Kysnuté cesto
Kysnuté cesto

Pirôžky, šišky a buchtičky z jedného cesta fotorecept

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, dnes 08:19

Kysnuté cesto ako vatička, mäkké a nadýchané aj na druhý deň. Výborne na pirôžky, šišky a aj buchty.

30 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

500 ml
500 g
500 g
1 kocka (čerstvé)
2 PL
1 bal.
100 g
150 g
4 ks
1 ČL
50 ml
Plnka:
200 g mletý
200 g domáci
Na vyprážanie:
Na potretie buchiet:
1 ks




Postup

  1. 1

    Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a droždím, necháme 5-10 minút vzísť kvások. V miske zmiešame preosiatu múku zo soľou. Pridáme kvások, roztopené maslo, jogurt, žĺtky, rum a nastrúhanú citrónovú kôru. Vymiesime hladké cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.

    Pirôžky, šišky a buchtičky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pirôžky: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 1,5 cm. Narežeme na obdĺžniky a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na obdĺžniky plnku. Plnku si pripravíme zmiešaním mletého maku a slivkového lekváru. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť.

    Pirôžky, šišky a buchtičky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šišky a buchty: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 1,5 cm a vykrajujeme kolieska. Šišky necháme na doske ešte 15-20 minút podkysnúť. Zo zbytku cesta a plnky si naplníme klasické buchty.

  4. 4

    V hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejeme olej (stredný oheň) a vyprážame najskôr pirôžky a potom šišky z oboch strán do zlatohnedá. Ukladáme na papierové utierky, aby odsali prebytočný olej. Šišky posypeme cukrom. Buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme.

    Pirôžky, šišky a buchtičky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z jedného cesta pre každého niečo.

    Pirôžky, šišky a buchtičky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobrú chuť.

    Pirôžky, šišky a buchtičky z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zojenka
Tento recept sa mi páči. Ponuka úvodného foto je veľmi lákavá. Ukladám si ho do KK. Jogurt treba nechať stiecť?