Zapekaný kapor so zemiakmi a zeleninou
Foto: roxanne
Pridávam jeden z našich rodinných receptov.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Kapra očistíme, dáme z neho dolu kožu a pripravíme z neho dve filety. Z 3-kilového kapra nám ostane cca 1,5 kg mäsa, z toho vyjde takých 6 porcií. Mäso nasolíme a nakoreníme, filety uložíme na plech vedľa seba.
- 2
Očistíme si zemiaky a špargľu. Zemiaky nakrájané na väčšie mesiačiky 5-7 minút povaríme v osolenej vode, aby sme nemuseli rybu dlho v rúre zapekať - pri kratšom pečení ostane šťavnatejšia. Rybu na plechu obložíme dopoly uvarenými zemiakmi, špargľou a cuketou nakrájanými na menšie kúsky.
- 3
Všetko posypeme nahrubo nastrúhaným syrom eidamového typu, Vajíčka vidličkou vyšľaháme spolu so smotanou, pridáme trochu soli, vegety a korenia a touto tekutou zmesou polejeme obložený plech. Dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Najskôr pečieme 20 min zdola a potom 20 min obojstranne. Sledujeme, ako sa nám syr navrchu zafarbuje, aby sa to príliš nepripieklo. Dobrú chuť.
Tiež pečený kapor:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tento recept vsak u nas doma najradsej robime s klasickou rybou - kaprom. To, ze ma chuda aj kosti, musime akceptovat, lebo bez nich by toho vela nezaplaval. A vykostovat sa nam ho veruze nechce. Tak teda jeme pomalsie a kosti postupne vyberame. Ten trojikolvy maco, co sme kupili v sobotu, mal najmensie kosti o velkosti cca 6cm:-) a tie najvacsie boli ako z mamuta, takze sa nikto z nas nezadrhol.
Co sa tyka plechu, ten moj sa trochu na krajoch zapiekol, to je pravda, ale umyvala ho sestra, haha.. Ked som jej za to dakovala, tvrdila, ze to bola hracka - hlavne vdaka tomu, ze sporak je novy a plechy kvalitne. Majte sa krasne a vela zdaru pri vareni, peceni.