Omeleta s hokaido tekvicou fotorecept
Foto: Sracz
Romantika chlapčenských rokov je už dávno v nenávratne. Spomienky však ostali a s nimi aj jesenné chúťky košického „šráca“ počas zberu zemiakov i tekvíc Zobraziť celý popisRomantika chlapčenských rokov je už dávno v nenávratne. Spomienky však ostali a s nimi aj jesenné chúťky košického „šráca“ počas zberu zemiakov i tekvíc a ich pečenie priamo na poli. My sme ich volali „pečarky“ a dnes ich nahradili „hokaido“, ktoré je možno dusiť s cibuľou, vyprážať v cestíčku, zapekať, domäkka uvarenú mixovať, piecť nakrájanú na hranolky ako náhradu za zemiaky. Vďaka nízkemu energetickému obsahu, množstvu vlákniny a detoxikačným účinkom, je hokaido vhodná i pri redukčnej diéte.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL |
|
500-600 g predpečená |
|
6-7 ks („pierka“) |
|
240-250 g bez kože pečené |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL čerstvé |
|
3-4 ks |
|
120-150 ml pokrájaná |
|
podľa potreby (alebo biele pečivo) |
|
Postup
-
1
Ja som kúpil hokaido tekvicu už nakrájanú na kocky, tak som si ich iba rozložil po pekáči, jemne osolil, pokropil 2 PL oleja, posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a opiekol v rúre 2x14-1minút, s premiešaním v „polčase“ , pri 180 ºC. Poznámka: Ak pečiem tekvicu kúpenú vcelku, rozkrojím ju, semienka vyberiem (odložené v mikroténovom vrecúšku odložím do mrazničky a použijem pri najbližšom varení mäsovej polievky), dužinu následne rovnomerne pokrájam na pravidelné segmenty 15-20x1-÷20 mm, posypem soľou a čMČK, pologule prikryjem alobalom a pečiem dobrú polhodinu pri 220-240 ºC. Na posledných 5-7´ alobal odoberiem a nechám dopiecť. Takto upečená hokaido je veľmi chutná aj samostatne, no dnes som z nej pripravil raňajkovú omeletu. Kocky predpečenej som uložil na panvicu, pridal trošku oleja,
-
2
posypal pokrájanými zelenými „pierkami“ mladej cibuľky, premiešal, krátko spoločne podusil a
-
3
nadstavil pokrájanými grilovanými kuracími prsiami, nad ktorými väčšina členov rodiny ohrňuje nos.
-
4
Po premiešaní som do panvice pridal kúsok masla (podľa normy VŠJŽ na La Franconi v rokoch 1963-1966), nechal minútku-dve už iba „naladiť“ na rovnakú teplotu,
-
5
zalial „rozhabarkovanými“ vajíčkami a
-
6
po dvoch-troch minútach, bola omeleta hotová!
-
7
Podával som ju, posypanú pokrájanou petržlenovou vňaťou, s francúzskou bagetkou. Priatelia na našej Varecha.sk, od 27. augusta t. r. neviem otvoriť schránku „Denné súhrny”. Je tam iba nadpis „Štvrtok”, pod ním 0 (nula) a aj po posune na predchádzajúci či nasledujúci deň to isté! Má niekto z Vás podobný problém?
Díky za inspiraci, hokaido miluju, je to úžasná dobrota, vždy!
Dobrý nápad s omeletou, nikedy vyskušam.
... presne tak! Rozumieš dobre!