Makové koláče
Makové koláčiky s malinovým snehom podľa Jozefíny Zaukolcovej
Autor receptu: redakcia
Upečte si vynikajúce kysnuté koláčiky podľa receptu uznávanej cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko.
30 ks porcií |
45 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru pripravíme kvások.
- Po vykysnutí kvásku pridáme preosiatu múku, zvyšný cukor, vanilínový cukor, rozpustené vlažné maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, muškátový oriešok, soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme na malé, približne 20 g časti a tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na vymastený plech alebo plech pokrytý papierom na pečenie. Necháme podkysnúť.
- Po vykysnutí roztlačíme stred, okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- Pripravíme makovú náplň – mlieko, kryštálový a vanilínový cukor uvaríme, pridáme pomletý mak, odstavíme. Po vychladnutí dochutíme škoricou a rumom.
- Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme makovú náplň do stredu koláčikov a v rúre vyhriatej na 200–220 °C upečieme do svetlohneda. Po upečení okraje koláčikov potrieme rozpusteným maslom.
- Malinový sneh: K 2/3 cukru (cca 133 g) prilejeme vodu a uvaríme na teplotu 115 °C, ktorú odskúšame teplomerom alebo urobíme ručnú skúšku pomocou drôteného očka s priemerom 5 mm. Namočíme ho do cukrového rozvaru a fúkneme. Ak sa tvorí retiazka, prilejeme cukrový rozvar do vyšľahaných bielkov so zvyšným cukrom
a s citrónovou šťavou. Vyšľaháme tuhý sneh. Po čiastočnom vychladnutí dochutíme malinovým džemom.
- Malinový sneh nanesieme na vychladnuté koláčiky a podávame.
- TIP: Namiesto cukrového rozvaru môžeme použiť postup šľahania bielkov s cukrom nad parou. Takýto sneh má hrubšiu štruktúru. Bielkový sneh s použitím rozvaru je hladký a nadýchaný.