Takmer stir fry kura so zeleninou a rezancami (fotorecept)

Autor receptu: katka78

V názve uvádzam "takmer", pretože s teflonovým wokom tú skutočnú "stir fry" chuť nedosiahnem a môj starý dobrý wok už je natoľko zničený, že som ho z obáv o svoje zdravie z kuchyne vypoklonkovala. Tak kým si znovu zadovážim kovový..

30 minút
príprava
5 - 10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Zeleninu očistíme a nakrájame. Pór som nakrájala na kolieska, cibuľu na štvrtky, žltú papriku na malé kocky, reďkovku a šampiňóny na plátky, mrkvu na tenké pásiky, cesnak na menšie kúsky a zázvor som postrúhala.
  3. Kuracie mäso som umyla, odblanila, nakrájala na rezance..
  4. .. a nechala marinovať v sójovej omáčke.
  5. Rezance som pripravila podľa návodu na obale (niektoré sa len namáčajú, iné povaria).
  6. Najviac času zaberie príprava surovín, samotné varenie je pomerne rýchle, aj preto si treba všetko vopred nachystať a mať suroviny poruke pri sporáku. Wok som nechala poriadne rozpáliť na najväčšom horáku (v tejto fáze priečne otváram okná, aby vznikol prievan a zapínam digestor na maximum, kvôli dymu) a pridala olej (cca 1lyžicu). Keď je wok naozaj dobre rozpálený, pridáme mäso a prudko opražíme.
  7. Premiešame, aby sa rovnomerne opieklo. Tu je pre mňa práve ten viditeľný rozdiel medzi kovovou panvicou/wokom a teflonovým. Na teflone sa mäso tak dobre sprudka neopečie, pustí šťavu a začne sa akoby dusiť. Preto treba mať plyn na maxime a nežiadúce dusenie aspoň minimalizovať. Tenkým kuracím rezancom stačí chvíľa a sú pripravené. Odložila som ich bokom, wok narýchlo pretrela papierovou kuchynskou utierkou, znovu rozpálila a pridala olej (1-2 lyžice).
  8. Do rozpálenej nádoby pridáme zeleninu..
  9. .. a opäť prudko opražíme..
  10. Keď robím viac porcií, zvyknem opražiť každý druh zeleniny samostatne (zvlášť mrkvu, cibuľu, papriku.., aby sa predišlo duseniu), no zvyčajne varím pre dvoch, tak to mám rozdelené len na tri etapy - zvlášť mäso, zvlášť všetku zeleninu a zvlášť rezance. Zeleninu opražíme len krátko, aby si zachovala farbu a chuť. Nemučíme ju dlho, aby zostala pekne chrumkavá.
  11. Hotovú som odložila bokom, wok opäť očistila papierovou kuchynskou utierkou, znovu rozpálila, pridala trošku oleja a prudko opiekla aj odkvapkané rezance.
  12. Dodatočne som si spomenula na vajíčko, narýchlo pripravila "praženicu" a spojila s rezancami. Skúšala som v minulosti robiť aj tak, že na opečené rezance som vyliala vyšľahané vajcia, ale nebolo to ono. Neviem, či sa to tak nemá, alebo to len neviem, ale keď si urobím praženicu, alebo omeletu samostatne a potom pridám k rezancom, je to aj krajšie, aj lepšie.
  13. Na tanier som dala najskôr rezance s vajíčkom, na ne zeleninu a mäso, namiesto vidličky nachystala paličky, aby som nejedla tak hltavo :-)
  14. Hotové jedlo nesolím (stačí použitá sójová omáčka) ani inak nedochucujem, maximálne ešte na tanieri trochu pokvapkám sójovkou. Keď mám chuť, pridám si opražené arašidy, alebo ozdobím krúžkami jarnej cibuľky.
  15. Príprava je síce dlhšia ako samotné varenie, ale aj tak je to pomerne rýchle jedlo, ktoré sa dá pripraviť na milión spôsobov a vďaka variabilite použitých surovín, môže mať aj zakaždým inú výslednú chuť.