Vianočná šunka
			   Tomáš Chilý
šéfkuchár, 21. decembra 2022
		   
		   šéfkuchár, 21. decembra 2022

Foto: Archív T. Chilého
10 
porcií
porcií
200 minút
príprava
príprava
50 minút
na 175 °C
na 175 °C
Suroviny
| 3 kg | 
                                                             | 
                                                    
| 4 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 paličky (celá) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Glazúra: | |
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 25 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 125 g | 
                                                             | 
                                                    
| (celé) | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Mäso vložíme do veľkého hrnca a zalejeme ho studenou vodou. Pridáme mrkvu, pór, cibuľu, korenie, koriander, celú škoricu, bobkový list. Varíme asi 3 hodiny. Uvarenú šunku vyberieme a necháme vychladnúť.
- 2
 Do malého hrnca dáme cukor, víno, ocot, med a poriadne premiešame. Varíme, kým nevznikne lesklý sirup. Mäso na tej strane, kde sa nachádza tuk, pomocou ostrého noža narežeme do tvaru šachovnice a do každého štvorčeka vpichneme jeden klinček. Na šunku nalejeme polovicu sirupu a pečieme asi 15 minút v rúre vyhriatej na 175 °C.
- 3
 Po 15 minútach šunku natrieme druhou polovicou sirupu a pečieme ďalších 25–35 minút do zlatista. Upečenú šunku vyberieme a pred podávaním a krájaním necháme 15 minút odstáť.
Tiež bravčový bôčik:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


www.culinabotanica.cz/recepty/vanocni-sunka...