Makové koláče
Makové koláče

Novoročné prasiatka

tejaja - bez fotkytejaja, 11. decembra 2023
Novoročné prasiatka
Foto: tejaja

Trocha prácne, ale krásne. Určite všetkých potešia. Recept som získala pred rokmi, ale odvtedy ich robím každý rok.

14
porcií
120 minút
príprava
20-25 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
30 g
60 g
250 ml
60 g
1 ks
1 štipka
Náplň:
150 g
100 g
100 ml
1 hrsť
1 KL
Okrem toho:
1 ks
 (bielok+cukor)




Postup

  1. 1

    Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Potom z múky, kvásku, vajca, štipky soli a rozpusteného tuku vypracujeme cesto a necháme 15 minút kysnúť.

  2. 2

    Náplň pripravíme krátkym povarením všetkých prísad dohusta. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vyrežeme z neho 28 koliesok s priemerom 8 cm a 14 koliesok s priemerom 4 cm.

  4. 4

    Na polovicu väčších koliesok rozdelíme makovú náplň, okraje koliesok potrieme žĺtkom a prikryjeme druhou polovicou väčších koliesok. Okraje jemne popritláčame.

  5. 5

    Do malých koliesok vyrežeme po 2 malé otvory (na rypáčik). Zo zvyškov cesta vyformujeme menšie trojuholníčky ako uši. Rypáčiky a uši prilepíme žĺtkom na naplnené kolieska.

  6. 6

    Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a necháme 15 minút kysnúť. Potom doružova upečieme. Necháme vychladnúť.

  7. 7

    Nakoniec bielkovou a čokoládovou polevou namaľujeme oči.

Diskusia k receptu

farbuska
Utešené sú! A musia byť chutné na novoročné ráno s dobrým horúcim nápojom. Neviem, či sa k tomu odhodlám, ale obdivujem tvoju trpezlivosť a lásku k tým, ktorým prasiatka pripravuješ.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia