Hubové rizoto
Skladané rizoto s hubami a zeleninovým šalátom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Veľmi rýchlo som si zvykol na prílohy vo forme teplých šalátov. *V priebehu dávno odišlého detstva a následne aj mladosti,
sme často požívali slovenskú klasiku. V lete kombinácie strúhaných čerstvých uhoriek, na čisto či s paradajkami a paprikami. V
zimných mesiacoch sa „pendlovalo“ medzi komorou a jedálenským stolom. Po prestupe na „Univerzitu III. veku“, nám
trávenie zľahčujú rôzne kombinácie listovej a koreňovej zeleniny. Veľkými pomocníkmi v kuchyni sú ale aj „vok“ a panvice
rôznych veľkostí!
6-8 porcií |
30 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pokrájanú údenú slaninu som vyškvaril, tuk podľa potreby „nadstavil” slnečnicovým olejom, pridal nastrúhanú červenú cibuľu a pokrájané stonky zeleru; krátko, 3-4 min, nechal podusiť.
- Medzitým som jednoduchou technológiou (film oleja v rajnici, krátko opražiť umytú ryžu, zaliať dvojnásobkom horúceho vývaru, alebo vody, posypať KL soli, vložiť PL masla a variť do odparenia tekutiny) uvaril ryžu.
- Na slaninovo-cibuľovo-zelerový základ som vložil 300 ml sklenený pohár sterilizovanej zmesi húb bez nálevu, podusil ho a na záver hojne zasypal lístočkami petržlenovej a zelerovej vňate.
- Presypal do uvarenej ryže, zmiešal a hotovo.
- Podobne jednoducho som pripravil aj teplý zeleninový šalát. Na 2-3 PL oleja vo veľkej panici (alebo i „voku“) som opražil KL suchých feferónkových zrniečok.
- Pridal pokrájanú veľkú červenú cibuľu a po „minútke“ podusenia
- vložil aj po asi 120-150 ml na „julienne“ pokrájanej brokolice, cukety, jicamy, červenej kapusty (ale ak máte radicchio, neváhajte a pridajte, podporuje trávenie) a karotky, posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb (dochutiť sa dá aj po podusení).
- Pokrájaný stonkový zeler u nás nesmie chýbať a po premiešaní a krátkom podusení,
- došiel čas aj na pokrájaný listový kel (s vyrezanými hrubšími „nervami“) a pretlačené strúčiky cesnaku.
- Premiešal som...
- ...„ozdobil“ pokrájanými plátkami „orieška“ čerstvého masla a nechal „ukľudniť“ pod pokrievkou, pri vypnutom ohreve. Nuž a to je vlastne všetko.
- Kombinácia 4. a 11. „kroku“ na tanieri nemá gastronomickú chybu!