Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. februára 2014
Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept)
Foto: pusta

Kuracie mäso možno pripraviť na tisíc spôsobov. Mali sme milú návštevu, tak som chcela prekvapiť niečim chutným a iným ako obvykle, poradili sme sa s mojim priateľom a podarilo sa. Veľmi chutilo, mali veľký úspech :-) a určite spravím aj inokedy.

4
porcie
4 hodiny minút
príprava
7 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

na guľky:
600 g
150 ml
podľa chuti
bylinkové maslo:
50 g
50 g (nastrúhaný)
1/2 zväzku
1 strúčik
z 1/2 citróna
podľa chuti
podľa chuti
na obalenie:
podľa potreby
2 ks
2 PL
podľa chuti
podľa potreby
na vypážanie:
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kuracie prsia som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozhodla som sa pripraviť kuraciu fáš, pokrájala som mäsko na malé kúsky. Môj priateľ mi vysvetlil, že pravá základná mäsová fáš sa pripravuje naškriabaním mäska ostrým nožom na veľmi jemno, podobne ako pri tatarskom bifteku z pravej sviečkovej, žiadnym mletím mäsa a ani catterom, ale nemal nič zásadného proti môjmu postupu.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäsko som dala do cuttera, pridala som vychladenú sladkú smotanu. Smotana vsiakne do mäska, veľmi ho zjemní, premastí a dobre spojí.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko som spolu rozkutrovala,...

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som soľ a znovu som ho rozkutrovala, aby bolo mäsko jemnučké, odložila som na 4 hodiny odpočívať do chladničky. V tejto fáze možno ešte pridať vaječný žĺtok, namočenú a dobre vyžmýkanú žemľu, muškátový oriešok, ev. iné korenie, najčastejšie biele mleté - ochutenie je výlučne na vás, ja som nechala kuraciu fáš len takto jednoducho, lebo ešte zapracujem do guliek bylinkové maslo, ktoré mäsko primerane ochutí a ešte zjemní.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ som si pripravila bylinkové maslo, petržlenovú vňať som pokrájala na drobno,...

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som zmäknuté maslo, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, soľ,čerstvo mleté čierne korenie,...

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... nastrúhaný polotvrdý údený ovčí syr a všetko som spolu poriadne vymiešala, ...

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...zo zmesi som vytvarovala valček, zabalila do alobalu, ktorého oba konce som utiahla ako salonku a odložila som do mrazničky.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäsko som vybrala z chladničky a rukami navlhčenými vo vode som vytvarovala mäsové guľky, ktoré som odložila na 15 minút do mrazničky.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z mrazáku som vybrala valček bylinkového masla, nechala som ho povoliť chvíľu a pokrájala som z neho asi 0,5 cm silné kolieska, zvyšok som vrátila do mrazáku, použijem v inom jedle a vybrala som mäsové guľky. Môžete vytvarovať aj guľôčky o priemere asi 0,5 - 1 cm, avšak tento postup je o niečo pracnejší.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mäsovú guľku som rovnomerne roztlačila do vlhkej dlane, položila som do stredu bylinkové maslo,...

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ... vlhkými rukami som opäť vytvarovala guľky.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Naplnené guľky som obalila v hlbšej miske v múke, v zmesi rozšľahaných vajec s mliekom a soľou, napokon som ich obalila v strúhanke.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pripravila som obalené mäsové guľky v trojobale na vyprážanie.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    V hlbšom hrnci som pomaly na strednom plameni rozohriala olej a za otáčania som mäsové guľky pomaly vypražila asi 7 minút. Naraz sa nesmie dať veľa, aby sa olej príliš neochladil, plameň sa po vložení guliek mierne stiahne, aby sa guľky rovnomerne pretiekli, nesmú sa vyprážať z prudka, aby sa na povrchu nespálili a náplň nevytiekla, ale ochutila a zjemnila mäsíčko a všetko sa prepieklo rovnomerne!!!

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Vypražené guľky pekne do zlato-hneda som dala odsať z prebytočného tuku na papierovú utieku.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Podávala som ich horúce, 5 guliek na jednu porciu, a ako príloha vynikajúco poslúžilo zemiakové pyré.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Týmto spôsobom pripravené kuracie prsia sú vo vnútri veľmi šťavnaté a jemné, správne ochutené a na povrchu chrumkavé, vynikajúcej chuti. Návšteva bola príjemne prekvapená a veľmi ma pochválili, úžasne im chutilo a vypýtali si aj recept :-) Náplň môže byť veľmi variabilná poľa vašej chuti a vždy iná, základom však vždy musí byť maslo a citrónová šťava. Tieto guľky sa dajú pripraviť v predstihu a potom stačí len obaliť a vypražiť, môžete sa potom patrične venovať svojej návšteve.

    Vyprážané guľky z kuracích pŕs plnené bylinkovým maslom (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

52 komentárov k receptu
Veľmi dobrý nápad,aj kuter sa mi páči,takto sa dá ľahko vytvoriť veľa chutných jedál.Aj to pekne vyzerá,určite vyskúšam,ja mám len mlynček,tak budem mlieť.Nejaké kroky si zjednoduším.Dá sa to obalené iste zamraziť ked sa urobí väčšie množstvo a inokedy akoby to človek našiel a predsa to nie je polotovar z obchodu,kde pomelú všeličo...Ukladám,*****
toto je urcite delikatne jedlo, a pekne prepracovane,, len p. @pusta taka skoda tych fotiek, viem, ze fotite mobilom, fakt by si vase recepty zasluzili lepsi zaber /myslim ostrost, svetlo/, ked uz tomu venujete tolko casu .. gulke sa mi pacia :)
Pekny recept, vyborne popisany postup. A pri predstave chuti sa mi robia az gule za usami. Vdaka za recept, ukladam si ho a onedlho ho iste vyskusam.
Guľky a prsia = úžasná predstava @pusta milá a veľmi sa mi páčia záverečné dva obr. kde podľa avízovaných 5 guliek v jednej porcii vidím 7 (sedem)! ... ale mne by si mohla trošku zemiakového pyre dať aj ako porciu dľa obr. 17 -:))))))) !!! Vopred srdečne ďakujem!
jezus hned by som si zo dve dala, ale radšej nechcem na večer, to si tak nahováram @pusta vieš, ale uložím, páčia sa mi, piecť ich v rúre, čo povieš? budem ich vrtieť tam, či?
pekný recept. mám taký dojem, že v rúre by to nebolo ono, asi by všetko maslo vytieklo. ukladám a raz určite vyskúšam, aj ked vyprážané a môj žlčník nie sú kamaráti. ale rcp sa mi páči, určite neodolám :-)
veľmi pekný receptík,:-). milý @sracz , ja som narátala guliek tiež viac,ale iba o jednu..nie o dve. na predposlednom šesť a na poslednom tiež,len je tam jedna rozkrojená..ale aj tak dobre, aspoň vidno že nie je @pusta lakomá :-)
milý@sracz , - ferikém drágám, môj priateľ sa smial tak ako aj ty a hovoril, že guľky masírujem úžasne a on zase jemne tie prsia :DDDDD, chlapci, stojíte...za všetky peniaze :-)))))
neboj, dostaneš na jednu dávku, hoc aj všetky vyprážané guľky :-))) dľa obrázku č.17!!!!!!!!
nuž, s tými guľkami to je tak, že som dávala 5 ks pre jednu osobu, a prihodila som ešte jednu rozkrojenú na 2 polovice a tým pádom = 7 :-)
dakujem za úžasné hodnotenie a vtipný komentík, môj vzácny priateľ, krásne si nás oboch rozosmial :D
@denamy , škoda, že nie si moja suseda :-)
pohralasom sa trocha a výsledok famózny. prácne však nie je, ide to rýchlo, a počas tých 4 hodín, čo v chladničke odpočíva, ty máš čas na všeličo iné alebo len pre seba. vyprážanie je len 7 minút je už len hračka.
dakujem za uznanie.
@kukulienka71 , fáš to síce nebude, ak zomelieš mäsko, skôr fašírka, ale veľmi chutná a inak plnená, aj tak sa to dá :-)
dá sa zomlieť aj na najmenšom kotúči a opakovane.
osobne by som ich obalené nezamrazovala, aby nezvlhli, potom už panír nebude chutný a ani chrumkavý, nerobila som ich tak ešte, ale pár kúskov môžeš na skúšku zmraziť - však uvidíš.
ako polotovar je to vynikajúce a mám zmrazené, avšak neobalené, naplnené, robila som znovu pre veľký úspech.
súhlasím, domáce je domáce.
dakujem ti za pochvalu a *****
@eviana milá moja,dobre som to vymyslela, páčilo sa môjmu priateľovi, aj u návštevy mali veľký úspech tieto guľky.
dakujem za uloženie do kk, za pochvalu i všetky hviezdy :-)))))
@mariamka moja, áno, je to fotené mobilom iba, tie zábery, ktoré sú za dňa apočas slnka, sú nekvalitné, zatiaľ čo za šera, ked je zamračené ,pod žiarovkou na sporáku a večer bývajú lepšie. /ostrosť, svetlo/
som rada, že sa ti recept páči, ja to naozaj delikatessa.
dakujem ti za uznanie, s fotkami máš pravdu.
@anina6 , áno sú tie guľky veľmi chutné, je to môj vlastný nápad a veľmi ma teší, že sa vydaril a mali veľký úspech u nás, aj návšteva odišla s receptíkom. :-)
robila som znovu repete
dakujem za pochvalu.
@kecemis - milý mirko, jéééjha, to som rada, že už pri čítaní rp sa tvoria až gule za ušami a že recept považuješ za pekný a postup za výborne spracovaný.
poteší ,ma, ak vyskúšaš, potom poprosím pekne, keby si mi o tom napísal.
dakujem za krásne uznanie i uloženie do kk.
@havino - tánička moja drahá, verím, že by si si hned dala.
ja by som osobne v trúbe nepiekla, ide o to, aby boli na povrchu dobre chrumkavé, z vnútra prepečené a šťavnaté a aby náplň nevytiekla, ale ochutila, zjemnila a premastila to úžasné mäsíčko, však sa to rýchlo vypraží :-)
ak dáš dosť vysoko olej v menšom hrnci, vrtieť ani nemusíš.
avšak skúsiť môžeš, čo to spraví.
dakujem za uloženie do kk i za uznanie.
@mata3636 ,máš pravdu, presne tak, ako vravíš, vypražiť v rúre znamená, že maslo vytečie a mäsko bude potom suché.
no sú spôsoby, ako sa dá žlčník predtým pred konzumáciou takýchto dobrôt obísť, nechcem nikoho na nič navádzať, ale myslím, že veľa ľudí to vie aj bezo mňa :D
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
@vanilka1111 , áno, s tými guľkami máš pravdu, je ich tam naozaj 6, :D tú jednu som prihodila rozkrojenú k vôli fotografovaniu :-)
aspoň vidno, že lakomá nie som :DDD súhlasím s tebou.
som rada, že sa ti receptík páči.
dakujem.
@babkamt , som rada, že je recept zroumiteľný.
viš, že recept nie je pracný vôbec, ide tgo rýchlo, a tie 4 hodiny odpočinku guliek v chladničke je voľný čas, ktorý užitočne môžeš využiť na iné.
dakujem za uznanie, uloženie do KK i *****
@pusta - mňa naviesť môžeš. čo mám teda urobiť, aby ma nebolel žlčník po vyprážanom. ja viem, určite sa nájde niekto, kto povie, že predsa nejesť vyprážané. ja ani nejem, všetko, čo sa dá, "vyprážam" v rúre. ale tak dvakrát do roka nejaký ten rezeň alebo tieto guľky by som si dala. tak poraď :-)
@elysa , som rada, že sa ti páčia tieto guľky, hej, veľmi zaujímavý recept je to.určite pôjdu u tvojich chlapov na odbyt.
dakujem za pochvalu.
@megdesign - Marcel, máš úplnú pravdu, ten sekací nôž,je súčasťou robota. :-)
ja som to našla takto v popise šľahača v návode na použitie firmy Bosh pri tomto sekači, ktorý je jednou z jeho súčastí.
ospravedlňujem sa.
zrejme mylný preklad do slovenčiny výrobcom.
dakujem ti za upresnenie.

Pekne spracovany recept a finalne dielo fantazia.
S tymto receptom si ma prijemne prekvapila mila Ibyka.
Dovol aby som ti predstavil masiarsky kuter.Na podobnom som pracoval dlhe roky.Prajem ti z nl.pekny vecer.


@mesiar50 - lacikám drágám, podobný priemyselný mäsiarsky cutter som už videla, ale nie tento :-)
som veľmi rada, že sa ti môj recept i výsledok páči...veľmi si to od odborníka na slovo vzatého, ako si ty, vážim a teší ma to nesmierne.
dakujem ti za uznanie i fotku cutter.
Prajem aj tebe krásny večer :-)
Prepac Ibyka.Zabudol som pochvalit tvoj kuchynsky kuter.Musis mat dobru masinku,lebo vykutrovane dielo mas jemne a pekne vypracovane.Prajem ti vsetko dobre
ps:musim sa tabletom pripajat na angl.klavesnicu inac mi koment nezverejni.
@mesiar50 - lacikám drágám, veľmi pekne ti dakujem za úžasnú pochvalu rozkutrovaného mäska i kuchynského cuttera - som s ním veľmi spokojná, môj priateľ má o niečo väčší, ale samostatný - tiež má od firmy Bosh, na ňom som sa naučila robiť najskôr :-)
@radulienka , ani nie, nie je to papračka, ide to celkom rýchlo, len 4 hodiny pauzička, kým je v chladničke a to je voľný čas pre teba, ktorý využiješ ako ty chceš.
aj mne samotnej sa páči ten nápad, vydaril sa mi :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
dakujem ti za uznanie.
joooj @amelie - k morčaciemu mäsku sa fantasticky hodí, úžasne zjemní, premastí a ochutí :-)))))
poprosím pekne keby si dala vedieť výsledok. :-)
veľmi ma teší, že vyskúšaš aj ty :-) mám z toho radosť úprimnú...
veľmi pekne dakujem.
@pusta , všetky morčacie guľky sú pochválené a zjedené do posledného kúska:-))) do bylinkového masla som pridala trošku čerstvého estragónu. 5*****
@amelie , no to muselo byť naozaj skvelé, ked zjedené do posledného kúska...estragónom si to doviedla k dokonalosti, francúzska kuchyňa sa v tebe nezaprie :-)))
dakujem za úžasnú správu i *****

Pridaj komentár k receptu: