Kysnuté cesto
Základný recept na kysnuté cesto (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Základom prípravy kysnutého cesta je vždy zvlášť zmiešať sypké suroviny a potom pridávať tekuté suroviny.* Ak by sme priamo
na droždie nasypali soľ alebo tuk príliš zohriali, cesto by sa nepodarilo.
1 kg porcia |
80 minút príprava |
Postup
- Múku vysypeme do misy, primiešame soľ.
- V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom. Prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
- K múke pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste, cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Upečte si z tohto základného cesta: kysnutý veniec, mazanec a moravské koláče.