Letný zeleninový guláš bez lepku so šampiňónmi portobello
Leto je azda najpríjemnejšie obdobie na stretnutia s rodinou a priateľmi. Priam nás vábi vyjsť von na piknik alebo si len tak
posedieť Zobraziť celý popisLeto je azda najpríjemnejšie obdobie na stretnutia s rodinou a priateľmi. Priam nás vábi vyjsť von na piknik alebo si len tak
posedieť pri dobrom jedle. A práve také sme pre vás dnes pripravili. Letný zeleninový gulášik bez lepku so šampiňónmi
portobello vás príjemne prekvapí svojou výraznou bylinkovou chuťou. Uvarte si trebárs dvojitú dávku a pochutnajte si na ňom
spolu s vašimi hosťami. Isto bude všetkým chutiť.
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
|
|
200 g |
|
1 ks |
|
2 stonky |
|
3-4 strúčiky |
|
2 ks |
|
750 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
4 šálky (1 šálka = 250 ml) (alebo zeleninový vývar) |
|
1-2 PL (bez prísad) |
|
1-2 PL (alebo Novalim ryžová múka) |
|
2 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Šampiňóny portobello očistíme, odrežeme nožičky a nakrájame na väčšie a hrubšie kúsky. Vo veľkom hrnci rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom nahrubo nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme nakrájaný stonkový zeler a restujeme ešte asi 2 minúty. Prisypeme huby a smažíme, kým budú mäkké a hnedé, trvá to pár minút.
- 2
Potom pridáme nasekaný cesnak, nahrubo nakrájanú mrkvu, zemiaky nakrájané na väčšie kúsky, paradajkový pretlak, nasekané lístky tymianu a rozmarínu. Dobre premiešame a zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Osolíme podľa potreby (ak používame vývar, so soľou opatrne, pretože vývar sám o sebe je už slaný). Privedieme do varu, potom znížime teplotu a na miernom stupni varíme nezakryté asi 20 minút, kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
- 3
Ak sa nám zdá guláš príliš hustý, môžeme priliať viacej vody alebo vývaru. Po uvarení necháme mierne vychladnúť. Bezgluténovú múku Promix UNI alebo ryžovú múku rozmiešame v troche šťavy z gulášu. Vlejeme naspäť a za stáleho miešania ešte pár minút prevaríme. Odstavíme a celý povrch posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tiež zeleninový guláš:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu