Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke fotorecept

sracz - fotkaSracz, Peoria, Arizona, USA, 30. mája 2018 21:42
Ďalšie recepty »

Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept)Foto: sracz

Veľa vody pretieklo v našich tokoch. Niekedy okolo roku 1975 som v Brne vyhral jednu z kategórií malých javiskových foriem, s prednesom vlastnej paródie na množstvo variantov rcp mletého mäsa v zariadeniach verejného stravovania. Nuž a dnes prichádzam sám s ďalším, s koreňami talianskej kuchyne. Verte, neverte, chutil až veľmi, napriek mojim malým zásahom do pôvodnej receptúry i technológie prípravy. Ricotta a malé kocky pokrájaná mozzarella podstatne zvýšili šťavnatosť i chuť výsledného diela.

6-8
porcií
60 min
príprava
20 min
na 230 °C

Suroviny

2-3 ks staré, tvrdé (žemle, ½ bagety, či veky)
250-333 ml vlažné
450-500 g mleté
450-500 g mleté
450-500 g mleté
120-150 g
1-2 ks
250-333 g
4-6 PL čerstvá, pokrájaná
1-1,5 PL
1-1,5 KL
2-3 PL
podľa potreby (Broccolini №15 alebo spaghetti)
Paradajková omáčka:
1 200-1 500 ml
750-900 ml (alebo paradajkovo-bazalková)
120-150 ml
podľa chuti (čerstvá - lístky)
Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    tak to vyzeralo na začiatku, ráno 24. apríla; vzadu uprostred sú už kúsky z ½ bagetky, namočené vo vlažnom mlieku, ktoré som po dôkladnom „vyžmýkaní“

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájal na drobno, tak ako aj mozzarellu a

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vložil ich do zmiešovacej misy, spolu s celým vajíčkom (ak máte menšie, tak „vklepnite“ dve), ricottou (½ krabičky, ale na budúce použijem celú, podobne ako aj celú, asi 250 g hrudku mozzarelly), pokrájané lístočky čerstvej petržlenovej vňate a čMČK, po ktorých nasledovali

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tri druhy mletého mäsa, z každého okolo 500 g, čo je pound (libra), posypal ich asi 1,5 PL soli. Všetko som mal pripravené a nasledovala moja obľúbená činnosť, t. j. jemné a nežné, ale dôkladné zmiešanie a

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    tvarovanie 8 obrých „gulí“ (podľa pôvodného rcp, ale v sobotu 26. mája som vzhľadom na veľký záujem širokej laickej verejnosti pečenie zopakoval, kedy už som vytvaroval 12 ks); povrch každej „gule“ som na vymastenom pekáči dôkladne pomazal dlaňou s olivovým olejom (extra panenský nie je treba, pretože nasleduje ich tepelná úprava) 230÷235 °C (450 °F) 18÷21´,

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čas pečenia, som využil na zohriatie horúcej „perinky pre upečené gule“, z marinara plus arrabbiata omáčok, ktoré som kúpil už hotové; už dávnejšie som sa Vám bol priznal, že som viac na cestoviny a tak sa v našej kuchyni z času na čas objaví talianska „pasta“ v jednom z jej troch variantov (la Sicilia, Sugo pomodoro, all arrabbiata), ktorýmni časom, ak by bol záujem, by som sa mojol pochváliťaj Vám,

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po upečení som jednotlivé „gule“, pomocou kuchyňských klieští

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    poprekladal do vriacej omáčky a

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na ½÷¼ ohreve nechal 33÷44´ dovariť s občasným pootočením jednotlivých „gulí”

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pretože omáčka mala typickú taliansku „divokú“ chuť, ktorú som podľa našich „jazýčkov“ zjemnil asi tromi „poldecákmi šlahetky“ – šľahačkovej smotany

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    medzitým sa už podľa receptúry na obale uvarila aj príloha, ktorou dnes boli cestoviny „Broccolini № 15“

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a na obed som mohol servírovať kompletnú zostavu, bohato posypanú čerstvou pokrájanou bazaličkou a mätou; bazalka je už v plnom rozkvete.

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    dorastajú a

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    dozrievajú už aj naše figy, od ktorých musíme odplašovať tunajšiu pernatú „háveď“ (drzé škorce, kavky obecné i tmavé, …, vrabce), pretože susedovie granátové jabĺčka im ešte nechutia, pustili sa do našich chutných plodov.

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    na záver ešte pohľad na bohaté množstvo kvetov aj našej žltej ruže.

    Trojmäsové gigant gule v arrabbiata-marinara omáčke (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist