Pesto z medvedieho cesnaku

martin1545 - bez fotkymartin1545, 11. marca 2024

Chutné pesto z medvedieho cesnaku vhodné do cestovín alebo na čerstvé pečivo. V chladničke by malo bez problémov vydržať aj rok. Z popísaného Zobraziť celý popisChutné pesto z medvedieho cesnaku vhodné do cestovín alebo na čerstvé pečivo. V chladničke by malo bez problémov vydržať aj rok. Z popísaného množstva vyjde cca 800 ml pesta. Do cestovín si pesto zvyčajne premiešam s kyslou smotanou, bielym jogurtom alebo "cottage cheesom" a troškou soli a vznikne jednoduché rýchle jedlo keď na nič iné nie sú suroviny alebo čas.

30 minút
príprava

Suroviny

400 g
120 g (vlašské, píniové, mandle alebo tekvicové, slnečnicové semienka)
200 g (parmezán, grana padano)
250 ml
z 1/2 väčšieho citróna
1 ČL
2-8 ks slabšie (nemusia byť)




Postup

  1. 1

    Odstopkujeme a umyjeme listy medvedieho cesnaku, necháme zľahka odkvapkať a odvážime. Vlhké listy sú výrazne ťažšie ako suché, takže ak by ste listy náhodou neumývali, použite menej, cca 300 g. Berieme si po hrstiach listy a ostrým nožom ich v rýchlosti pokrájame na menšie kúsky, výrazne to pomôže pri ďalšom spracovaní, ale nie je nutné sa s tým veľmi trápiť.

  2. 2

    Rozomelieme alebo rozsekáme orechy alebo semienka, zvyčajne používam vlašské orechy, ale dajú sa použiť v zásade hocijaké orechy alebo semienka. Podľa toho, čo máte doma alebo čo sa dá momentálne kúpiť za dobrú cenu.

  3. 3

    Nastrúhame alebo rozsekáme tvrdý syr, taktiež podľa toho čo sa momentálne dá kúpiť za rozumnú cenu. Používam zvyčajne parmezán, Grana Padano alebo Pecorino romano. Určite sa dá so syrmi experimentovať, dôležité je aby to bol tvrdý, zrelý syr, aj kvôli konzistencii a aj kvôli trvanlivosti.

  4. 4

    Odšťavíme šťavu z polovice väčšieho citróna alebo z celého menšieho či suchšieho a odmeriame si olej.

  5. 5

    Kto chce, tak si naseká ideálne slabšie chilli papričky, podľa chuti, ale pesto je vďaka medvediemu cesnaku pikantné samo osebe, takže chilli nie je nejak zvlášť potrebné.

  6. 6

    Keď máme všetky suroviny pripravené, tak si do mixéra nalejeme tekutiny a pridáme listy. V závislosti od mixéra buď pridávame listy postupne alebo ich tam natlačíme všetky naraz. Mixujeme v otvorenom mixéri a listy opatrne pritláčame alebo vmiešavame ideálne drevenou vareškou. Rozsekané drevo v peste sa prežiť dá, s plastom by to bolo horšie a kovom si nechceme zničiť mixér, ak by sa náhodou stala nehoda.

  7. 7

    Keď máme listy na jemnučko rozmixované, tak postupne pridávame orechy / semienka, syr a chilli papričky. Všetko rozmixujeme na jemnučkú pastu a pesto ochutnáme. Osobne v tomto bode prídem na to, že trošku soli by to chcelo, ale skutočne zvyčajne len jednu lyžičku, takže osolíme a ešte trošku rozmixujeme / zamiešame a môžeme plniť do čistých pohárov.

  8. 8

    Poháre je dobre po naplnení pobúchať dnom o linku (môžme vystlať zloženou utierkou nech nie je príliš veľký buchot), aby sme z pesta dostali von bublinky vzduchu. Niekedy to vyžaduje minútku búchania.

  9. 9

    Naplnené a dobre zatvorené poháre odložíme do chladničky, kde pesto vydrží kľudne aj rok, takže postup môžme viackrát zopakovať a narobiť si dobré zásoby.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia