Slivková omáčka
Omáčka z bystrických sliviek (fotorecept)
Autor receptu: sracz
...to až v dnešných časoch, ale na jazyku mi ostala chuť omáčky lady Ann, ešte z 50. rokov, ktorú nám varila z bielych sliviek,
pravdepodobne druhu „Tipala“.* Na tunajšom trhu som kúpil tzv. bystričky a mesiac na to tmavé ringloty a tak som zalovil v
pamäti a pripravil som „kompilát“ k pečenej hovädzine. Nie som si istý, že som sa trafil, ale chutilo nám. Vynechal som
pasírovanie na jemno, ako aj sterilizáciu a tak to bol môj chlapský hustý chalupársky variant, ktorý sme do týždňa „schosnovali”.
10-12 porcií |
90-120 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup- Dobré zrelé slivky som kúpil a ostatné som mal doma, ale mimo sezóny si môžete pomôcť aj mrazenými či zaváranými slivkami.
- Priamo do hrnca som postrúhal šalotku, ak by som ju nemal, použil by som červenú cibuľu, zalial ju rastlinným (Vegetable oil) a do sklovita podusil na malom ohreve. Čas som využil na umytie a odkôstkovanie sliviek, umyl a rozkrojil som paradajky a jablká zbavil jadrincov.
- Restovanie šalotky som zastavil pridaním masla,
- postrúhal, resp pokrájal jablká a paradajky a
- vložil ich do hrnca k šalotke, pridal pretlačené strúčiky cesnaku.
- Po krátkom (5-7 minút) podusení nasledovali polovičky sliviek.
- Zostavu som premiešal, opäť 5-7 minút podusil.
- A rozdrobil ručným šľahačom. Pripomienka: nezabudnite hrniec pred šľahaním prikryť plastickou nákupnou taškou (alebo vrecúškom), lebo budete mať prácu aj s umývaním „zagebrenej” kuchyne, tak ako ja).
- „Roztentočkovanú” masu som vrátil do hrnca, zalial ju hrnčekom horúcej hovädzej polievky a pridal „vrcholec“ stonkového zeleru (po povarení som ho zjedol).
- Nasledovalo dochutenie - ocot z červeného vína, citrónová šťava, soľ, cukor, škorica, mleté klinčeky, čerstvo mleté čierne korenie a „hranu ” som nadstavil pálivým krémom z feferóniek, v mojom prípade „kalabrien chili”. Skompletizované „dielo” som premiešal, priviedol do varu a následne do požadovanej hustoty dobrú polhodinku podusil, s častým premiešavaním, až do odparenia prebytočnej tekutiny, na miernom ohreve. Háklivejšie, či chúlostivejšie „nátury“ si záver môžu upraviť na jemno prepasírovaním hotovej omáčky.
- Potom som hotovú omáčku korunoval rumom, za horúca na jemno rozmixoval a prelial do zaváracích pohárov, mne sa zmestila do dvoch 700 ml a dvoch 333 ml.
- Chuťový test sme vykonali s pečeným hovädzím steakom, ale asi po týždni aj s fettuccine cestovinou omastenou prepraženým maslom. Poháre s omáčkou uskladňujem v chladničke. Poznámka pre vytrvalcov: na záhrade u nás doma, v mojich rodných starých Košiciach na Barčiansklej 32 (dnes Mudroňova 36), babička lady Ann, nechala vysadiť po dve nízkokmenné jablone „Jánovky“ a biele slivky „Tipala“ (asi). Chutné plody vystačili pre všetkých bývajúcich v našej spoločnosti. Bolo nás jedenásť, aj s Kováčovcami a Bujákyovcami. Jablone boli skoré a slivky mali vynikajúci chuť. V marci 1959 sme sa presťahovali do VSS bloku na Komenského, vtedy 25. Domček zbúrali, stromy vyrúbali a na voľnom pozemku postavili vežiak.
|