Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. januára 2012
Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept)
Foto: pusta

Kačacie stehno som piekla pomaly. Ako prílohu som zvolila cibuľový konfit a rascové dukáty. Konfit je to len v prenesenom význame. Vo francúzskej kuchyni Zobraziť celý popisKačacie stehno som piekla pomaly. Ako prílohu som zvolila cibuľový konfit a rascové dukáty. Konfit je to len v prenesenom význame. Vo francúzskej kuchyni znamená pôvodne prípravu kačacieho mäsa vo vlastnej šťave, spoločná je však dlhá príprava a na nízkej teplote. Použila som červenú cibuľu, hnedý cukor, biele víno, aceto balsamico, soľ a z korenín mleté čierne korenie, klinčeky a bobkový list. Rascové dukáty sú zo zemiakových koliesok hrúbky 3-4 mm a upečených na troche oleja.

2
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 140 °C

Suroviny

2 ks
6 ks stredne veľká
3 plátky
podľa chuti
podľa chuti
2 ks
1 ks
3 PL zarovnané
2 PL
150 ml - Rizling vlašský
2 ks stredne veľké
podľa chuti
2 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Kožu na kačacích stehnách som ostrým nožom pokrájala na štvorce až po mäso a poriadne som ich nasolila a soľ dôkladne vmasírovala i do zárezov na koži a do mäska. Takto pripravené stehná som odložila na 48 hodín do chladničky, aby soľ dobre prešla do mäska. Kačacie /husacie/ mäsko je trošku nasládlé a znesie viac soli.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po tejto dobe som ich vybrala, vložila do pekáča, podliala trochou vody, pekáč som prikryla alobalom a vložila som ich piecť do trúby.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Piekla som ich 3 hodiny pri teplote 140 stupňov a upečené som ich vybrala z trúby. 5 minút pred koncom som odstránila alobal, zvýšila som teplotu na 200 stupňov a zapla funkciu "gril", aby kožička dostala peknú hnedo - červenú farbu a bola dobre chrumkavá. Celú kačku pečiem týmto spôsobom asi 4 hodiny.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistenú červenú cibuľu som krájala na tenké mesiačiky a...

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...dala do misy. Táto cibuľa sa hojne používa v oblasti stredomoria a v arabských krajinách. Má sofistikovanejšiu jemnejšiu chuť než cibuľa žltá. Používa sa najmä do šalátov a ako rôzne upravená príloha.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si potrebné koreniny - klinčeky, mleté čierne korenie, bobkový list.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tiež som pripravila aceto balsamico, hnedý kryštálový cukor a biele víno.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do vyššieho hrnca som dala pomaly rozpustiť maslo na najnižšom plameni na najmenšom plynovom horáku.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som cibuľu, klinčeky, bobkový list, mleté čierne korenie, soľ...

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a hnedý cukor.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hrniec som prikryla a cibuľu som pomaly dusila za častého miešania 30 minút, za tento čas cibuľa krásne zmäkla.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po tejto dobe som priliala víno,...

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...aceto balsamico a dusila dalej ešte 30 minút za častého miešania, až do odparenia tekutiny.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotový cibuľový konfit má mať len veľmi málo šťavičky, má jemnú a delikátnu chuť karamelu vína, aceta balsamico, použitých korenín a konzistenciu pripomínajúcu lekvár. Konzumuje sa vlažný alebo vychladnutý ako príloha k rôznemu mäsku, najčastejšie ku kačaciemu a k husaciemu. Ak zostane, v chladničke vydrží viac ako týždeň, možno ho aj zavárať. Na jeho prípravu sa používa častejšie kvalitné červené víno a zvykne sa pridávať aj koňak.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Očistené zemiaky som pokrájala na kolieska hrubé 3-4 mm, vložila do olejom vymazaného pekáčika, osolila a posypala celou rascou.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Piekla som ich 20 minút v trúbe vyhriatej na 220 stupňov. Takto pečené zemiaky sú zlatistej farby, s hnedými okrajmi, pekne sa nafúknu a tvarom pripomínajú dukáty, ktoré sú zvonku chrumkavé a zvnútra mäkké a šťavnaté.

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Výborný slávnostný obed bol na stole. Dobrú chuť!

    Pečené kačacie stehno s cibuľovým konfitom a rascovými dukátmi (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

elekra
Nádherný recept a skvelý postup. Cibuľový "lekvár" vyzerá úžasne.
olinka12
No vyzerá to dobre v mrazničke mám ešte dosť štopaných kačíc vyskúšam namiesto dusenéj kapusty dusená cibuľa prečo nie??? Uložím aby bolo po ruke.
7145_1291368619 - profilový obrázok
fik
fik
Pani "pusta" určite ste rodáčka z juhu Slovenska, kde sa pripravujú takéto úžasné jedlá. Toto jedlo je pre mňa slávnostné, kačacinu sme mali na nový rok, ešte teraz cítim tú úžasnú chuť kačičččky.
zuzik01
toto je uplne skvela uprava kacacich noziciek... dva roky som pracovala v Londyne vo francuzskej restauracii a tzv. duck confit je jeden z najoblubenejsich receptov.. confit znamena v tomto pripade asi tolko, ze sa kacacie stehna nalozia do soli min. na 24 hodin a potom sa pomaly pecu v rure :-)
elen52
Dnes som vyskúšala tento recept, je to veľmi chutné. Odporúčam
jaja11
už som ho použila viackrát a vždy sme boli spokojní
mne chutí hlavne ten cibuľový konfit a robím si ho ako prílohu často :-)
pusta
dakujem za všetky milé komentáre.
pusta
@jaja11 , som veľmi rada, že si môj recept robila viackrát už a vždy chutil.
aj cibuľový konfit hlavne ten. tiež musím spraviť zase repete :-)
dakujem za pochvalu a za uznanie.
1x jaja11
jaja11
@pusta (18.1.2014 11:36)

dnes som znovu vytiahla tento recept a už sa teším na obed :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia