Bravčový bôčik
Bravčový bôčik

Vianočná šunka

Tomáš Chilý
šéfkuchár, 21. decembra 2022
Vianočná šunka
Foto: Archív T. Chilého
10
porcií
200 minút
príprava
50 minút
na 175 °C

Suroviny

3 kg
4 ks
1 ks
1 ks
1 ČL
1 ČL
2 paličky (celá)
2 ks
Glazúra:
100 g
50 ml
25 ml
125 g
 (celé)

Postup

  1. 1

    Mäso vložíme do veľkého hrnca a zalejeme ho studenou vodou. Pridáme mrkvu, pór, cibuľu, korenie, koriander, celú škoricu, bobkový list. Varíme asi 3 hodiny. Uvarenú šunku vyberieme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Do malého hrnca dáme cukor, víno, ocot, med a poriadne premiešame. Varíme, kým nevznikne lesklý sirup. Mäso na tej strane, kde sa nachádza tuk, pomocou ostrého noža narežeme do tvaru šachovnice a do každého štvorčeka vpichneme jeden klinček. Na šunku nalejeme polovicu sirupu a pečieme asi 15 minút v rúre vyhriatej na 175 °C.

  3. 3

    Po 15 minútach šunku natrieme druhou polovicou sirupu a pečieme ďalších 25–35 minút do zlatista. Upečenú šunku vyberieme a pred podávaním a krájaním necháme 15 minút odstáť.

Diskusia k receptu

evanaaa
@haji , pravdu máš, aj ja som sa divila a chcela napísať, že bôčik a šunka? Ale si ma predbehla. Inak, nemusí to byť zlé, podľa receptu, ktovie, akú to môže mať chuť......