Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. apríla 2021
Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept)
Foto: sracz

O tom, že talianske rizotá sú vďaka svojej chuti a pestrosti slávne na celom svete niet pochýb. Ale ani naše slovenské, čo sa týka chuti, v ničom nezaostáva. Viac ako polstoročie ho pripravujem tak, ako ma to naučili moje dobré víly, Mamka Aňuci a Babička lady Ann, obe už dávno v Nebeskej kuchyni. Chcel som si overiť ako zvládnem variant à la Italia. Pripravuje sa s extra ryžou, bielym vínom, ktoré nám najviac chutí a je tekutejšie a mazľavejšie ako to, ktoré najviac ľúbil môj dobrý otec Tati.

4-6
porcie
15 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-8 PL
56 g (aj s olejom)
240-250 ml pokrájaný (biela časť)
240-250 ml
2-3 ks
240-250 ml veľká pokrájaná
750-900 g (portobello, crimini)
2-3 KL
2-3 KL
1 KL
1 ČL jemne pomleté
2-3 KL domáca
podľa potreby
6-8 strúčikov
340-400 g (guľatá Arborio alebo Carnaroli)
480-800 ml (kvalitné)
800-900 ml
240-250 ml strúhaný
240-250 ml
Na dekoráciu:
 (zelená časť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nie je toho treba veľa, ale na kvalite veľmi záleží, lebo ovplyvňuje finálnu chuť „diela“.

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V nízkom hrnci som rozohrial „štangličku“ masla,

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    preložil 56 g konzervu ančovičiek aj s olivovým olejom a nechal splynúť do teplej konzistencie, pridal pokrájanú bielu časť póru (zelenú použijem na ozdobu, či do praženice) a červenú cibuľu a asi 5 minút orestoval.

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom nasledovali na „C-čka“ pokrájané zelerové stonky a hrubostenná zelená paprika.

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní a navodení „tepelnej jednoty“ došiel čas aj na zliaty obsah 4 x 427 g konzerv sterilizovaných húb portobello a crimini. Súhlasím, že s čerstvými drobnými hríbikmi by výsledné dielo chutilo najsamlepšejšie!

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Povrch húb som zasypal korením na prípravu kuracieho mäsa, červenou sladkou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením (ani korením 4 farieb by som nič nepokazil), jemne pomletou borievkou (jalovcom) a domáca vegetou s mletými sušenými hubami. Vrcholec obsadili pretlačené strúčiky cesnaku (talianska kuchyňa tvrdí, že s cibuľou opatrne, ale cesnakom nešetriť!)

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zostavu som premiešal a asi 5-7 minút podusil.

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som do pripraveného polotovaru vsypal „Arborio“ ryžu (ale vhodná je aj carnaroli) a premiešavaním popražil zo 3-4 minúty a

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    neprestávajúcim miešaním a postupným podlievaním 2 hrnčekami dobrého polosuchého vína (zásada je, na varenie používaj víno, ktoré Ti najviac „šmakuje”), ja som tentoraz naďabil na „Peter r. 2012” z vinice na Slovinsku a nezabudol som ani na pol hrnčeka (120-150 ml) strúhaného parmezánu.

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V ďalšom som budúce „risotto“ postupne podlieval skoro litrom kúpeného kuracieho vývaru (ale mohol by som použiť bársaký mäsový, alebo aj domácu kuraciu či hovädziu polievku).

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Neprestávajúc v miešaní a „furtom“ podlievaní vývarom, som sa dočkal až ryža zmäkla a dosiahla polotekutú konzistenciu.

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotové risotto som podával posypané parmezánom, rezancami zelenej časti póru a ozdobené celými malými hlavičkami húb crimini. P. S.: nedávno som ochutnal variant zmiešaný s kúskami varenej brokolice a pokrájaného grilovaného kuraťa. …a tiež som si pochutnal!

    Risotto so sterilizovanými hubami podľa mňa (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Huby, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené, Varené

Diskusia k receptu