Pečený kohút
Tatranský kohút (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
K tejto delikatese ma inšpirovali dvaja ľudia, za to im ďakujem. @Tatranka s pečenými
rebrami a @Kimlo, ktorý takto robil divinu. Tak som si povedal prečo by
nemohol byť kohút a pretože je autorka @Tatranka, tak nech je tatranský. Dokonca
ešte aj medovinu na pečenie som zohnal tatranskú.
Koreniny som upravil podľa seba. Hodí sa to aj na inú pernatú zverinu.
4 porcie |
20 minút príprava |
420/55 minút na 95/190 °C |
Postup
- Pripravíme si kohúta, dobre ho očistíme a rozporciujeme. Ja som použil hruď a stehná. Chrbát a kosti z vnútra som odložil na ďalšiu polievku. Veď mal tri kilá a do hrnca nechcel vojsť. Kosti mal silné a mäso tuhé ako mladý keltský bojovník. Preto som ho musel najskôr robiť v P.H.
- Do P.H. na dno dáme nakrájaný pór. Naň mäso a na mäso koreniny.
- A napokon ostatnú zeleninu. Nesolíme! Zalejeme všetko vodou. Hrniec nastavíme na Low na 7 hodín. To je asi 95 °C. A máme pokoj na celé doobedie. Po tej dobe je mäso mäkké a polievka hotová, voňavá a dobre silná.
- Mäso vyberieme a necháme ochladnúť. Zarobíme si marinádu zo surovín na ňu napísaných a mäso s ňou dobre natrieme. Každý kúsok zabalíme do potravinovej fólie a takto pripravené dáme aj na dva dni do chladničky. Môžete nechať aj dlhšie. Mäso dobre nasiakne marinádou.
- Po dvoch dňoch to dáme na pekáč polejeme medovinou a na vrch uložíme plátky masla. Pečieme nezakryté pri 190 °C 55 minút a často polievame výpekom. Čas si prispôsobte vlastnej rúre.
- Tu je medovina použitá na pečenie.
- Napokon uvidíte keď to bude pekne upečené. Mäso bolo už mäkké, no ešte viac zmäklo a keď často polievate výpekom, tak sa nevysuší. Prílohu si zvoľte podľa seba. U nás bola zemiaková kaša a višňový kompót. Dobrota veľká.