Slivková omáčka

Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept)

Autor receptu: sracz

...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek, pravdepodobne druhu „Tipala“.* Na tunajšom trhu som kúpil tzv. bystričky a mesiac na to tmavé ringloty a tak som zalovil v pamäti a pripravil som „kompilát“ k pečenej hovädzine. Nie som si istý, že som sa trafil, ale chutilo nám. Vynechal som pasírovanie na jemno, ako aj sterilizáciu a tak to bol môj chlapský hustý chalupársky variant, ktorý sme do týždňa „schosnovali”.

10-12
porcií
90-120 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dobré zrelé slivky som kúpil a ostatné som mal doma, ale mimo sezóny si môžete pomôcť aj mrazenými či zaváranými slivkami.
  2. Priamo do hrnca som postrúhal šalotku, ak by som ju nemal, použil by som červenú cibuľu, zalial ju rastlinným (Vegetable oil) a do sklovita podusil na malom ohreve. Čas som využil na umytie a odkôstkovanie sliviek, umyl a rozkrojil som paradajky a jablká zbavil jadrincov.
  3. Restovanie šalotky som zastavil pridaním masla,
  4. postrúhal, resp pokrájal jablká a paradajky a
  5. vložil ich do hrnca k šalotke, pridal pretlačené strúčiky cesnaku.
  6. Po krátkom (5-7 minút) podusení nasledovali polovičky sliviek.
  7. Zostavu som premiešal, opäť 5-7 minút podusil.
  8. A rozdrobil ručným šľahačom. Pripomienka: nezabudnite hrniec pred šľahaním prikryť plastickou nákupnou taškou (alebo vrecúškom), lebo budete mať prácu aj s umývaním „zagebrenej” kuchyne, tak ako ja).
  9. „Roztentočkovanú” masu som vrátil do hrnca, zalial ju hrnčekom horúcej hovädzej polievky a pridal „vrcholec“ stonkového zeleru (po povarení som ho zjedol).
  10. Nasledovalo dochutenie - ocot z červeného vína, citrónová šťava, soľ, cukor, škorica, mleté klinčeky, čerstvo mleté čierne korenie a „hranu ” som nadstavil pálivým krémom z feferóniek, v mojom prípade „kalabrien chili”. Skompletizované „dielo” som premiešal, priviedol do varu a následne do požadovanej hustoty dobrú polhodinku podusil, s častým premiešavaním, až do odparenia prebytočnej tekutiny, na miernom ohreve. Háklivejšie, či chúlostivejšie „nátury“ si záver môžu upraviť na jemno prepasírovaním hotovej omáčky.
  11. Potom som hotovú omáčku korunoval rumom, za horúca na jemno rozmixoval a prelial do zaváracích pohárov, mne sa zmestila do dvoch 700 ml a dvoch 333 ml.
  12. Chuťový test sme vykonali s pečeným hovädzím steakom, ale asi po týždni aj s fettuccine cestovinou omastenou prepraženým maslom. Poháre s omáčkou uskladňujem v chladničke. Poznámka pre vytrvalcov: na záhrade u nás doma, v mojich rodných starých Košiciach na Barčiansklej 32 (dnes Mudroňova 36), babička lady Ann, nechala vysadiť po dve nízkokmenné jablone „Jánovky“ a biele slivky „Tipala“ (asi). Chutné plody vystačili pre všetkých bývajúcich v našej spoločnosti. Bolo nás jedenásť, aj s Kováčovcami a Bujákyovcami. Jablone boli skoré a slivky mali vynikajúci chuť. V marci 1959 sme sa presťahovali do VSS bloku na Komenského, vtedy 25. Domček zbúrali, stromy vyrúbali a na voľnom pozemku postavili vežiak.