Makové koláče

Makové koláčiky s malinovým snehom podľa Jozefíny Zaukolcovej

Autor receptu: redakcia

Upečte si vynikajúce kysnuté koláčiky podľa receptu uznávanej cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko.

30 ks
porcií
45 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru pripravíme kvások.
  2. Po vykysnutí kvásku pridáme preosiatu múku, zvyšný cukor, vanilínový cukor, rozpustené vlažné maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, muškátový oriešok, soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  3. Po vykysnutí cesto rozdelíme na malé, približne 20 g časti a tvarujeme guľky, ktoré ukladáme na vymastený plech alebo plech pokrytý papierom na pečenie. Necháme podkysnúť.
  4. Po vykysnutí roztlačíme stred, okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  5. Pripravíme makovú náplň – mlieko, kryštálový a vanilínový cukor uvaríme, pridáme pomletý mak, odstavíme. Po vychladnutí dochutíme škoricou a rumom.
  6. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme makovú náplň do stredu koláčikov a v rúre vyhriatej na 200–220 °C upečieme do svetlohneda. Po upečení okraje koláčikov potrieme rozpusteným maslom.
  7. Malinový sneh: K 2/3 cukru (cca 133 g) prilejeme vodu a uvaríme na teplotu 115 °C, ktorú odskúšame teplomerom alebo urobíme ručnú skúšku pomocou drôteného očka s priemerom 5 mm. Namočíme ho do cukrového rozvaru a fúkneme. Ak sa tvorí retiazka, prilejeme cukrový rozvar do vyšľahaných bielkov so zvyšným cukrom a s citrónovou šťavou. Vyšľaháme tuhý sneh. Po čiastočnom vychladnutí dochutíme malinovým džemom.
  8. Malinový sneh nanesieme na vychladnuté koláčiky a podávame.
  9. TIP: Namiesto cukrového rozvaru môžeme použiť postup šľahania bielkov s cukrom nad parou. Takýto sneh má hrubšiu štruktúru. Bielkový sneh s použitím rozvaru je hladký a nadýchaný.