Zeleninový guláš
Zeleninový guláš

Letný zeleninový guláš bez lepku so šampiňónmi portobello

novalim - fotkanovalim, dnes 17:00. Komerčný recept.
Letný zeleninový guláš bez lepku so šampiňónmi portobello
Foto: novalim

Leto je azda najpríjemnejšie obdobie na stretnutia s rodinou a priateľmi. Priam nás vábi vyjsť von na piknik alebo si len tak posedieť Zobraziť celý popisLeto je azda najpríjemnejšie obdobie na stretnutia s rodinou a priateľmi. Priam nás vábi vyjsť von na piknik alebo si len tak posedieť pri dobrom jedle. A práve také sme pre vás dnes pripravili. Letný zeleninový gulášik bez lepku so šampiňónmi portobello vás príjemne prekvapí svojou výraznou bylinkovou chuťou. Uvarte si trebárs dvojitú dávku a pochutnajte si na ňom spolu s vašimi hosťami. Isto bude všetkým chutiť.
Zdroj: www.novalim.sk

4-6
porcie
50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
2 stonky
3-4 strúčiky
2 ks
750 g
2 PL
1 PL
4 šálky (1 šálka = 250 ml) (alebo zeleninový vývar)
1-2 PL (bez prísad)
1-2 PL (alebo Novalim ryžová múka)
2 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Šampiňóny portobello očistíme, odrežeme nožičky a nakrájame na väčšie a hrubšie kúsky. Vo veľkom hrnci rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom nahrubo nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme nakrájaný stonkový zeler a restujeme ešte asi 2 minúty. Prisypeme huby a smažíme, kým budú mäkké a hnedé, trvá to pár minút.

  2. 2

    Potom pridáme nasekaný cesnak, nahrubo nakrájanú mrkvu, zemiaky nakrájané na väčšie kúsky, paradajkový pretlak, nasekané lístky tymianu a rozmarínu. Dobre premiešame a zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Osolíme podľa potreby (ak používame vývar, so soľou opatrne, pretože vývar sám o sebe je už slaný). Privedieme do varu, potom znížime teplotu a na miernom stupni varíme nezakryté asi 20 minút, kým zemiaky a mrkva nezmäknú.

  3. 3

    Ak sa nám zdá guláš príliš hustý, môžeme priliať viacej vody alebo vývaru. Po uvarení necháme mierne vychladnúť. Bezgluténovú múku Promix UNI alebo ryžovú múku rozmiešame v troche šťavy z gulášu. Vlejeme naspäť a za stáleho miešania ešte pár minút prevaríme. Odstavíme a celý povrch posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu