Pečený kapor
Pečený kapor

Pečený kapor s omáčkou a hrnčekovými mrkvovými knedličkami

Vojto Artz
prezident SZKC a šéfkuchár Metro, 22. decembra 2020
Pečený kapor s omáčkou a hrnčekovými mrkvovými knedličkami
Foto: Dušan Křístek
4
porcie

Suroviny

600 g
120 g
60 g
80 g
200 g
50 g
15 g
40 g
50 g
100 ml
40 g
400 ml
4 ks
320 g
40 g
12 g hladkolistá




Postup

  1. 1

    Kapor: Polovičky kapra najskôr zbavíme šupín. Začneme pri chvoste a proti rastu šupín pokračujeme k hlave. Umyté mäso osušíme a nakrájame na porcie. Kožu na povrchu nakrojíme – mäso sa nebude krútiť a lepšie sa prepečie. Porcie zo všetkých strán osolíme, trochu posypeme rascou a opečieme na panvici s olejom (najskôr kožou dolu). Mäso potom dopečieme v predhriatej rúre, aby bola koža chrumkavá.

  2. 2

    Omáčka: Korenie (nové, celé a bobkový list) zalejeme vodou, varíme asi 5 minút a odvar ešte chvíľku lúhujeme. Slaninu nakrájanú na kocky opečieme dosklovita. Nasypeme na ňu kocky koreňovej zeleniny (časť mrkvy odložíme bokom na knedličky) a opekáme do zlatistej farby. Pridáme nakrájanú cibuľu, po chvíľke prisypeme cukor a restujeme dohneda. Všetko zalejeme vývarom a precedeným odvarom z korenia. Pridáme lekvár, brusnice, citrónovú šťavu, červené víno, ochutíme soľou a povaríme. Hotová omáčka by mala mať hustú, ale tekutú konzistenciu s kúskami zeleniny (nie je potrebné ju cediť).

  3. 3

    Knedličky: Hrnčeky vymastíme olejom a vyložíme potravinovou fóliou. Zvyšok mrkvy uvaríme domäkka a rozmixujeme. Vajcia oddelíme. Žĺtky ochutíme mletým muškátovým orieškom, vyšľaháme dopenista a zmiešame s rozmixovanou mrkvou. Do bielkov pridáme soľ a vyšľaháme z nich tuhý sneh. Žĺtky zmiešame so snehom jednoduchým obracaním metličky a opatrne vpracujeme aj hrubú múku. Vzniknutú hmotu ľahko zmiešame s nakrájaným pečivom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Hotovou hmotou naplníme pripravené hrnčeky a uzavrieme potravinovou fóliou. Varíme v pare asi 40 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia