Vianočná šunka
Tomáš Chilý
šéfkuchár, 21. decembra 2022
šéfkuchár, 21. decembra 2022
Foto: Archív T. Chilého
10
porcií
porcií
200 minút
príprava
príprava
50 minút
na 175 °C
na 175 °C
Suroviny
3 kg |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 paličky (celá) |
|
2 ks |
|
Glazúra: | |
100 g |
|
50 ml |
|
25 ml |
|
125 g |
|
(celé) |
|
Postup
-
1
Mäso vložíme do veľkého hrnca a zalejeme ho studenou vodou. Pridáme mrkvu, pór, cibuľu, korenie, koriander, celú škoricu, bobkový list. Varíme asi 3 hodiny. Uvarenú šunku vyberieme a necháme vychladnúť.
- 2
Do malého hrnca dáme cukor, víno, ocot, med a poriadne premiešame. Varíme, kým nevznikne lesklý sirup. Mäso na tej strane, kde sa nachádza tuk, pomocou ostrého noža narežeme do tvaru šachovnice a do každého štvorčeka vpichneme jeden klinček. Na šunku nalejeme polovicu sirupu a pečieme asi 15 minút v rúre vyhriatej na 175 °C.
- 3
Po 15 minútach šunku natrieme druhou polovicou sirupu a pečieme ďalších 25–35 minút do zlatista. Upečenú šunku vyberieme a pred podávaním a krájaním necháme 15 minút odstáť.
Tiež bravčový bôčik:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
www.culinabotanica.cz/recepty/vanocni-sunka...