Makové šatôčky fotorecept
Foto: luwinka
Tieto šatôčky som robila tak, že som do kvásku dala vodu a s výsledkom som spokojná. Sú nadýchané a mäkké.
porcií
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
1/2 kocky |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
100 ml teplá |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
štipka |
|
Plnka: | |
mletý |
|
|
|
trocha |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Ako prvé si spravíme kvások. Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, medzi prsty múky a zalejeme teplou vodou.
- 2
Do misy dáme múku, kryštálový cukor, soľ, olej, žĺtky a kvások. Pridáme šľahačkovú smotanu.
- 3
Rozmiešame.
- 4
Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod utierkou odpočívať 40 minút.
- 5
Tu je už vykysnuté.
- 6
Cesto dáme na múkou vysypanú dosku.
- 7
Pomletý mak si ochutíme podľa seba.
- 8
Teraz z cesta povykrajujeme kúsky a tie vytvarujeme do okrúhleho tvaru. Na každý dáme lyžičkou kôpku makovej plnky.
- 9
A začneme formovať šatôčku. Dva protiľahlé boky cesta preložíme a stisneme prstami, tak ako je na obrázku.
- 10
A ďalšie dva boky cesta tak isto preložíme.
- 11
Ešte si prstami upravíme po krajoch šatôčku tak, aby bolo vidieť aj mak.
- 12
Takto si všetky šatôčky pripravíme a necháme ich kysnúť 15 minút.
- 13
Potom ich dáme na plech vyložený papierom na pečenie do rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme ich 35 minút. Po vrchu ich ešte potrieme zvyšnou šľahačkovou smotanou. Upečené tiež potrieme hneď zahorúca.
- 14
Vychladnuté po vrchu posypeme práškovým cukrom. Vyšlo mi 15 kusov.
- 15
Na to, že boli robené z kvásku s vodou sú naozaj mäkučké a chutné.
- 2
No ja som to takto spravila ako je v recepte uvedené . Nič zložité.