Pečený kapor
Pečený kapor

Kapor s trikolórou pečených paprík fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. novembra 2018
Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept)
Foto: sracz

Vraj do tretice všetko dobré! Preto pridávam tentoraz môj vlastný recept na úpravu ľahkostráviteľných filetov z mladého kapra. … a v súvislosti so slovanskou pohostinnosťou, som predsa len povinný reciprocitou našim susedom. Uznávam, jedál s rybacími špecialitami je aj doma, v slovenských regiónoch nadostač, ale jeden navyše, s netradične upraveným „podložím“, snáď neuškodí a nikomu neublíži. Aj mladé zuccinni, paradajky, či farebné mäsité papriky sú pre zdravé ľudské telo prospešné! … ta ňe?

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks mladá (20-25 cm)
1-2 ks veľká
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
60-75 ml (17 %)
podľa potreby
3-4 ks veľká mäsitá
1 000-1 200 g filety bez kostí
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tak, tak-akosi vyzerá základná zostava tohoto jedla pre tých, ktorí jedlom zhrešiť nehodlajú.

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pretože mladý čerstvý kaprík nie je náročný na čas tepelnej úpravy, začal som s prípravou podkladu; umyl a rozkrojil som si na 16 kúskov (½, ¼, 1/8 a napokon 1/16) mladú cuketku,

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na ½ „disky” (asi 5÷7 mm hrubé) veľkú paradajku, ktoré som následne rozložil na dno olejom vymasteného pekáča a nechal ich 7-8 minút opiecť v rúre vyhriatej na 200 °C.

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým som si nechal rozpustiť (! nie prepražiť !) 2 PL masla, ktoré som zmiešal s „dobrým” ½ deci sherry marsala, čo budem čoskoro potrebovať na potieranie filetov z kapra.

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cuketkovo-paradajkový podklad sa dostal do ½ času úpravy, tak som ho poprevracal, pokryl „hoblinkami” masla, rúru prestavil na 180 °C a

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    v panvici v maslo-olejovom „kúpeli”, tak len 2-3 minúty obojstranne predpiekol filety z kapra (začal som kožou nadol),

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ktoré som potom uložil na predpečený „zeleninový podklad”, štetcom ich hojne pomazal marsala sherry-maslovou „emulziou” a

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pri nastavených 180 °C ich spoločne nechal 3 minúty zapiecť, potom ich opäť „namazal”, otočil kožou hore, vzápätí opäť „namazal” a nechal posledné 3 minúty dopiecť.

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zeleninovú prílohu som „ztripľoval”, už podľa známeho technologického postupu, opečenými hrubostennými paprikami oranžovej, zelenej a žltej farby a

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    po preložení a ozdobení ich servíroval ako „ľahký” obed; my s „mojou” to už máme notoricky odskúšané, ale aj susedia, Ľudka so Šaňom, boli maximálne spokojní a podľa ich vyjadrenia, sa ponúkli za abonentov našej kuchyne. Poznámka: druhý technologický pokus som zrealizoval so zmesou pokrájaných zelerových stonkov, cuketiek, paradajky a zväzku mladej zelenej cibuľky (aj s jej „pierkami”), podusenej na olivovom oleji. Pretože som od suseda k mladému kaprovi dostal aj čerstvú tresku, dovolím si Vám pridať vlastnú skúsenosť, na základe ktorej už viem, že pred restovaním je potrebné filety z tresky zbaviť kože, ktorá na rozdiel od kaprej je absolútne „nejedlá”!

    Kapor s trikolórou pečených paprík (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Zo sŕdc úprimných radi opätujemE pozdravy aj Vám obom na južnú Moravienku, vážený a milý Jožka kamarát. Veľmi si ma potešil po dlhšej dobe svojim komentárom. Na našom krásnom Slovensku i na úzko spriatelenom Slovácku je to Svätomartinská hus a tu sa schyľuje tiež k sviatku "thanksgiving" alias vďakyvzdania, ktorý ja nazývam "turkeydey" alias dňom všeobecného vyvražďovania „moráků”. Oslavuje sa vraj na počesť pôvodného obyvateľstva Ameriky, ktoré prichádzajúcich Európanov vítalo pečenými moriakmi (turkey), kukuricou a tekvicou. Oni, ale hlavne utečenci z vtedajšieho Anglicka sa im však "odmenili" po svojom. Väčšinu "pokántrili" a zvyšok nahnali do tzv. rezervácií. Cez jednu z nich, so zvyškami indiánov slávneho kmeňa Navaho, som mal tú možnosť, nechcem napísať "česť", precestovať a musím po pravde priznať, že som sa hanbil za to, že som tiež beloch. Ale to je už na dlhé rozprávanie. V Pavlůvkách som u bratránka Slávky bol, žiaľ nepošťastilo sa nám s Tebou stretnúť, tak snáď na budúci rok v máji alebo júni. Zatiaľ sa s Tvojom vzácnou "přísežnou" pani držte v láske a spokojnosti, ako aj v spoločnosti dobroprčajných a usmievajúcich sa ľudí!


Moc srdečných pozdravů Tobě a Tvé lepší a nepochybně krásnější polovičce z naší Svato Martinské Moravy, kde dneska všade voní husa a na stole stojí mladé Martinské a lehounké vínečko. Dal jsi opět parádní recept, který velmi rychle musíme vyzkoušet, protože soused nás zásobuje rybami a pomalu se nám nevejdou do mrazáku. Už děláme karbanátky, pečenáče, salát, paprikáš a další. Krásný den naplněný štěstí, láskou a pohodou Vám oběma přejeme.
1x haji