Tatranský kohút fotorecept
Foto: kvakac
K tejto delikatese ma inšpirovali dvaja ľudia, za to im ďakujem. @Tatranka s pečenými rebrami a @Kimlo, ktorý takto robil divinu. Tak som si Zobraziť celý popisK tejto delikatese ma inšpirovali dvaja ľudia, za to im ďakujem. @Tatranka s pečenými rebrami a @Kimlo, ktorý takto robil divinu. Tak som si povedal prečo by nemohol byť kohút a pretože je autorka @Tatranka, tak nech je tatranský. Dokonca ešte aj medovinu na pečenie som zohnal tatranskú. Koreniny som upravil podľa seba. Hodí sa to aj na inú pernatú zverinu.
porcie
príprava
na 95/190 °C
Suroviny
Na pomalý hrniec: | |
2 kg |
|
5 ks |
|
2 ks |
|
100 g (koreň) |
|
1 ks veľký |
|
1 ks malá |
|
5 strúčikov |
|
6 ks |
|
1 KL |
|
4 ks |
|
Na marinádu: | |
1 KL |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
1 PL (Hellmanns) |
|
5 strúčikov |
|
Na pečenie: | |
50 g |
|
250 ml |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kohúta, dobre ho očistíme a rozporciujeme. Ja som použil hruď a stehná. Chrbát a kosti z vnútra som odložil na ďalšiu polievku. Veď mal tri kilá a do hrnca nechcel vojsť. Kosti mal silné a mäso tuhé ako mladý keltský bojovník. Preto som ho musel najskôr robiť v P.H.
-
2
Do P.H. na dno dáme nakrájaný pór. Naň mäso a na mäso koreniny.
-
3
A napokon ostatnú zeleninu. Nesolíme! Zalejeme všetko vodou. Hrniec nastavíme na Low na 7 hodín. To je asi 95 °C. A máme pokoj na celé doobedie. Po tej dobe je mäso mäkké a polievka hotová, voňavá a dobre silná.
-
4
Mäso vyberieme a necháme ochladnúť. Zarobíme si marinádu zo surovín na ňu napísaných a mäso s ňou dobre natrieme. Každý kúsok zabalíme do potravinovej fólie a takto pripravené dáme aj na dva dni do chladničky. Môžete nechať aj dlhšie. Mäso dobre nasiakne marinádou.
-
5
Po dvoch dňoch to dáme na pekáč polejeme medovinou a na vrch uložíme plátky masla. Pečieme nezakryté pri 190 °C 55 minút a často polievame výpekom. Čas si prispôsobte vlastnej rúre.
-
6
Tu je medovina použitá na pečenie.
-
7
Napokon uvidíte keď to bude pekne upečené. Mäso bolo už mäkké, no ešte viac zmäklo a keď často polievate výpekom, tak sa nevysuší. Prílohu si zvoľte podľa seba. U nás bola zemiaková kaša a višňový kompót. Dobrota veľká.
Ďakujem za koment. Ten čas veru stoji za to urobenie.
Ďakujem za koment. To už si každý dochutí podla seba.
Ďakujem za troj - koment. Potešil hneď tri krát. Už koľko krát som mal kohúta a nevedel so čo s nim. No od dnes ho budem takto robievať. Veľmi nám to chutilo.
Ďakujem za koment. Tohto som dostal, ale v tescu som videl mrazených kohútov. Musím si kúpiť do zásoby. Takže sme malí dobrú polievku a o dva dni aj mäso.
Fotogenický kohút a určitě je aj chutný!
ano,tiez som kupil mladeho kohuta v tescu,teda vlastne dvoch.jeden bol na polievku a druhy skoncil takto:
varecha.pravda.sk/recepty/kohut-na-vine-coq-au-vin/68248-...
Ďakujem za koment. To máš pravdu. Je veru dobré, len bolo tuhé ako bažant. Ten pomalý hrniec na takéto mäso je sa veľmi hodí, Mäso sa v ňom urobí do mäkká.
No teda to vyzerá moc dobré. To vyskúšam tiež. Pre isto som si to hneď uložil, vďaka.
Ďakujem za koment. Poteší od majstra. Ja len mám očí otvorené, Možno že si aj dokážem predstaviť tú chuť a čí mne bude chutiť. Pekný víkend Vám želám.
Ďakujem za koment. Aj by som pozval na obed, len sa za nim zaprášilo.
To si viem predstaviť.
Manželovi som tvoj úvod pred receptom prečítala a videla som,že sa mu aj slzička v oku zaleskla.
Myslím,že ho dojalo,že si recept nazval Tatranský kohút. Veru sme sa aj potom zasmiali,že si ma vpasoval s mojim pseudonímom do tvojho receptu.
Veru aj nám takto ochutené rebrá veľmi chutili.A ja si zase urobím tvoj recept- Tatranského kohúta,hoci ver,mám už kopec rokov,ale kohúta som nikdy nerobila.
Ráz, chutnú a silnú polievku,keď mi moja dobrá svokra dala polovičku svojho domáceho kohúta.Len mi ostalo v pamäti,že mäsko bolo veľmi tvrdé.Mala som asi 24 rokov a žiadne vedomosti o nejakom múdrom a chutnom varení.
Ďakujem vlastne za tvoj honor pomenovania receptu. Hoci inokedy v inej súvislosti by som sa hádam aj urazila.....,ale teraz som namyslená,pyšná. Smiešne,ale pravdivé.
Ďakujem tatranka.
Ďakujem za koment , pri ktorom som sa v duchu dobré zasmial.
Pamätám, že som ho tiež varila asi 4 hodiny - v obyčajnom hrnci a potom ešte piekla, kým ako tak zmäkol.
Tvoj recept určite vyskúšam - ak zoženiem kohúta a pomalý hrniec. Zatiaľ recept ukladám a chválim tvoj
kreatívny prístup v príprave tohto zaujímavého receptu! :-)