Pečený kohút
Pečený kohút

Kohút na červenom víne

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 5. októbra 2021
Kohút na červenom víne
Foto: Nebíčko v papuľke
6
porcií
60 minút
na 160 °C

Suroviny

1 ks (aj s pečeňou a s krvou, najlepšie domáci)
1 ks
2 ks
2 ks
1 fľaša (najlepšie bordeaux)
100 g
2 strúčiky
10 ks
1 PL
1/2 PL
20 ks malé čerstvé
1 hrnček (bez nálevu)
 čerstvý
 mladý čerstvý




Postup

  1. 1

    Mäso rozporciujeme, zeleninu nakrájame na kocky, dáme do misy, pridáme 1 bobkový list, okoreníme a všetko prelejeme červeným vínom. Necháme takto odležať cez noc.

  2. 2

    Z pancetty odstránime kožu (ale nevyhadzujeme, dáme do hrnca, aby sa z nej vytopil tuk), zvyšok nakrájame na kocky. Do hrnca pridáme ku koži aj kocky pancetty, nepotrebujeme iný tuk. Necháme vytopiť a pridáme odležané kohútie mäso (bez zeleniny), ktoré sa cez noc sfarbí do tmavorubínova. Jemne osolíme, okoreníme. Mäso opečieme zo všetkých strán a vyberieme.

  3. 3

    Do kastróla pridáme zeleninu, cesnak a celé šalotky a orestujeme. Opečenú zeleninu zalejeme červeným vínom, v ktorom sa marinoval kohút. Do tejto omáčky ešte pridáme lyžicu pretlaku, polovicu polievkovej lyžice cukru a necháme prevariť.

  4. 4

    Mäso vložíme naspäť do vriacej omáčky, podľa potreby dolejeme vodu, priklopíme a vložíme do rúry na 160 °C. Prikryté ho pečieme domäkka asi 1,5 hodiny.

  5. 5

    Potom pridáme šampiňóny, cibuľky, nasekaný ligurček a tymian a premiešame. Kohútiu pečeň nakrájame na malé kúsky a pridáme do kastróla. Omáčku zahustíme kohúťou krvou, ktorá jej dá aj výraznú chuť. Podávame napríklad s bielym pečivom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia