Bravčový bôčik

Vianočná šunka

Autor receptu: redakcia

10
porcií
200 minút
príprava
50 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso vložíme do veľkého hrnca a zalejeme ho studenou vodou. Pridáme mrkvu, pór, cibuľu, korenie, koriander, celú škoricu, bobkový list. Varíme asi 3 hodiny. Uvarenú šunku vyberieme a necháme vychladnúť.
  2. Do malého hrnca dáme cukor, víno, ocot, med a poriadne premiešame. Varíme, kým nevznikne lesklý sirup. Mäso na tej strane, kde sa nachádza tuk, pomocou ostrého noža narežeme do tvaru šachovnice a do každého štvorčeka vpichneme jeden klinček. Na šunku nalejeme polovicu sirupu a pečieme asi 15 minút v rúre vyhriatej na 175 °C.
  3. Po 15 minútach šunku natrieme druhou polovicou sirupu a pečieme ďalších 25–35 minút do zlatista. Upečenú šunku vyberieme a pred podávaním a krájaním necháme 15 minút odstáť.