Orechový zákusok
Orechový zákusok

Orechovo-kávovo-rumové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 5. mája 2018
Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept)
Foto: izabella929

Náš sviatočný zákusok

22
porcií
50 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
150 g
3 PL
150 g mleté
štipka
1 KL
štipka
Krém:
500 ml
1 bal.
3 PL
1 PL
1 bal.
250 g
180 g
120 g mleté
3 PL
Na vrch:
Biela čoko poleva:
150 g
1 PL
1 PL
1 PL
Na zdobenie (nie je nutné):
 (33 %)
2 bal.
Na potretie korpusu:
4 PL




Postup

  1. 1

    Vajcia s cukrom som vymiešala do peny.

    Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, prášok do pečiva, sódu a orechy som zmiešala a preosiala do cesta. Potom som pomaly vmiešala všetko do cesta. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C. Hotové cesto som vyliala na plech a upravila. Cesto sa pieklo 10 min. a upečené som nechala chladiť na mriežke.

    Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si krém: Mlieko, múku a Zlatý klas som vymiešala a uvarila hustú kašu. Nechala som ju vychladiť v studenej vode. Vymiešala som maslo s cukrom do peny.

    Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Počas miešania som pridávala po lyžici vychladnutý puding.

    Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Napokon som pridala plnú lyžicu instantnej kávy, orechy a rum a všetko vyšľahala.

    Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém som uložila na 3 hodiny do chladničky.

    Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď sa krém vychladil, zostavila som koláč. Na korpus som natrela horúci trnkový lekvár. Na lekvár som natrela všetok krém a uložila na noc do chladničky.

    Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhý deň som pripravila bielu čokoládovú polevu, koláč som poliala a uložila opäť do chladničky. Takto pripravený koláč by sa už po stuhnutí čoko polevy mohol nakrájať na rezy.

    Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja som mala v chladničke parížsku čokoládu, tak som koláč ozdobila. Prajem vám dobrú chuť.

    Orechovo-kávovo-rumové rezy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

brcko
Tá poleva sa robí nad parou?Kedy tam ide smotana.Inak nádherné rezy.j
haji
Krásné rezy, výborná kombinace surovin, chutí, jsi šikulka!! Díky za receptík, moc se mi líbí.
babka123
Milá Izka, zákusok sa mi veľmi páči, bude medzi tými, ktoré ma lákajú upiecť pre moju milovanú rodinu, som veľmi rada, že si pridala recept, veľmi si mi tu chýbala.
babka123
Izka, zabudla som sa spýtať, trnkový lekvár je Tvoj vlastný výrobok? Ak áno prosím Ťa napíš postup ako si ho robila. Ďakujem.
izabella929
@brcko ,čoko polevy robím všetky nad parou..polámem čokoládu, pridám olej, maslo a pochúťkovú smotanu..nechám samovoľne roztopiť na slabom plameni...keď sa roztopí všetko dobre premiešam...biela poleva vyzerá po roztopení, akoby sa zdrcla, ale zoberiem ju dole z pary a miešam vareškou chvíľku, ona krásne začne hustnúť je krásne lesklá..dôležité je aby koláč ktorý ideme poliať bol poriadne vychladený...vtedy sa krásne dá rozotrieť a ihneď robím hrebeňom vlnky..treba robiť hneď po rozotretí, potom sa už tak krásne nepodarí..čokoláda ihneď tuhne..ale krájam koláč až potom, čo ju nechám poriadne opäť vychladiť..a vždy krájam všetky moje zákusky horúcim nožom..nech sa darí..)
izabella929
@babka123 , trnkový lekvár som dostala z Maďarska od mojich priaznivcov, lebo pod každý krém používam horúci lekvár..horúci lekvár iba štetcom nanesiem na korpusy, nie je nutné aby tiekol, ale tá chuť je celkom iná ako bez lekváru..inak tento zákusok je vynikajúci...treba vyskúšať, určite nebudeš sklamaná..cesto na korpus som si upravila podľa seba a treba dávať pozor pri manipulácii s ním,lebo je veľmi krehký, aby sa nezlomil..krém som si tiež upravila...v recepte bolo iba 5 PL mletých orechov, ja som tam dala 120 g..daj si najprv krém stuhnúť do chladničky, aby si bola istá, že počas krájania ti nebude stekať a nebude sa ťahať za nožom pri krájaní..je úplne krehký, ale som ho doladila parížskou šľahačkou..pozor na rozmer plechu, keď bude väčší, nevynikne krém..volila som schválne bielu polevu, lebo som vedela, že doladím zákusok parížskou šľahačkou..
babka123
Izka, ďakujem za odpoveď a teším sa, že si tu. Robiť trnkový lekvár by ma ani vo sne nenapadlo, môj nebohý otec robil voľakedy trnkové víno, ale to mi nechutilo.
45678
@Izka som rada,že si zasa tu,Tvoje prevedenie a prezentácia je pre mňa naj:-)krásne rezy a verím,podľa surovín excelentnej chuti.
finczi
Vážená pani Izabela,teším sa, že ste znova späť. Trnkový lekvár som jedla iba raz pred mnohými rokmi a dodnes si pamätám jeho úžasnú chuť. Veru s lekvárom sú rezy chutnejšie,pamätám si z detstva a snažím sa tie chute napodobniť. Peknú nedeľu prajem!
izabella929
@babka123 ,tiež som sa veľmi príjemne prekvapila keď som dostala ten lekvárový darčekový set..očakávala som v ňom marhuľový, broskyňový a slivkový lekvár, čím sú Maďari známi..no miesto toho tam bol trnkový, čučoriedkový a šípkový lekvár..sú vynikajúce..potešila som sa veľmi...)
mojaradost
Nádherné rezy, ten trnkový lekvár je pre mňa novinka, určite vyskúšam, orechy nám chutia:))
fcielkamaja
Milá Izabell,
vďaka za recept, toto je koláč pekárskej virtuózky (!!!)
Tiež som sa chcela opýtať na ten trnkový lekvár, lebo taký som ešte nevarila.
Vlani som "vyrobila" drieňový a bol veľmi dobrý - odporúčam ! (Drieň je vraj "čistič ľadvín".)
Tento rok možno vyskúšam aj ten trnkový. Vďaka aj za radu - potierať roztaveným lekvárom, mňa by to ani nenapadlo :-)
Nakoniec želám veľa nových inšpirácií a dobré
zdraví Maja
izabella929
@vcielkamaja , ak natrieš studeným lekvárom korpus, nedá sa korigovať množstvo, obyčajne niekde je hrubšia inde tenšia vrstva...ale keď natieraš korpus horúcim lekvárom tento ihneď tuhne a kým ponatieraš celý už je začiatok tuhý a nikdy ti nebude počas krájania farbiť zákusok..najškaredšie sú tie šmuhy po zákusku..lekvár ale zvýši jeho chuť..prajem veľa úspechov v tvorení nových lekvárov..ja rada vymýšľam nové len keby som mala z čoho....ale trnkový lekvár je niečo podobné ako drienkový..drienka má tiež veľkú kôstku, za to ale lekvár má najfamóznejšiu farbu medzi lekvármi...
izabella929
Ďakujem pekne za všetky vaše komentáre.-)
Moje zákusky teraz ochutnávajú noví priatelia, zrazu tu v cudzom svete si ma ľudia vážia a mám s nimi pekné priateľstvá..no veľmi chvália všetky zákusky..nepečiem na predaj, robím to z lásky pre tých, ktorých milujem a ktorým stojí za to, že sa tu zastavia u mňa a stratia pár slov o všeličom..
brcko
Prosím akú čokoládu bielu používate,ja som robila z bielej z kauflandu ,ale nebola biela ale žltá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia