Pirohy so zemiakovo-bryndzovou náplňou i so slivkovým lekvárom fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 13. januára 2022
Pirohy so zemiakovo-bryndzovou náplňou i so slivkovým lekvárom (fotorecept)
Foto: helena10

Chutné tradičné slovenské jedlo s menšími regionálnymi obmenami v názve, surovinách na prípravu cesta, plnkách. Varila som ich ako pôstne jedlo v týždni Zobraziť celý popisChutné tradičné slovenské jedlo s menšími regionálnymi obmenami v názve, surovinách na prípravu cesta, plnkách. Varila som ich ako pôstne jedlo v týždni pred Vianocami.

Suroviny

Cesto:
500 g
štipka
1,5 - 2 dl teplá (podľa potreby)
2 PL
Na náplň:
 (očistené, uvarené)
 čerstvá
 sušená
Na omastenie:
podľa potreby (roztopené)




Postup

  1. 1

    Pred prípravou cesta si na plnku uvarím očistené a nakrájané zemiaky podľa potreby. Scedené popučím a nechám vychladnúť.

  2. 2

    Cesto: Do preosiatej múky v miske pridám trošku soli, prilejem 1 dl teplej vody, pridám olej, miesim v miske a postupne pridávam ešte teplú vodu podľa potreby, aby cesto bolo dobré na pirohy. Cesto dám na dosku a hnetiem ručne na doske až do požadovanej konzistencie - aby neboli ani tvrdé ani veľmi mäkké. Potom ho nechám cca 20 minút odpočívať buď prikryté nádobou alebo v mikroténovom vrecku.

  3. 3

    Medzitým si pripravím náplň. Do uvarených vychladnutých a popučených zemiakov pridám podľa vlastnej chuti bryndzu, sušenú pažítku a premiešam.

  4. 4

    Cesto rozdelím na polovicu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Vyvaľkám na doske na hrúbku asi 2 mm, vykrajujeme a väčšinu cesta plníme zemiakovo-bryndzovou plnkou. Môj pomocník pracoval s tvorítkom na pirohy. Ja som plnila a lepila pirohy ručne, ako som zvyknutá. Trochu pirohov (okolo 30 ks) sme naplnili slivkovým lekvárom.

  5. 5

    Pirohy varím podľa ich množstva po častiach vo vriacej osolenej vode za občasného premiešania. Lekvárové varím samostatne. S pirohami varím aj niekoľko odrezkov cesta – paľatká po našom - lebo to máme radi. Jeden piroh pri varení vždy skúšam, či sú už uvarené a to tak, že ho ochladím v hrnčeku studenej vody a ochutnám. Uvarené vyberám drušľakom (veľkým sitkom) do jednej misky spolu zemiakovo-bryndzové i lekvárové. V prípade potreby ešte posolím.

  6. 6

    Omastím všetky pirohy vo veľkej mise roztopeným maslom. Každý si potom naloží na tanier toľko, koľko zje. K pirohom máme sladké mlieko. Keď varím iba zemiakovo-bryndzové, pridávame si aj opraženú cibuľu, cibuľku a kyslú smotanu.

    Pirohy so zemiakovo-bryndzovou náplňou i so slivkovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na hlavnej fotke je už len to, čo ostalo od obeda preložené do malej misky...

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík. Práce jako na kostele, pomocník se jistě hodí. Mně by moc chutnalo. Aj aj. Jsi šikulka!
garanco
Výborná pochúťka!
Tiež varím pirohy ako ty, zemiakovo-bryndzové a asi tretinu lekvárové, s
maslom, manžel rád strieda sadké so slanými, ja si niekedy urobím slané s kyslou smotanou a lekvárové potom na záver ako "zákusok'.
Aj tento týždeň som sa ich chystala variť, ale som ich presunula na budúci...
helena10
@garanco , v detstve nám mama robila ešte aj so sladkou tvarohovou náplňou (domáci tvaroh). U nás sa zemiaková plnka miešala s trochou tvarohu alebo iba s trochou kyslej smotany a pažítkou. Cesto sa krájalo na štvorce a tak sa plnilo a lepilo na 3 rohy ako šatka. Niekedy aj tak robím. Želám pekný víkend 🌞





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia