Makové koláčiky s malinovým snehom podľa Jozefíny Zaukolcovej
cukrárka, 8. augusta 2023

Foto: Michal Pišný
Upečte si vynikajúce kysnuté koláčiky podľa receptu uznávanej cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Kysnuté cesto: | |
| 250 g |
|
| 200 g |
|
| 15 g |
|
| 60 g |
|
| 60 g |
|
| štipka |
|
| 2 ks |
|
| 20 g |
|
| 1/2 ks |
|
| štipka |
|
| Maková náplň: | |
| 200 ml |
|
| 30 g |
|
| 10 g |
|
| 250 g mletý |
|
| 20 ml |
|
| štipka |
|
| Malinový sneh: | |
| 100 g |
|
| 200 g |
|
| 45 ml |
|
| 20 ml |
|
| 50 g |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru pripravíme kvások.
- 2
Po vykysnutí kvásku pridáme preosiatu múku, zvyšný cukor, vanilínový cukor, rozpustené vlažné maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, muškátový oriešok, soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- 3
Po vykysnutí cesto rozdelíme na malé, približne 20 g časti a tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na vymastený plech alebo plech pokrytý papierom na pečenie. Necháme podkysnúť.
- 4
Po vykysnutí roztlačíme stred, okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- 5
Pripravíme makovú náplň – mlieko, kryštálový a vanilínový cukor uvaríme, pridáme pomletý mak, odstavíme. Po vychladnutí dochutíme škoricou a rumom.
- 6
Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme makovú náplň do stredu koláčikov a v rúre vyhriatej na 200–220 °C upečieme do svetlohneda. Po upečení okraje koláčikov potrieme rozpusteným maslom.
- 7
Malinový sneh: K 2/3 cukru (cca 133 g) prilejeme vodu a uvaríme na teplotu 115 °C, ktorú odskúšame teplomerom alebo urobíme ručnú skúšku pomocou drôteného očka s priemerom 5 mm. Namočíme ho do cukrového rozvaru a fúkneme. Ak sa tvorí retiazka, prilejeme cukrový rozvar do vyšľahaných bielkov so zvyšným cukrom a s citrónovou šťavou. Vyšľaháme tuhý sneh. Po čiastočnom vychladnutí dochutíme malinovým džemom.
- 8
Malinový sneh nanesieme na vychladnuté koláčiky a podávame.
- 9
TIP: Namiesto cukrového rozvaru môžeme použiť postup šľahania bielkov s cukrom nad parou. Takýto sneh má hrubšiu štruktúru. Bielkový sneh s použitím rozvaru je hladký a nadýchaný.
Tiež makové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








V surovinách na malinový sneh nie je voda.
Dobrý deň, štandardne sa na cukrový rozvar do bielkového snehu používa pomer 3 diely cukru a 1 diel vody. V tomto prípade teda cca 133 g cukru a cca 45 ml vody. Doplnili sme to aj do receptu. Prajeme pekný deň.