhy, popritláčam stred a naplním obľúbenou plnkou.
- 5
Druhú polovicu rozdelím na rovnaké časti, rozvaľkám a urobím plnené rožky. Potriem vajíčkom. Pečiem pri 200 °C 12 minút. Dobrú chuť. Po upečení postriekam horúcim mliekom.
Tiež kysnuté cesto:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
( jedna kocka droždia stačí na kilo múky, ináč je to droždie v ceste cítiť...)
Presne! Toto pravidlo mam zafixovane. Na 1kg muky 1 kocka (42g) drozdia. Recepty starych mam, Omas a Babiciek.
i ja robím kysnuté cesto bez vajíčka
fajn
Dobrý deň
Robievam tvarohovú - 250 g mäkký tvaroh,žĺtko,vanilkový cukor
Maková - 150 g mletého maku,2 pl cukor,1 pl džem-sparim mliekom ?
Dobrý deň prajem
Vyskúšala som hádam 10 receptov na kysnuté ,toto sa mi osvedčilo najviac ,koláčiky sú mäkké ešte aj na 3. den, a droždie nieje vôbec cítiť
Dobrý deň, synčekovi plním domácou nutelou + rozpucene banány, ale tiez obľubuje plnky ako maková, orechová, tvarohová. Občas ešte robievam - mascarpone +maliny ?
Dobrý deň
Nikde som túto informáciu zatiaľ nezahliadla, moja mamina má učila že soľ aktivuje kvasnice tak isto ako teplé mliečko či cukor, ak máte na mysli kvások, tak je postup samozrejme iný, ale pri droždí som naučená takto ?a myslím že viacerí ?
Marienka ma pravdu s tou soľou, do kvasku soľ nepatrí, no ak máš túto informáciu od mamičky a je to v rodine overené, nič proti tomu:-) a nemám výhrady ani k množstvu kvasníc v tvojom recepte, ak sa cesto nechá dobre vykysnúť, kvasnice necítiť. Koláčiky máš pekne a chutne:-) ps :tiež zvyknem tuk pridávať nakoniec, keď sú suroviny takmer spojené v cesto a vrch cesta este pred kysnutím potriem tukom, aký použijem do daného cesta, potom už nemusím podsypat pri tvarovaní.
Ja som už dávnejšie robievala rýchle tvarohové buchty bez kysnutia. V tomto recepte na 1 kg múky idú dve kocky kvasníc plus jeden prášok do pečiva. Cesto sa zamiesi, hneď sa plnia buchty a bez podkysnutia sa dávajú piecť. Takže do hodiny boli upečené buchty na stole. Tiež som mala obavy, keď som ten recept skúšala, že budú cítiť kvasnice (a na to som ja veľmi háklivá:-)), ale môžeš mi veriť, že vôbec ich nebolo cítiť.