Hubové rizoto
Hubové rizoto

Dubákové rizoto

lenka1503 - fotkalenka1503, 3. septembra 2025
Dubákové rizoto
Foto: lenka1503

Radi chodíme na huby keď je čas. A keď sa podarí nazbierať, musí byť rizoto! Je najchutnejšie z čerstvých dubáčikov. Keď nie sú Zobraziť celý popisRadi chodíme na huby keď je čas. A keď sa podarí nazbierať, musí byť rizoto! Je najchutnejšie z čerstvých dubáčikov. Keď nie sú čerstvé, potešia aj mrazené. Jednoduchý recept s dokonalou kombináciu húb a parmezánu.

4
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 ml
300 g
1 ks
2 strúčiky
100 ml
podľa potreby
2 PL
100 g



Postup

  1. 1

    Najprv pokrájame hríby na menšie kúsky alebo mesiačiky. Pokrájame aj cibuľu a cesnak nadrobno.

    Dubákové rizoto - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme olivový olej a na ňom dozlatista opražíme cibuľu s cesnakom. Pridáme hrnček ryže (asi 250 ml) a opekáme ju asi 8 - 10 minút a pravidelne miešame.

  3. 3

    Podlejeme ju vínom a varíme asi 5 minút kým sa alkohol odparí. Osolíme a okoreníme. Znížime teplotu a začíname pomaly a trpezlivo variť.

  4. 4

    Postupne a pomaly pridávame horúcu vodu. Vždy len po jednom hrnčeku alebo aj menej. Len aby vždy trošku bublala a neprihárala. Často premiešavame.

  5. 5

    Keď je ryža polomäkká, pridáme huby. Varíme do úplného zmäknutia ryže. Odstavíme a do horúceho rizota vmiešame 2 PL masla a nastrúhaný parmezán.

  6. 6

    A je hotovo! Môžeme podávať s nastrúhaným parmezánom. A keď ešte na masle opražíme drobunké kúsky dubáčikov a posypeme nimi vrch rizota, budeme mať chuťovú explóziu húb v ústach :)

Diskusia k receptu

sracz
Blahoželám k hríbovému "úlovku" i krásnemu chutnému rcp @Lenka1503 milá a šikovná. Som "vyznávačom" klasického risotto a s porcini mushroom´s zvlášť. Žiaľ už druhé desaťročie "ľigam na suho", pretože praváky z našich hôr a lesov som tu ešte v tunajších krásnych bukovo-dubových lesoch nevidel! ... a to som napriek ôsmemu "krížiku" ešte celkom čulý chodec. Rizoto som už robil s crimini, shiitake, shimeji i šampiňónami, ale to nie je to, čo vidím na Tvojom tanieri, ajk keď ja ho robím tróóóľku redšie. To vieš, chrup U3V. Ale nesťažujem sa. Držím všetkých 5P a prajem Ti, aj s garde, krásne úspešné dni!