Pečený kohút

Tatranský kohút (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

K tejto delikatese ma inšpirovali dvaja ľudia, za to im ďakujem. @Tatranka s pečenými rebrami a @Kimlo, ktorý takto robil divinu. Tak som si povedal prečo by nemohol byť kohút a pretože je autorka @Tatranka, tak nech je tatranský. Dokonca ešte aj medovinu na pečenie som zohnal tatranskú. Koreniny som upravil podľa seba. Hodí sa to aj na inú pernatú zverinu.

4
porcie
20 minút
príprava
420/55 minút
na 95/190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kohúta, dobre ho očistíme a rozporciujeme. Ja som použil hruď a stehná. Chrbát a kosti z vnútra som odložil na ďalšiu polievku. Veď mal tri kilá a do hrnca nechcel vojsť. Kosti mal silné a mäso tuhé ako mladý keltský bojovník. Preto som ho musel najskôr robiť v P.H.
  2. Do P.H. na dno dáme nakrájaný pór. Naň mäso a na mäso koreniny.
  3. A napokon ostatnú zeleninu. Nesolíme! Zalejeme všetko vodou. Hrniec nastavíme na Low na 7 hodín. To je asi 95 °C. A máme pokoj na celé doobedie. Po tej dobe je mäso mäkké a polievka hotová, voňavá a dobre silná.
  4. Mäso vyberieme a necháme ochladnúť. Zarobíme si marinádu zo surovín na ňu napísaných a mäso s ňou dobre natrieme. Každý kúsok zabalíme do potravinovej fólie a takto pripravené dáme aj na dva dni do chladničky. Môžete nechať aj dlhšie. Mäso dobre nasiakne marinádou.
  5. Po dvoch dňoch to dáme na pekáč polejeme medovinou a na vrch uložíme plátky masla. Pečieme nezakryté pri 190 °C 55 minút a často polievame výpekom. Čas si prispôsobte vlastnej rúre.
  6. Tu je medovina použitá na pečenie.
  7. Napokon uvidíte keď to bude pekne upečené. Mäso bolo už mäkké, no ešte viac zmäklo a keď často polievate výpekom, tak sa nevysuší. Prílohu si zvoľte podľa seba. U nás bola zemiaková kaša a višňový kompót. Dobrota veľká.