Novoročné prasiatka
Foto: tejaja
Trocha prácne, ale krásne. Určite všetkých potešia. Recept som získala pred rokmi, ale odvtedy ich robím každý rok.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
30 g |
|
60 g |
|
250 ml |
|
60 g |
|
1 ks |
|
1 štipka |
|
Náplň: | |
150 g |
|
100 g |
|
100 ml |
|
1 hrsť |
|
1 KL |
|
Okrem toho: | |
1 ks |
|
(bielok+cukor) |
|
|
Postup
-
1
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Potom z múky, kvásku, vajca, štipky soli a rozpusteného tuku vypracujeme cesto a necháme 15 minút kysnúť.
- 2
Náplň pripravíme krátkym povarením všetkých prísad dohusta. Necháme vychladnúť.
- 3
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vyrežeme z neho 28 koliesok s priemerom 8 cm a 14 koliesok s priemerom 4 cm.
- 4
Na polovicu väčších koliesok rozdelíme makovú náplň, okraje koliesok potrieme žĺtkom a prikryjeme druhou polovicou väčších koliesok. Okraje jemne popritláčame.
- 5
Do malých koliesok vyrežeme po 2 malé otvory (na rypáčik). Zo zvyškov cesta vyformujeme menšie trojuholníčky ako uši. Rypáčiky a uši prilepíme žĺtkom na naplnené kolieska.
- 6
Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a necháme 15 minút kysnúť. Potom doružova upečieme. Necháme vychladnúť.
- 7
Nakoniec bielkovou a čokoládovou polevou namaľujeme oči.
Tiež makové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu