Pečený kohút
Pečený kohút

Tatranský kohút fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 12. apríla 2019
Tatranský kohút (fotorecept)
Foto: kvakac

K tejto delikatese ma inšpirovali dvaja ľudia, za to im ďakujem. @Tatranka s pečenými rebrami a @Kimlo, ktorý takto robil divinu. Tak som si povedal prečo by nemohol byť kohút a pretože je autorka @Tatranka, tak nech je tatranský. Dokonca ešte aj medovinu na pečenie som zohnal tatranskú. Koreniny som upravil podľa seba. Hodí sa to aj na inú pernatú zverinu.

4
porcie
20 minút
príprava
420/55 minút
na 95/190 °C

Suroviny

Na pomalý hrniec:
2 kg
5 ks
2 ks
100 g (koreň)
1 ks veľký
1 ks malá
5 strúčikov
6 ks
1 KL
4 ks
Na marinádu:
1 KL
1 PL
1 KL
1 KL
1 PL
100 ml
1 PL (Hellmanns)
5 strúčikov
Na pečenie:
50 g
250 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kohúta, dobre ho očistíme a rozporciujeme. Ja som použil hruď a stehná. Chrbát a kosti z vnútra som odložil na ďalšiu polievku. Veď mal tri kilá a do hrnca nechcel vojsť. Kosti mal silné a mäso tuhé ako mladý keltský bojovník. Preto som ho musel najskôr robiť v P.H.

    Tatranský kohút (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do P.H. na dno dáme nakrájaný pór. Naň mäso a na mäso koreniny.

    Tatranský kohút (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A napokon ostatnú zeleninu. Nesolíme! Zalejeme všetko vodou. Hrniec nastavíme na Low na 7 hodín. To je asi 95 °C. A máme pokoj na celé doobedie. Po tej dobe je mäso mäkké a polievka hotová, voňavá a dobre silná.

    Tatranský kohút (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso vyberieme a necháme ochladnúť. Zarobíme si marinádu zo surovín na ňu napísaných a mäso s ňou dobre natrieme. Každý kúsok zabalíme do potravinovej fólie a takto pripravené dáme aj na dva dni do chladničky. Môžete nechať aj dlhšie. Mäso dobre nasiakne marinádou.

    Tatranský kohút (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po dvoch dňoch to dáme na pekáč polejeme medovinou a na vrch uložíme plátky masla. Pečieme nezakryté pri 190 °C 55 minút a často polievame výpekom. Čas si prispôsobte vlastnej rúre.

    Tatranský kohút (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu je medovina použitá na pečenie.

    Tatranský kohút (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Napokon uvidíte keď to bude pekne upečené. Mäso bolo už mäkké, no ešte viac zmäklo a keď často polievate výpekom, tak sa nevysuší. Prílohu si zvoľte podľa seba. U nás bola zemiaková kaša a višňový kompót. Dobrota veľká.

    Tatranský kohút (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Kvakac na tvoj recept,ma upozornila priateľka Evka,ktorá je tiež tu na Vareche.Teším sa tvojej pochvale a použitiu v kombinácii receptu môjho a @Kimla.
Manželovi som tvoj úvod pred receptom prečítala a videla som,že sa mu aj slzička v oku zaleskla.
Myslím,že ho dojalo,že si recept nazval Tatranský kohút. Veru sme sa aj potom zasmiali,že si ma vpasoval s mojim pseudonímom do tvojho receptu.
Veru aj nám takto ochutené rebrá veľmi chutili.A ja si zase urobím tvoj recept- Tatranského kohúta,hoci ver,mám už kopec rokov,ale kohúta som nikdy nerobila.
Ráz, chutnú a silnú polievku,keď mi moja dobrá svokra dala polovičku svojho domáceho kohúta.Len mi ostalo v pamäti,že mäsko bolo veľmi tvrdé.Mala som asi 24 rokov a žiadne vedomosti o nejakom múdrom a chutnom varení.
Ďakujem vlastne za tvoj honor pomenovania receptu. Hoci inokedy v inej súvislosti by som sa hádam aj urazila.....,ale teraz som namyslená,pyšná. Smiešne,ale pravdivé.
Ďakujem tatranka.