Veľkonočný veniec s makovou a orechovou plnkou
mesačník Varecha, 9. apríla 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
10 g |
|
90 g |
|
1 ks |
|
250 ml |
|
40 g čerstvé |
|
100 g (alebo Hera) |
|
Maková plnka: | |
200 g mletý |
|
100 g |
|
150 ml |
|
Orechová plnka: | |
200 g mleté |
|
100 g |
|
150 g |
|
150 ml |
|
štipka |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
2 PL |
|
Postup
-
1
Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
- 2
Do misky s múkou rozdrobíme droždie. Prilejeme roztopené maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
- 3
Z cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
- 4
Medzitým si pripravíme plnky. Na makovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, pridáme mletý mak. Dôkladne premiešame, necháme dobre vychladnúť. Na orechovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, prisypeme mleté orechy zmiešané so strúhankou a škoricou. Necháme vychladnúť. Ak je to potrebné, hotové plnky môžeme rozriediť trochou teplého mlieka.
- 5
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme do tvaru dlhšieho obdĺžnika. Jednu časť cesta natrieme makovou plnkou a druhú orechovou plnkou. Obe zvinieme do závinu. Záviny pozdĺžne narežeme a zapletieme do tvaru vrkoča, ktorý nakoniec spojíme do tvaru kruhu.
- 6
Veniec necháme ešte 15 minút vykysnúť. Potom ho potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35–40 minút dozlatista.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu