Zero waste:
Ako pri prípravách na sviatky neplytvať. 5 tipov pre každého, kto chce dobre gazdovať

Veronika Lucáková, dnes 06:00     6 minút čítania

Aj keď Vianoce sú oslavou hojnosti, pri ich chystaní môže byť vaša kuchyňa ekologickejšia aj úspornejšia. Nemusíte plytvať, aby sviatky chutili úžasne a vyzerali krásne. Pre začiatok si zoberte k srdcu týchto pár tipov.



Foto: Shutterstock

1. Plánovanie je základ

Urobte si najprv realistický zoznam surovín, ktoré budete naozaj potrebovať. Podľa toho pre koľko osôb plánujete na sviatky variť a piecť, koľko druhov vianočného pečiva a koláčov chcete pripraviť. Od toho sa odvíja aj váš nákupný zoznam. Vytiahnite recepty a podľa nich a podľa počtu dávok si napočítajte množstvo a zoznam surovín.

Nezabudnite skontrolovať zásoby v špajze, komore, chladničke aj mrazničke. Ak máte v zásobe múku, cukor, maslo, džemy či orechy, o to menej treba nakúpiť. Okrem toho takouto kontrolou zabránite tomu, aby ste niekde v kúte mali zapatrošené aj tri otvorené balenia orechov či maku...

2. Nakupujte čo najviac bezobalovo

Vo väčšine miest u nás sú už obchody a obchodíky, kde sa dá nakúpiť priamo na váhu aj bez zbytočných obalov navyše. Môžete si do nich priniesť aj vlastné dózy a vrecká, do ktorých si naberiete toľko, koľko budete potrebovať. Aj takto sa dá predísť zbytočnému hromadeniu plastových a papierových obalov, do ktorých máme dnes zabalené v supermarkete vlastne úplne všetko.

Ak máte vo vašom okolí pravidelné farmárske trhy, aj tam sa skvelo nakupuje bezobalovo, na vajíčka, oriešky či ovocie si môžete priniesť vlastný obal.

3. Využite všetky zvyšky z pečenia

Ak sa v recepte používajú len žĺtky, tak zo zvyšných bielkov budú výborné pusinky či kokosky, ktoré sa hodia aj na vianočný stôl. Pozrite si naše ďalšie tipy, čo na sviatky upiecť zo zvyšných bielkov:


Zvyšné žĺtky sa zasa bez problémov využijú na potieranie pečiva pred pečením, do domácej majonézy alebo do varených krémov. A robievate aj vaječný likér? Tak problém s minutím žĺtkov vám určite tiež nehrozí.

Zbytok mletých či nasekaných orechov a namočené sušené ovocie sú ideálne na prípravu jednoduchých guliek alebo si ich nasypte do rannej kaše, prípadne ich zužitkujte do domácich müsli tyčiniek.

Trochu pripálené alebo prípadne polámané kúsky pečiva či korpusov podrvte a pridajte namiesto piškót napríklad do rumových guliek, tie sú vždy zaručeným úspechom.

Ak máte doma ochotných malých ochutnávačov, je to asi málo pravdepodobné, ale ak vám zvýšila čokoláda, spotrebujte ju ako ďalšiu polevu, na zdobenie, do krémov, na brownies alebo ju len zmiešajte s horúcim mliekom a podávajte horúcu čokoládu.


4. Nevyhazujte šupky

Pomarančové a mandarínkové šupky usušte a použite ako ozdobu alebo ako súčasť voňavej zmesi spolu so škoricou, klinčekmi a badiánom. Nechajte v miske niekde na stole a prevoniate si tak sviatočnú domácnosť.



Foto: Shutterstock

Dôkladne umyté najlepšie chemicky neošetrené pomaranče a citróny majú okrem šťavy aj skvelú kôru, ktorú si môžete nastrúhať do zásoby. A jablkové šupky sú zas výborné na čaj. Vyvarená škorica aj vanilkový struk sa tiež dajú opäť použiť, napríklad na prevoňanie cukru.


5. Nezabudnite na správne skladovanie

Napečené koláčiky rozdeľte podľa druhov a uskladnite tak ako je to odporúčané, v suchu a chlade. Nemiešajte druhy, ktoré si navzájom spôsobujú vysušenie alebo naopak navlhnutie. Aj voskové obaly sa dajú použiť na uskladnenie a sú znovupoužiteľné.



Foto: Shutterstock

Ak plánujete pripraviť jedlé darčeky, zrecyklujte obaly, ktoré už máte doma, nenakupujte zbytočne nové druhy papierov, tašiek a dózičiek.

Aby ste predišli skazeniu či plesniveniu všetkého, čo pripravujete, nezabudnite aj na pravidelné vetranie doma a tiež radšej všetko častejšie prekontrolujte. Hoci pritom hrozí, že budete viac ochutnávať, celkom iste sa aspoň nič nepokazí!



ANKETA: Chodíte nakupovať aj do bezobalových obchodov?

14,3%



85,7%







Diskusia k článku










TOPlist