Pirôžky, šišky a buchtičky z jedného cesta fotorecept
Kysnuté cesto ako vatička, mäkké a nadýchané aj na druhý deň. Výborne na pirôžky, šišky a aj buchty.
príprava
na 170 °C
Suroviny
500 ml |
|
500 g |
|
500 g |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
100 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
|
|
1 ČL |
|
50 ml |
|
Plnka: | |
200 g mletý |
|
200 g domáci |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Na potretie buchiet: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a droždím, necháme 5-10 minút vzísť kvások. V miske zmiešame preosiatu múku zo soľou. Pridáme kvások, roztopené maslo, jogurt, žĺtky, rum a nastrúhanú citrónovú kôru. Vymiesime hladké cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
-
2
Pirôžky: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 1,5 cm. Narežeme na obdĺžniky a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na obdĺžniky plnku. Plnku si pripravíme zmiešaním mletého maku a slivkového lekváru. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť.
-
3
Šišky a buchty: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 1,5 cm a vykrajujeme kolieska. Šišky necháme na doske ešte 15-20 minút podkysnúť. Zo zbytku cesta a plnky si naplníme klasické buchty.
- 4
V hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejeme olej (stredný oheň) a vyprážame najskôr pirôžky a potom šišky z oboch strán do zlatohnedá. Ukladáme na papierové utierky, aby odsali prebytočný olej. Šišky posypeme cukrom. Buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.
- 5
Z jedného cesta pre každého niečo.
- 6
Dobrú chuť.
- 4
Diskusia k receptu