Vajíčková omeleta
Vajíčková omeleta

Omeleta s brokolicou a chrenom fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. septembra 2019
Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept)
Foto: Sracz

V televíznej relácii ma zaujalo varenie na pobreží nórskych fjordov. Som rozhodne za slovenskú váru, ale ani táto nevyzerala zle. Chlapík varil priamo na Zobraziť celý popisV televíznej relácii ma zaujalo varenie na pobreží nórskych fjordov. Som rozhodne za slovenskú váru, ale ani táto nevyzerala zle. Chlapík varil priamo na brehu a používal iba čerstvé ingrediencie. Najväčšie prekvapenie ma však čakalo až na záver, keď omeletu kompletizoval posýpkou z čerstvo nastrúhaného chrenu. Nech sa to zdá bárskomu divné, ale chutilo nám obom úžasne. Dokonca tak, že sme sa o túto pochúťku nepodelili ani so susedovcami… a to už je čo povedať! Veď vyskúšajte, uvidíte! … ta ňe?

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
2-3 PL
240-250 g
500-600 g (ružičky)
6-7 ks
6-7 PL čerstvé (alebo smotana na šľahanie)
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL (5 %)
6-7 PL čerstvo strúhaný




Postup

  1. 1

    Pravdepodobne Vás, podobne ako aj mňa, prekvapí jednoduchá a rýchla príprava tohoto jedla, s vynikajúcou chuťou. Na vstupnom obrázku vidíte, že na jeho úpravu toho nie je treba veľa.

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do širšej panvice som nalial olej (mal som vylisovaný z jadierok hrozna), pridal maslo, pokrájanú veľkú šalotku,

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    bokolicu rozobratú na ružičky, na pár minút zaliate studenou vodou, aby som z nich vystrnadil možných nežiadúcich „obyvateľov”, väčšie kusy rozkrojené a po premiešaní spoločne podusil na strednom stupni ohrevu, na hodnotu „al dente”.

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzičas som využil na zošľahanie celých vajíčok, s 0,5/0,5 (half&half) mlieko a šľahačková smotana, posypané soľou asi ML a mletým bielym korením asi 0,5 ML.

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 5-7 min šalotka a brokolica získali mäkkosť na skus. Keď budem takéto raňajky pripravovať v budúcnosti, pri tomto technologickom kroku na zmäknuté „ružičky” brokolice rozložím 2-3 pikantné čerstvé papričky „jalapeño”, pokrájané na 3-4 mm hrubé „prstienky”.

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zeleninu som zalial rozšľahanou zmesou vajíčok a

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pri ~ 1/3 stupni ohrevu nechal zapiecť.

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Čas som využil na postrúhanie asi 120-150 ml chrenu; žiaľ v tunajších podmienkach sa dostanem iba ku „kúpenskému”, ale Vy si určite pomôžete čerstvo vykopaným z vlastnej záhradky, alebo aj „divokým” z Vašeho okolia.

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Povrch hotovej omelety som pomocou rozstrekovača „pošprickal”, spisovne pokropil, 5 % octom z bieleho vína. Kuchár na nórskej pláži hrdlo fľaše s octom „pricapil” palcom a tak omeletu popolieval; následne som celú omeletu posypal pripraveným na jemno postrúhaným chrenom.

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ešte pohľad do omelety s vykrojeným segmetom.

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podával som s maslovanou hriankou z domáceho chlebíka a ozdobil ružičkou „šipárom“ utrápenou už šiesty mesiac trvajúcimi, skoro 50 ºC teplotami arizonského Slnka. Tá škvrnka v hornej časti hrianky, je čajová lyžička marhuľového džemu, na pamiatku Sorge Nubreta. Dobrú chuť priatelia a pekný i pohodový weekend!

    Omeleta s brokolicou a chrenom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Super nápad!! Fúze brokolice s chrenom je bomba nápad, to celé zahrnuté v omelete! Vřelé díky za inspiraci, výborné jídlo, jednoduché na přípravu s novou chutí!
evanaaa
Brokolicu aj my máme radi, v omelete som ju ešte neskúšala, ale môže aj to byť.....ale tie horúčavy ti vôbec nezávidím, ja by som v nich neprežila ani len týždeň, nieto ešte pol roka, to by som sa radšej presťahovala inde.