Slané koláče

Syrovo-pórové poača (Poğaça) (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Poača patrí medzi najčastejšie a najobľúbenejšie pečivo v tureckej kuchyni.* Ak obľubujete pór, tak určite vyskúšajte túto skvelú kombináciu póru a syra v jemnom slanom ceste?

Suroviny

Postup

  1. V miske najprv premiešame múku, soľ a cukor. Následne pridáme v 3 dl mlieka napučané droždie, olej, bielky, jogurt a vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Tých zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta? Nakoniec pomocou trochy múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka a zakryté necháme 1 hodinu kysnúť.
  2. Pór umyjeme, pokrájame a na troche oleja udusíme do mäkka. Pravdaže ho aj osolíme.
  3. Nakysnuté cesto pokrájame na 20 rovnakých kúskov. Každé cesto ešte raz vymiesime do bochníčka a zakryté ich necháme zo 20 minút trochu podkysnúť.
  4. Do vychladnutého póru nadrobíme náš syr a premiešame. Ja používam turecký krémový syr, alebo ten drobivejší syr v slanom náleve? Ale kľudne môžete použiť aj grécky syr, alebo fetu, alebo aj bryndzu? Kombinácia pór a bryndza je naozaj tiež fantastická!
  5. Podkysnuté bochníčky vyvaľkáme na menší kruh, dáme do stredu bohato plnku a cesto uzavrieme? Okraje len trocha zľahka postláčame.
  6. Poača uložíme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme pomiešali s pár kvapkami vody. Posypeme vrch černuškou (čiernou rascou) a sezamom a dáme ihneď piecť do rúry na 190 °C cca 20 minút. Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra pečie trocha inak?
  7. Tu sú už voňavé, krásne upečené poača? Sú ľahučké a mäkké? Plnka fajnová, veľmi chutná a černuška dáva pečivku tú pravú tureckú príchuť?
  8. Poača sú výborné takto samotné, ale aj s polievkou sú veľmi dobré? Prajem dobrú chuť !
  9. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube