Kapor s trikolórou pečených paprík fotorecept
Foto: sracz
Vraj do tretice všetko dobré! Preto pridávam tentoraz môj vlastný recept na úpravu ľahkostráviteľných filetov z mladého kapra. … a v súvislosti so slovanskou Zobraziť celý popisVraj do tretice všetko dobré! Preto pridávam tentoraz môj vlastný recept na úpravu ľahkostráviteľných filetov z mladého kapra. … a v súvislosti so slovanskou pohostinnosťou, som predsa len povinný reciprocitou našim susedom. Uznávam, jedál s rybacími špecialitami je aj doma, v slovenských regiónoch nadostač, ale jeden navyše, s netradične upraveným „podložím“, snáď neuškodí a nikomu neublíži. Aj mladé zuccinni, paradajky, či farebné mäsité papriky sú pre zdravé ľudské telo prospešné! … ta ňe?
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 ks mladá (20-25 cm) |
|
1-2 ks veľká |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
60-75 ml (17 %) |
|
podľa potreby |
|
3-4 ks veľká mäsitá |
|
1 000-1 200 g filety bez kostí |
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Tak, tak-akosi vyzerá základná zostava tohoto jedla pre tých, ktorí jedlom zhrešiť nehodlajú.
-
2
Pretože mladý čerstvý kaprík nie je náročný na čas tepelnej úpravy, začal som s prípravou podkladu; umyl a rozkrojil som si na 16 kúskov (½, ¼, 1/8 a napokon 1/16) mladú cuketku,
-
3
na ½ „disky” (asi 5÷7 mm hrubé) veľkú paradajku, ktoré som následne rozložil na dno olejom vymasteného pekáča a nechal ich 7-8 minút opiecť v rúre vyhriatej na 200 °C.
-
4
Medzitým som si nechal rozpustiť (! nie prepražiť !) 2 PL masla, ktoré som zmiešal s „dobrým” ½ deci sherry marsala, čo budem čoskoro potrebovať na potieranie filetov z kapra.
-
5
Cuketkovo-paradajkový podklad sa dostal do ½ času úpravy, tak som ho poprevracal, pokryl „hoblinkami” masla, rúru prestavil na 180 °C a
-
6
v panvici v maslo-olejovom „kúpeli”, tak len 2-3 minúty obojstranne predpiekol filety z kapra (začal som kožou nadol),
-
7
ktoré som potom uložil na predpečený „zeleninový podklad”, štetcom ich hojne pomazal marsala sherry-maslovou „emulziou” a
-
8
pri nastavených 180 °C ich spoločne nechal 3 minúty zapiecť, potom ich opäť „namazal”, otočil kožou hore, vzápätí opäť „namazal” a nechal posledné 3 minúty dopiecť.
-
9
Zeleninovú prílohu som „ztripľoval”, už podľa známeho technologického postupu, opečenými hrubostennými paprikami oranžovej, zelenej a žltej farby a
-
10
po preložení a ozdobení ich servíroval ako „ľahký” obed; my s „mojou” to už máme notoricky odskúšané, ale aj susedia, Ľudka so Šaňom, boli maximálne spokojní a podľa ich vyjadrenia, sa ponúkli za abonentov našej kuchyne. Poznámka: druhý technologický pokus som zrealizoval so zmesou pokrájaných zelerových stonkov, cuketiek, paradajky a zväzku mladej zelenej cibuľky (aj s jej „pierkami”), podusenej na olivovom oleji. Pretože som od suseda k mladému kaprovi dostal aj čerstvú tresku, dovolím si Vám pridať vlastnú skúsenosť, na základe ktorej už viem, že pred restovaním je potrebné filety z tresky zbaviť kože, ktorá na rozdiel od kaprej je absolútne „nejedlá”!
Diskusia k receptu