Kysnuté cesto

Základný recept na kysnuté cesto (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Základom prípravy kysnutého cesta je vždy zvlášť zmiešať sypké suroviny a potom pridávať tekuté suroviny.* Ak by sme priamo na droždie nasypali soľ alebo tuk príliš zohriali, cesto by sa nepodarilo.

1 kg
porcia
80 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Múku vysypeme do misy, primiešame soľ.
  2. V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom. Prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
  3. K múke pridáme rozdrobené droždie, prilejeme roztopené maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto.
  4. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
  5. Cesto prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste, cesto zdvojnásobí svoj objem.
  6. Upečte si z tohto základného cesta: kysnutý veniec, mazanec a moravské koláče.