Kohút na červenom víne
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 5. októbra 2021
Foto: Nebíčko v papuľke
porcií
na 160 °C
Suroviny
1 ks (aj s pečeňou a s krvou, najlepšie domáci) |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
1 fľaša (najlepšie bordeaux) |
|
100 g |
|
2 strúčiky |
|
10 ks |
|
1 PL |
|
1/2 PL |
|
20 ks malé čerstvé |
|
|
|
|
|
1 hrnček (bez nálevu) |
|
čerstvý |
|
mladý čerstvý |
|
Postup
-
1
Mäso rozporciujeme, zeleninu nakrájame na kocky, dáme do misy, pridáme 1 bobkový list, okoreníme a všetko prelejeme červeným vínom. Necháme takto odležať cez noc.
- 2
Z pancetty odstránime kožu (ale nevyhadzujeme, dáme do hrnca, aby sa z nej vytopil tuk), zvyšok nakrájame na kocky. Do hrnca pridáme ku koži aj kocky pancetty, nepotrebujeme iný tuk. Necháme vytopiť a pridáme odležané kohútie mäso (bez zeleniny), ktoré sa cez noc sfarbí do tmavorubínova. Jemne osolíme, okoreníme. Mäso opečieme zo všetkých strán a vyberieme.
- 3
Do kastróla pridáme zeleninu, cesnak a celé šalotky a orestujeme. Opečenú zeleninu zalejeme červeným vínom, v ktorom sa marinoval kohút. Do tejto omáčky ešte pridáme lyžicu pretlaku, polovicu polievkovej lyžice cukru a necháme prevariť.
- 4
Mäso vložíme naspäť do vriacej omáčky, podľa potreby dolejeme vodu, priklopíme a vložíme do rúry na 160 °C. Prikryté ho pečieme domäkka asi 1,5 hodiny.
- 5
Potom pridáme šampiňóny, cibuľky, nasekaný ligurček a tymian a premiešame. Kohútiu pečeň nakrájame na malé kúsky a pridáme do kastróla. Omáčku zahustíme kohúťou krvou, ktorá jej dá aj výraznú chuť. Podávame napríklad s bielym pečivom.
Tiež kohút:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu