Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 27. októbra 2013
Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept)
Foto: katka78

V názve uvádzam "takmer", pretože s teflonovým wokom tú skutočnú "stir fry" chuť nedosiahnem a môj starý dobrý wok už je natoľko zničený, že Zobraziť celý popisV názve uvádzam "takmer", pretože s teflonovým wokom tú skutočnú "stir fry" chuť nedosiahnem a môj starý dobrý wok už je natoľko zničený, že som ho z obáv o svoje zdravie z kuchyne vypoklonkovala. Tak kým si znovu zadovážim kovový..

30 minút
príprava
5 - 10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
podľa potreby
1 ks
1 ks
1 ks
 za hrsť
2-3 ks
1 ks
podľa chuti
3-4 ks
podľa chuti
podľa chuti
Ďalšie suroviny:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu očistíme a nakrájame. Pór som nakrájala na kolieska, cibuľu na štvrtky, žltú papriku na malé kocky, reďkovku a šampiňóny na plátky, mrkvu na tenké pásiky, cesnak na menšie kúsky a zázvor som postrúhala.

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuracie mäso som umyla, odblanila, nakrájala na rezance..

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    .. a nechala marinovať v sójovej omáčke.

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rezance som pripravila podľa návodu na obale (niektoré sa len namáčajú, iné povaria).

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najviac času zaberie príprava surovín, samotné varenie je pomerne rýchle, aj preto si treba všetko vopred nachystať a mať suroviny poruke pri sporáku. Wok som nechala poriadne rozpáliť na najväčšom horáku (v tejto fáze priečne otváram okná, aby vznikol prievan a zapínam digestor na maximum, kvôli dymu) a pridala olej (cca 1lyžicu). Keď je wok naozaj dobre rozpálený, pridáme mäso a prudko opražíme.

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Premiešame, aby sa rovnomerne opieklo. Tu je pre mňa práve ten viditeľný rozdiel medzi kovovou panvicou/wokom a teflonovým. Na teflone sa mäso tak dobre sprudka neopečie, pustí šťavu a začne sa akoby dusiť. Preto treba mať plyn na maxime a nežiadúce dusenie aspoň minimalizovať. Tenkým kuracím rezancom stačí chvíľa a sú pripravené. Odložila som ich bokom, wok narýchlo pretrela papierovou kuchynskou utierkou, znovu rozpálila a pridala olej (1-2 lyžice).

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do rozpálenej nádoby pridáme zeleninu..

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    .. a opäť prudko opražíme..

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď robím viac porcií, zvyknem opražiť každý druh zeleniny samostatne (zvlášť mrkvu, cibuľu, papriku.., aby sa predišlo duseniu), no zvyčajne varím pre dvoch, tak to mám rozdelené len na tri etapy - zvlášť mäso, zvlášť všetku zeleninu a zvlášť rezance. Zeleninu opražíme len krátko, aby si zachovala farbu a chuť. Nemučíme ju dlho, aby zostala pekne chrumkavá.

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovú som odložila bokom, wok opäť očistila papierovou kuchynskou utierkou, znovu rozpálila, pridala trošku oleja a prudko opiekla aj odkvapkané rezance.

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dodatočne som si spomenula na vajíčko, narýchlo pripravila "praženicu" a spojila s rezancami. Skúšala som v minulosti robiť aj tak, že na opečené rezance som vyliala vyšľahané vajcia, ale nebolo to ono. Neviem, či sa to tak nemá, alebo to len neviem, ale keď si urobím praženicu, alebo omeletu samostatne a potom pridám k rezancom, je to aj krajšie, aj lepšie.

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na tanier som dala najskôr rezance s vajíčkom, na ne zeleninu a mäso, namiesto vidličky nachystala paličky, aby som nejedla tak hltavo :-)

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotové jedlo nesolím (stačí použitá sójová omáčka) ani inak nedochucujem, maximálne ešte na tanieri trochu pokvapkám sójovkou. Keď mám chuť, pridám si opražené arašidy, alebo ozdobím krúžkami jarnej cibuľky.

    Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Príprava je síce dlhšia ako samotné varenie, ale aj tak je to pomerne rýchle jedlo, ktoré sa dá pripraviť na milión spôsobov a vďaka variabilite použitých surovín, môže mať aj zakaždým inú výslednú chuť.

Diskusia k receptu

ilusa
no mne sa to velmi paci,urcite vyskusam a krasne to mas @katka78 aj nafotene
tiginko
perfektné jedlo, jedno z mojich obľúbených. Pekný postup Katka. Ja tiež radšej urobím zvlášť upečenú omeletu a natrhanú/nakrájanú na slížiky ju pridám k cestovine
afataga
vyborne si navarila, podobne robim aj ja, ale nedavam cibulu, akosi mi tam nepasuje, presne viem o com pises s tym wokom a zavidim aspon ten plyn, to sa robilo samo, teda skoro, teraz nemam plyn a na sklokeramickej doske je hotove utrpenie urobit nieco podobne, musim aj maso robit po troske, lebo sa hned zacne dusit :-(
iwuska
@afataga , mne mnohi hovorili, ze na sklokeramike ani indukciach nemaju ziaden problem, ale veru moc som tomu neverila, hlavne, ked to hovorili ludia, co si zasa na kuchynu az tak nepotrpia. ked ta citam, tak som veru rada, ze som sa prekecnut nedala, ale ja napr mam tiez ten problem - wok z teflonu a uz akekolvek vacsie mnozstvo, sa dusi, nie smazi.
2010
Slize posun vo woku na stranu pridaj trosku oleja a sprav v strede prazenicu a premiesaj :-) alebo sprav samostatne omeletu zroluj ju ako palacinku a nakrajaj an sliziky a tie vmiesaj alebo prizdob na vrch.
afataga
@iwuska ja nemam inu moznost, tu, kde byvam, nie je plyn a bombu nechcem, ja sa toho bojim :-), na byte som mala velky tazky liatinovy wok, dala som ho na najvacsi horak naplno, to bola radost s tym pracovat, teraz sa mi najviac osvedcil taky uplne lacny tenky, tam to trochu ide, ale teflonovy to je koniec
eviana
@katka78 , nádhera, presne takto to mám rada, veru by som neodmietla... tlieskam, chválim, ukladám :)
havino
dva krát som rolovala do hora, najskôr kvôli názvu,aby som ho vedela napísať, potom kedy si to tu pridala, keby som to tu ráno pri káve videla, odpoviem mojej polovičke, na jeho pravidelnú otázku, že čo máme na obed? takmer stir fry! človek sa učí celý život, aj názvy. U nás dnes to isté, čínske rezance, paprika aj červená aj žltá, cibulu nedávam, pór na pásiky, kapusta pomenej, ale dala som, hrubšie rezance z nej, všetko zvlášť opražené, no len mäso nie opečené ako má byť, pretože to isté, sklokeramika a teflonový wok, tiež po troche mäso opekám, odkladám a pokračujem, pekný recept, mne najviac chutí ustricová, tú som dávala
babkamt
Ďakujem za pripomenutie. Tak toto jedlo môžem.Pekne si to naservírovala na tanier.
katka78
Ďakujem pekne za milé odkazy a aj za rady! Nabudúce vyskúšam aj podľa nich.
salinka
Za takýto tanierik budem (a aj ty) doma prenáramne vychválená! Vyzerá to veľmi pekne:-)
jujoska
vyborne navarene, bez najmensej chybicky. Odo mna velka pochvala!
hannah22
... zas musím vytiahnut wook a pripomenút si toto jedlo... vdaka... :))
katka78
Dnes obmena s bielym tofu marinovaným deň v sójovej omáčke, cesnaku a zázvore.. k tomu farbičky - žltá cukina, červená paprika, "oranžová" mrkva, zelený pór, praženica, arašidy a troška petržlenovej vňate. Toto jedlo milujem. Zakaždým inak :-)


slavkabis
veľmi dobrý recept, len si neviem predstaviť reďkovku za tepla :). ale nevyskúšam, neviem. ukladám :)
katka78
@slavkabis , reďkovku, ak máš obavy, pokojne vynechaj, resp. zeleninu si kombinuj podľa vlastnej chuti. Jedlo budeš mať zakaždým trošku iné :-)
salinka
@katka , konečne prišiel čas na tvoj recept. Manželovi preveľmi chutilo, ja som vyberala hlavne mäsko a praženicu:-))) Naozaj rýchle, chutné a zdravé jedlo. Ďakujeme.
katka78
Ďakujem @salinka za info, som rada, že vám chutilo :-) U nás je to asi najčastejšie robené jedlo, lebo je jednoduché a má tisíc obmien, takže aj chute sú vždy rôzne. Prajem ti pekný deň :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia