Skladané rizoto s hubami a zeleninovým šalátom fotorecept
Foto: sracz
Veľmi rýchlo som si zvykol na prílohy vo forme teplých šalátov. V priebehu dávno odišlého detstva a následne aj mladosti, sme často požívali Zobraziť celý popisVeľmi rýchlo som si zvykol na prílohy vo forme teplých šalátov. V priebehu dávno odišlého detstva a následne aj mladosti, sme často požívali slovenskú klasiku. V lete kombinácie strúhaných čerstvých uhoriek, na čisto či s paradajkami a paprikami. V zimných mesiacoch sa „pendlovalo“ medzi komorou a jedálenským stolom. Po prestupe na „Univerzitu III. veku“, nám trávenie zľahčujú rôzne kombinácie listovej a koreňovej zeleniny. Veľkými pomocníkmi v kuchyni sú ale aj „vok“ a panvice rôznych veľkostí!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 g |
|
240-250 g |
|
2-3 ks |
|
2-3 PL |
|
2-3 KL |
|
0,5 ML |
|
2-3 KL |
|
300-350 ml |
|
600-700 ml (alebo vývar zeleninový) |
|
300 ml ( sterilizovaná zmes) |
|
240-250 ml (petržlenová a zelerová) |
|
Zeleninový šalát: | |
2-3 PL |
|
1-1,5 KL |
|
1 ks väčšia |
|
120-150 ml |
|
120-150 ml |
|
120-150 ml |
|
120-150 ml |
|
120-150 ml |
|
2-3 ks |
|
6-7 ks (tuscano kale) |
|
2-3 strúčiky |
|
2-3 KL čerstvé |
|
Postup
-
1
Pokrájanú údenú slaninu som vyškvaril, tuk podľa potreby „nadstavil” slnečnicovým olejom, pridal nastrúhanú červenú cibuľu a pokrájané stonky zeleru; krátko, 3-4 min, nechal podusiť.
-
2
Medzitým som jednoduchou technológiou (film oleja v rajnici, krátko opražiť umytú ryžu, zaliať dvojnásobkom horúceho vývaru, alebo vody, posypať KL soli, vložiť PL masla a variť do odparenia tekutiny) uvaril ryžu.
-
3
Na slaninovo-cibuľovo-zelerový základ som vložil 300 ml sklenený pohár sterilizovanej zmesi húb bez nálevu, podusil ho a na záver hojne zasypal lístočkami petržlenovej a zelerovej vňate.
-
4
Presypal do uvarenej ryže, zmiešal a hotovo.
-
5
Podobne jednoducho som pripravil aj teplý zeleninový šalát. Na 2-3 PL oleja vo veľkej panici (alebo i „voku“) som opražil KL suchých feferónkových zrniečok.
-
6
Pridal pokrájanú veľkú červenú cibuľu a po „minútke“ podusenia
-
7
vložil aj po asi 120-150 ml na „julienne“ pokrájanej brokolice, cukety, jicamy, červenej kapusty (ale ak máte radicchio, neváhajte a pridajte, podporuje trávenie) a karotky, posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb (dochutiť sa dá aj po podusení).
-
8
Pokrájaný stonkový zeler u nás nesmie chýbať a po premiešaní a krátkom podusení,
-
9
došiel čas aj na pokrájaný listový kel (s vyrezanými hrubšími „nervami“) a pretlačené strúčiky cesnaku.
-
10
Premiešal som...
-
11
...„ozdobil“ pokrájanými plátkami „orieška“ čerstvého masla a nechal „ukľudniť“ pod pokrievkou, pri vypnutom ohreve. Nuž a to je vlastne všetko.
-
12
Kombinácia 4. a 11. „kroku“ na tanieri nemá gastronomickú chybu!
Diskusia k receptu