Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Veľkonočný veniec s makovou a orechovou plnkou

cukrárka Petra Hübler
mesačník Varecha, 9. apríla 2022
Veľkonočný veniec s makovou a orechovou plnkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
60 + kysnutie minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
10 g
90 g
1 ks
250 ml
40 g čerstvé
100 g (alebo Hera)
Maková plnka:
200 g mletý
100 g
150 ml
Orechová plnka:
200 g mleté
100 g
150 g
150 ml
 štipka
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
2 PL




Postup

  1. 1

    Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.

  2. 2

    Do misky s múkou rozdrobíme droždie. Prilejeme roztopené maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.

  3. 3

    Z cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.

  4. 4

    Medzitým si pripravíme plnky. Na makovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, pridáme mletý mak. Dôkladne premiešame, necháme dobre vychladnúť. Na orechovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, prisypeme mleté orechy zmiešané so strúhankou a škoricou. Necháme vychladnúť. Ak je to potrebné, hotové plnky môžeme rozriediť trochou teplého mlieka.

  5. 5

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme do tvaru dlhšieho obdĺžnika. Jednu časť cesta natrieme makovou plnkou a druhú orechovou plnkou. Obe zvinieme do závinu. Záviny pozdĺžne narežeme a zapletieme do tvaru vrkoča, ktorý nakoniec spojíme do tvaru kruhu.

  6. 6

    Veniec necháme ešte 15 minút vykysnúť. Potom ho potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35–40 minút dozlatista.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia