Slané koláče
Slané koláče

Syrovo-pórové poača (Poğaça) fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 28. januára 2022
Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept)
Foto: cesminaz

Poača patrí medzi najčastejšie a najobľúbenejšie pečivo v tureckej kuchyni. Ak obľubujete pór, tak určite vyskúšajte túto skvelú kombináciu póru a syra v Zobraziť celý popisPoača patrí medzi najčastejšie a najobľúbenejšie pečivo v tureckej kuchyni. Ak obľubujete pór, tak určite vyskúšajte túto skvelú kombináciu póru a syra v jemnom slanom ceste.
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

Suroviny

Cesto:
1 kg
cca 4,5 dl
2 ks
1,5 dl
2 PL
1,5 PL
1 dl
42 g čerstvé
Plnka:
2 ks čerstvý
200-250 g (turecký syr)
Na potretie:
2 Ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    V miske najprv premiešame múku, soľ a cukor. Následne pridáme v 3 dl mlieka napučané droždie, olej, bielky, jogurt a vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Tých zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta? Nakoniec pomocou trochy múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka a zakryté necháme 1 hodinu kysnúť.

    Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pór umyjeme, pokrájame a na troche oleja udusíme do mäkka. Pravdaže ho aj osolíme.

    Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto pokrájame na 20 rovnakých kúskov. Každé cesto ešte raz vymiesime do bochníčka a zakryté ich necháme zo 20 minút trochu podkysnúť.

    Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutého póru nadrobíme náš syr a premiešame. Ja používam turecký krémový syr, alebo ten drobivejší syr v slanom náleve. Ale kľudne môžete použiť aj grécky syr, alebo fetu, alebo aj bryndzu? Kombinácia pór a bryndza je naozaj tiež fantastická!

    Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podkysnuté bochníčky vyvaľkáme na menší kruh, dáme do stredu bohato plnku a cesto uzavrieme. Okraje len trocha zľahka postláčame.

    Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poača uložíme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme pomiešali s pár kvapkami vody. Posypeme vrch černuškou (čiernou rascou) a sezamom a dáme ihneď piecť do rúry na 190 °C cca 20 minút. Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra pečie trocha inak.

    Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu sú už voňavé, krásne upečené poača. Sú ľahučké a mäkké. Plnka fajnová, veľmi chutná a černuška dáva pečivku tú pravú tureckú príchuť.

    Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poača sú výborné takto samotné, ale aj s polievkou sú veľmi dobré. Prajem dobrú chuť !

    Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Další skvělý recept na slané pečivo, fajn suroviny, krásná práce i fotečky! Mně by moc chutnalo, testovací vzoreček je málo, hodil by se celý plech tejto slanej dobroty. Hezký večer k vám, milá Cesmínko!
sracz
Nádherná poctivá práca šikovnej domácej pani, vážená a milá @Cesminaz a o chuti absolutne nepochybujem! Varí Ti to naozaj fantasticky úžasne!
1x haji
cesminaz
@sracz (3.2.2022 01:24)

Milý @sracz dakujem krásne za milé slová🙂 Pozdravujem do dialky a príjemný víkend prajem!
bugout
@zahra (4.2.2022 16:24)

Musím len súhlasiť černuška je výborná na pečivo. Ja ňou sypem aj okraje pide keď robím. A dokonca ju dávam aj na ryžu na ozdobu na vrch, tak ako niekto sezam. A ako bonus je vraj veľmi zdravá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia