Živánska s kaprom
vedec s vareškou a kalichom vína, 13. januára 2021
Foto: Miloš Mikuš
porcie
príprava
Suroviny
1/2 ks (fileta bez šupín) |
|
2 ks väčšia |
|
4 ks |
|
2 strúčiky |
|
50 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
hrsť listov |
|
|
|
|
Postup
-
1
Kapra zvnútra nakrojíme po dĺžke pozdĺž stredovej čiary. Hornú časť (smerom k chrbtovej plutve) nakrájame zvonku do hĺbky asi 1 cm priečnymi rezmi vo vzdialenosti 2–3 mm, aby sme narušili tenké kostičky. Vedľa pozdĺžneho rezu urobíme ďalší rez vo vzdialenosti asi 1 cm, mäso vyberieme, aby sa dala fileta prehnúť do tvaru pstruha. Filetu osolíme, okoreníme paprikou a mletým čiernym korením, rovnomerne roztrieme horčicu a poukladáme posekaný cesnak a pokrájané listy medovky.
- 2
Do masťou vymasteného pekáča ukladáme osolené, rascou okorenené, na kolieska pokrájané zemiaky, cibuľu a klobásu, natenko nakrájanú slaninu a údenú šunku. Filetu položíme do stredu pekáča kožou hore.
- 3
Odkryté pečieme asi 20 minút pri 230 °C, potom podlejeme vínom, prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 40 minút pri 210 °C. Na konci odkryjeme a na pár minút dáme pripiecť pod gril.
Tiež pečený kapor:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu