Vajíčková omeleta
Vajíčková omeleta

Omeleta s hokaido tekvicou fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. septembra 2019
Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept)
Foto: Sracz

Romantika chlapčenských rokov je už dávno v nenávratne. Spomienky však ostali a s nimi aj jesenné chúťky košického „šráca“ počas zberu zemiakov i tekvíc a ich pečenie priamo na poli. My sme ich volali „pečarky“ a dnes ich nahradili „hokaido“, ktoré je možno dusiť s cibuľou, vyprážať v cestíčku, zapekať, domäkka uvarenú mixovať, piecť nakrájanú na hranolky ako náhradu za zemiaky. Vďaka nízkemu energetickému obsahu, množstvu vlákniny a detoxikačným účinkom, je hokaido vhodná i pri redukčnej diéte.

4-6
porcie
12 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
500-600 g predpečená
6-7 ks („pierka“)
240-250 g bez kože pečené
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL čerstvé
3-4 ks
120-150 ml pokrájaná
podľa potreby (alebo biele pečivo)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja som kúpil hokaido tekvicu už nakrájanú na kocky, tak som si ich iba rozložil po pekáči, jemne osolil, pokropil 2 PL oleja, posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a opiekol v rúre 2x14-1minút, s premiešaním v „polčase“ , pri 180 ºC. Poznámka: Ak pečiem tekvicu kúpenú vcelku, rozkrojím ju, semienka vyberiem (odložené v mikroténovom vrecúšku odložím do mrazničky a použijem pri najbližšom varení mäsovej polievky), dužinu následne rovnomerne pokrájam na pravidelné segmenty 15-20x1-÷20 mm, posypem soľou a čMČK, pologule prikryjem alobalom a pečiem dobrú polhodinu pri 220-240 ºC. Na posledných 5-7´ alobal odoberiem a nechám dopiecť. Takto upečená hokaido je veľmi chutná aj samostatne, no dnes som z nej pripravil raňajkovú omeletu. Kocky predpečenej som uložil na panvicu, pridal trošku oleja,

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    posypal pokrájanými zelenými „pierkami“ mladej cibuľky, premiešal, krátko spoločne podusil a

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nadstavil pokrájanými grilovanými kuracími prsiami, nad ktorými väčšina členov rodiny ohrňuje nos.

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po premiešaní som do panvice pridal kúsok masla (podľa normy VŠJŽ na La Franconi v rokoch 1963-1966), nechal minútku-dve už iba „naladiť“ na rovnakú teplotu,

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalial „rozhabarkovanými“ vajíčkami a

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po dvoch-troch minútach, bola omeleta hotová!

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podával som ju, posypanú pokrájanou petržlenovou vňaťou, s francúzskou bagetkou. Priatelia na našej Varecha.sk, od 27. augusta t. r. neviem otvoriť schránku „Denné súhrny”. Je tam iba nadpis „Štvrtok”, pod ním 0 (nula) a aj po posune na predchádzajúci či nasledujúci deň to isté! Má niekto z Vás podobný problém?

    Omeleta s hokaido tekvicou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ej bisťu takéto raňajky by mi veru zapasovali. Vyzerá to veľmi lákavo.
1x haji
Pozdravujem v ďalekej cudzine, ale presne ten istý problém mám aj ja, a ešte ktorý štvrtok to je, to sa už asi nedozvieme.
1x haji
@Sracz :Tak takúto redukčnú diétu by som s láskou a radosťou prijala aj obdeň a ešte s obsluhou.Ostáva len zapriať dobrú chuť!
1x haji