Plnené domáce cestoviny s ľahkou hríbovou omáčkou fotorecept

julica - fotkajulica, 4. januára 2011
Plnené domáce cestoviny s ľahkou hríbovou omáčkou (fotorecept)
Foto: julica

Výrobu cestovín som zvažovala už dlhšie, jediné, čo ma odrádzalo, bol čas prípravy. Ten však napokon nebol taký hrozný, a to i bez strojčeka Zobraziť celý popisVýrobu cestovín som zvažovala už dlhšie, jediné, čo ma odrádzalo, bol čas prípravy. Ten však napokon nebol taký hrozný, a to i bez strojčeka na cestoviny či formičky na ravioly. ... a taniere sme vylízali všetci.

5
porcií
70 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
200 g
5 ks
plnka:
250 g
250 g, mrazený
 , čerstvo namleté čierne korenie
2 strúčiky
Omáčka:
10 ks
  menšia
1 dcl
150 ml




Postup

  1. 1

    Taliani hovoria, že pri čerstvých cestovinách netreba šetriť vajciami: na 100 gramov múky treba dať jedno vajce alebo dva žĺtky. Takto som začala aj ja: trochu osolené vajíčka som rozšľahala v miske, postupne som k nim priosiala múku a spracovala na redšie cesto. Doň som nakoniec vmiešala zvyšnú múku a vypracovala hladké žltunké cesto. (Výber múky som zvažovala dlhšie, nakoniec - ako inak - zvíťazila dostupnosť a moja nerozhodnosť :) Cesto dajte na chladné miesto odpočívať tak na polhodinku a potom opäť premieste, ide to ľahko.

    Plnené domáce cestoviny s ľahkou hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto oddychovalo, pripravila som si plnku. Mrazený špenát treba dobre zredukovať, pretože často býva vinou zlého skladovania plný ľadu, teda vody, a my nechceme riedku plnku. Keď sa z tejto zelenej kašičky neoddeľuje žiadna voda, pridáme ricottu, soľ, namelieme čerstvé čierne korenie a do zmesi postrúhame cesnak aj muškátový oriešok.

    Plnené domáce cestoviny s ľahkou hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Už máme všetko na cestoviny pripravené a môžeme sa dať do plnenia. Kto má, prácu si zjednoduší valčekom na cestoviny, my menej šťastní si pomôžeme vlastnoručne. Našťastie, cesto je veľmi pružné a ľahko sa vaľká, naťahuje...(ja som ho rozdelila na viac častí, aby boli pláty tak akurát na preloženie) Vyvaľkáme ho na tenký plát, asi na taký, že cezeň vidíme spoje na doske alebo okoloidúcich zvedavcov, pokladieme kôpky plnky a spojíme. Spoje pritlačíme vidličkou, prípadne predtým potrieme rozšľahaným bielkom.

    Plnené domáce cestoviny s ľahkou hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na fotke vyššie je cesto ešte trošku hrubšie, boli to prvé skúšobné kúsky, potom som ho vaľkala asi o polovicu tenšie. Na tvaroch nám veľmi nezáleží, čím menšie, tým lepšie. Ak to menej trpezlivých prestane pred dokončením baviť, ešte vždy si môžu časť cesta nechať na rezance. My ich budeme mať k fazuľovici :)

    Plnené domáce cestoviny s ľahkou hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové cestoviny môžno podávať len s opečeným cesnakom alebo šalviou na olivovom oleji, my sme na cibuľke popražili šampiňóny s rascou (mletá rasca so šampiňónmi a s cukinou robí divy), podliali bielym vínom, smotanou a omáčku zredukovali. Nemusí jej byť veľa, takže žiadne múky ani solamyly netreba, na záver len pridáme petržlenovú vňať.

    Plnené domáce cestoviny s ľahkou hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové cestoviny sme preliali omáčkou, postrúhali parmezánom a pridali nadrobno nakrájané paradajky. Prajem dobrú chuť a veľa dobrých nápadov v novom roku.

    Plnené domáce cestoviny s ľahkou hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

evusik
@julica v tomto prejedacom období si mi spravila chute ..... cestoviny a špenátová plnka, mňam zajtra urobím aj s tou omáčkou navrch :-)
2010
Vsetko mam a ricottu mam v mrazaku od Vianoc tak uz viem co vytvorim...
lucylee
no toto, krásny recept, nikdy som nerobila plnené cestoviny, ale ricottu mám rada, mne tam ešte chýba bazalka a paradajky, to mi tam nejako prirodzene pasuje, ale neviem, či by sa už nebili chute...
lucylee
až teraz som si všimla, že paradajky si tam pridala :) tak už len tá bazalka :)
julica
Ďakujem za komenty, moji drahí :)
Lucylee, chcela som pôvodne spraviť paradakovú omáčku, ale potom som si to rozmyslela, aby sa v nej "ravioly" nestratili. Možno k čisto syrovej plnke by som ju dala, v každom prípade, je to len a len na tebe, tak veľa chuti do varenia.
tetuska
idú tam šampiňóny, to je dobre, lebo tie zamrazené som už minula...
julica
ďakujem, hurá, už všetci kolegovia vedia, že som vyhrala :) juch
evusik
@julica robila som podľa tvojho receptu, bolo to výborné..... gratulujem k výhre :-)
honestka
asi sme zmyslali rovnako, lenze ja som robila cesto od cistinky , pouzila tu taliansku omacku a naviac pridala zvysne udene maso do plnky. Vsetky tieto nase vymysly na original "ravioly" su fajnove a kludne ich volam pirohy. gratulujem.
jerica
@julica prajem ti výhru , gratulujem , nevieš si (alebo vieš) čo si vyhrala , beriem každý rok jednu kúru , nie je to lacné ale hlavne pomáha!! Mám príspevok! J&J
dorisa
Blahoželám ku výhre, ten tvoj recept si to určite zaslúži. Aj ja som davno vyhrala takéto prípravky, ale ešte mi stale neprišli, tak sa asi budeme z vyhry tešiť naraz obe.
hubarka35
pridavam sa ku gratulantom-receptik určirte výborný-jak budem mat volno to hned spravim....
janazjarku
Perfektne pripravené si šikulka to naozaj chcelo výhernú odmenu ukladám do KK a pripravím, keď ma príde vnúčik potešiť :-)
zinnajdha
výborné špenátové pirohy, vydržia aj v mrazničke uložené ?
julica
Ďakujem vám veľmi pekne, keby ste vedeli, ako netrpezlivo očakávam každý komentár... :)
@jerica , veľmi sa na výhru teším, už som uvažovala nad kúpou chlorelly, najmä po tom, ako som sa dočítala aj o jej priaznivom účinku pre astmatikov, s čím začínam mať vážny problém.
@evusik , tak to je tá najväčšia pocta pre "receptára", teším sa, že vám chutilo.
julica
@zinnajdha , je to trošku odlišné cesto od pirohov, aspoň sa mi zdá, lebo do pirohov nejde toľko vajec, ale možno sa mýlim. V mrazničke by mohli vydržať, otázna je len tá ricotta, ale zase tá sa dá nahradiť napríklad postrúhaným syrom, a ten asi s mrazničkou problém nemá. toľko moja úvaha :)
cica2
vyzerá to lákavo, si šikulka!!!...(kk)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia