Kohút na víne

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 29. októbra 2022
Kohút na víne
Foto: Jana Štrbková

Syr ladotyri je špecialitou ostrova Zakynthos, vyrába sa už od staroveku z ovčieho aj z kozieho mlieka. Dozrieva tri mesiace. V spojení s Zobraziť celý popisSyr ladotyri je špecialitou ostrova Zakynthos, vyrába sa už od staroveku z ovčieho aj z kozieho mlieka. Dozrieva tri mesiace. V spojení s kohútom na víne patrí k vynikajúcim gréckym pochúťkam.

6
porcií
20 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg (porciovaný)
50 ml
3 ks
3 strúčiky
 štipka
 štipka
100 ml
1 ČL
250 ml
250 g (alebo feta)




Postup

  1. 1

    Na panvici rozpálime olej a kúsky kohúta opečieme z každej strany. Vyberieme ich na tanier.

  2. 2

    V tom istom oleji dosklovita restujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme koreniny a opečené kúsky kohúta. Pridáme paradajkový pretlak, cukor a zalejeme vodou tak, aby hladina siahala po vrch mäsa. Dusíme prikryté pokrievkou asi 2 hodiny, občas premiešame a podlievame trochou vody.

  3. 3

    Potom prilievame víno, podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

  4. 4

    Tesne pred dovarením nastrúhame syr ladotyri, ktorý môžeme nahradiť fetou.

  5. 5

    Podávame so širokými cestovinami a s nastrúhaným syrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia