Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde fotorecept

sracz - fotkaSracz, 10. decembra 2010 1:34
Ďalšie recepty »
Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept)Foto: sracz

Pôvodný recept je určite z talianska. Svojho času sme, s mojim krajším ja, sledovali telereláciu o varení. Zaujal nás kuchár, pre mňa žiaľ až v závere, keď už aranžoval svoj recept na taniere a mne ušli podrobnosti o ingredienciách. Pomohli sme si navzájom tým, čo nám ostalo v hlavách a spoločnými silami zostavili a štvorručne ukuchtili svoj variant tohto chutného jedla! Teraz, po x-tom repete, som prípravu zdokumentoval, nafotil a pridal na Varechu s presvedčením, že bude chutiť aj Vám!

6 (8?)
porcií
20´ min
príprava
40´ min
tepelná úprava

Suroviny

3÷4 ks, (žemle) tvrdé
podľa potreby vlažná
500 g, mleté
500 g, mleté (kuracie, teľacie) mleté
1 PL, (kopcovitá)
1 ČL, (MBK)
250÷300 ml, čerstvá
6 ks, čerstvé
100÷150 ml, strúhaný (Parmigiano Reggiano, starší oštiepok, …)
podľa potreby
4÷6  PL
2÷3 PL
Vínová omáčka:
200÷250 ml, (hovädzí)
200÷250 ml, polosladké chutné
125÷150 ml, sladké
3÷4 PL,(paradajkový pretlak)
1 vetvička, čerstvý
Špagetové hniezda:
500 g, (niťovky, anjelské vlasy, …)
2 PL
2÷3 strúčiky, plátky na jemno pokrájané
podľa potreby
2÷3  PL, čerstvé
100÷150 ml, čerstvá
8÷12 ks, vykôstkované
3÷7 ks, čerstvá lístočky
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    tri staré suché rohlíky (žemle), alebo ⅓ bagety či vekle, polámeme na kúsky, uložíme do pracovnej misy a zalejeme vlažnou vodou; mleté mäsá umiestnime v 2. pracovnej mise (weindlingu).

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    namočené rohlíky postupne vyberáme z misy, dobre vyžmýkame a pridáme k mletému mäsu; priložíme 6 rozbitých čerstvých vajíčok, kopcovitú PL soli a čajovú lyžičku mletého bieleho korenia.

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájame véééééľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňate (asi ¼ litra) nastrúhame dobrých 100 g tvrdého syra (ja som mal parmegiano reggiano, ale živo si dokážem predstaviť chuť strúhaného staršieho oštiepku – bars fajne) a

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    priložíme ich do misy na mäsá, vajíčka, … . Dobre všetko spolu premiešame a podľa potreby hustotu masy redukujeme buď strúhankou (ak je riedka) alebo ďalším vajíčkom (ak je hustá).

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na pracovnú tácňu rozprestrieme pár PL hladkej múky (množstvo postupne dosypujeme počas formovania a obaľovania podľa potreby; pripravíme mäsový vývar, červené víno, sherry, kečup (paradajkový pretlak), podľa chute a potreby aj soľ a MČK.

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    z misy odoberáme jednotlivé porcie budúcich mäsových placiek (3÷4 PL), v rukách každú vyformujeme a jemne obalíme v hladkej múke,

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hneď ukladáme na rozpálený olivový olej (2÷3 PL) do veľkej panvice; sledujeme a postupne dolievame podľa potreby a predpečieme 3÷4´na obidvoch stranách do zlatohneda;

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    opečené vyberáme, pomocou kuchyňskej umelohmotnej alebo drevenej lopatky a ukladáme na pomocnú tácňu.

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    väčšinu výpeku z panvice odlejeme (ponecháme 2÷3 PL) alebo naopak, ak je ho málo, pridáme podľa potreby olivový olej; panvicu vrátime na zdroj tepla, postupne prilejeme asi 250 ml mäsového vývaru, asi 250 ml dobrého polosladkého vína, asi 125 ml sladkého sherry a 3÷4 PL kečupu alebo paradajkového pretlaku (ja som dal ½ & ½); dobre na hladko premiešame, privedieme do varu, vrátime späť predpečené placky a priložíme vetvičku čerstvého rozmarínu (ak máme po ruke pár lístočkov bazaličky voňavej, neváhajme a šup tam s ňou, žiaľ ja som tentoraz nemal).

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    mäsové placky varíme, postupne všetky, pomocou kuchyňských klieští,

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    obraciame a polievame hustnúcou vínovou omáčkou, až do odparenia približne ½ tekutiny.

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    do druhej panvice nalejeme asi 2 PL olivového oleja a jemné plátky z 2, 3, 4, … strúčikov cesnaku; pražíme ich na zlatohnedo, alebo až do úplného rozpustenia,

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pomocou kuchyňských klieští, priamo z hrnca, po strasení vody, pridáme dlhú cestovinu, vyvarenú al dente v osolenej vode s troškou (max 1 PL) oleja; premiešame a na záver pridáme 2÷3 PL čerstvého masla, ktoré necháme rozpustiť, nie prepražiť!

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Servírovanie: do širokých tanierov uložíme porcie cestovín, z ktorých vytvarujeme -hniezda-, polejeme vínovou omáčkou, husto posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou, priložíme šťavnaté mäsové placky (jednu môžeme vopred pokrájať) a dozdobíme čiernymi olivami, prípadne tým, čo nám zavadzia, alebo máme po ruke. Podávať môžeme aj so zemiakovou kašou, či ryžou, ale vynikajúce sú aj v sendvičoch na majonéze (liptovskej plnotučnej horčici), s listom hlávkového šalátu a diskami čerstvej paradajky a červenej cibule. Nuž a to je všetko, vínko Vám určite rád poradí pán Fedor Malík a my, spoza veľkej mláky, Vám prajeme dobrú chuť!

    Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept) - obrázok 14
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist