Polievka zeleninového labužníka - Provençal fotorecept
Foto: sracz
Neuveriteľne mi chýba atmosféra Dominikánskeho pľacu v Košiciach, tak isto aj Centrálneho trhoviska v Bratislave. Som vášnivým „čumilom_obkukovačom“ trhov, hlavne zeleninových, v každom meste Zobraziť celý popisNeuveriteľne mi chýba atmosféra Dominikánskeho pľacu v Košiciach, tak isto aj Centrálneho trhoviska v Bratislave. Som vášnivým „čumilom_obkukovačom“ trhov, hlavne zeleninových, v každom meste na svete, ktoré navštívim. Tunajší Farmers Market je aktívny iba od mája do októbra. Nie je zlý, ale u nás doma, je u nás doma. Ostali mi aspoň KK a tých mám „haďabej“. Rcp na Soupe au Pistou je práve z Cooking Provence str. 86, od Antoine Bouterin_a! Trošku sme ho (s mojou 1/2) po svojom, ehm upravili!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3÷4 PL (arašidový, vegetariánsky) |
|
1 ks (veľká) |
|
2 ks |
|
2 ks (rutabaga, kaleráb) |
|
2 ks |
|
333 ml |
|
333 ml |
|
1 000 ml |
|
2 000 ml |
|
2 ks (veľké) |
|
250 ml (drobná - gágoriky, mrvenička, slovenská ryža, …) |
|
podľa potreby g |
|
4 ks |
|
4÷6 strúčiky |
|
3÷4 PL |
|
250 ml |
|
250 ml |
|
podľa potreby g (bagetka) |
|
podľa potreby g |
|
Postup
-
1
pripravíme si základnú zostavu potrebných ingrediencií (v originálnom rcp sú ešte 4 ks mladej malej cuketky a 2 veľké póry, ale nie je petržlen a fazuľkové struky sú čerstvé)
-
2
začneme prípravou zálievky (pokrájané paradajky bez kože, pretlačený cesnak, pokrájané bazalkové a petržlenové lístky a 3÷4 pl ololeja); kožu paradajok nadrežeme do kríža a na pár sekúnd ponoríme do vriacej vody)
-
3
potom ich upracované nežné rúčky mojeho lepšieho JA, ľahko zbavia kože
-
4
ja (všimnite si, že „ja“píšem malými písmenami), Pán tvorstva, pokrájam olúpané paradajky na drobno, podobne aj lístočky bazaličky a petržlenovej vňate (stonky pôjdu, na drobno pokrájané do polievky), všetko uložím do pomocnej misy a na povrch pretlačím strúčiky cesnaku
-
5
zalejem ololejom, premiešam a nechám „zosnúbiť“ chute a vône 5 dobrôt
-
6
na dno polievkového hrnca nastrúham véééľku žltú cibuľu, zalejem ju 3÷4 PL oleja (v origo rcp je uvedený kukuričný, ale ja soma j tu použil olivový) a nechám chvíľočku porestovať do sklovita (nepripáliť!!!)
-
7
postupne som pridal dôkladne očistené a umyté, úhľadne pokrájané mrkvy_karotky a petržleny (3÷5 mm polkolieska), kvaku (3÷5 mm x 20 mm „štangličky“), pokrájané stonky petržlenovej vňate; zamiešal a podusil asi 7´
-
8
moja šikovná ½ potom podusenú zeleninku zaliala 2 000 ml kuracieho vývaru a 1 000 ml horúcej vody; zamiešame a privedieme do varu, potom teplotu znížime na stredný stupeň a varíme asi 10´; po tomto čase pridáme na trojuholníky pokrájané dva veľké zemiaky (v origináli aj pokrájané struky zelenej fazuľky a kolieska póru – ja som nemal, tak som nepridal); opäť jemne premiešame a varíme, až sú zemiaky skoro mäkké
-
9
potom už iba vlejeme konzervovanú sterilizovabnú čiernu fazuľu (pokiaľ ju nemáte, stačí naša strakatá, vopred uvarená s vegetou a bobkovým listom, vtedy bude čas prípravy o niečo dlhší); ja som vlial aj zelenú fazuľku z konzervy a 250 ml drobnej cestoviny(my sme použili „gágoriky“); podľa potreby dochutíme soľou a čerstvým MČK; po krátkom povarení, len aby sa cestovina uvarila, všetko – už pri vypnutom zdroji energie, zalejeme, premiešame a za horúca servírujeme s krajcom (kto chce) na sucho opečeného domáceho chlebíka. Malá rada na záver: pri opakovanej konzumácii jednotlivé porcie doplňte, prosím, o ďalšie potrebné množstvo pokrájanej bazalky, lebo chuť a vôňa pôvodnej časom a teplotou zanikne! Dobrú chuť Vám!
Diskusia k receptu