Zeleninový guláš

Letný zeleninový guláš bez lepku so šampiňónmi portobello

Autor receptu: novalim

Leto je azda najpríjemnejšie obdobie na stretnutia s rodinou a priateľmi.* Priam nás vábi vyjsť von na piknik alebo si len tak posedieť pri dobrom jedle. A práve také sme pre vás dnes pripravili. Letný zeleninový gulášik bez lepku so šampiňónmi portobello vás príjemne prekvapí svojou výraznou bylinkovou chuťou. Uvarte si trebárs dvojitú dávku a pochutnajte si na ňom spolu s vašimi hosťami. Isto bude všetkým chutiť.

4-6
porcie
50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šampiňóny portobello očistíme, odrežeme nožičky a nakrájame na väčšie a hrubšie kúsky. Vo veľkom hrnci rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom nahrubo nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme nakrájaný stonkový zeler a restujeme ešte asi 2 minúty. Prisypeme huby a smažíme, kým budú mäkké a hnedé, trvá to pár minút.
  2. Potom pridáme nasekaný cesnak, nahrubo nakrájanú mrkvu, zemiaky nakrájané na väčšie kúsky, paradajkový pretlak, nasekané lístky tymianu a rozmarínu. Dobre premiešame a zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Osolíme podľa potreby (ak používame vývar, so soľou opatrne, pretože vývar sám o sebe je už slaný). Privedieme do varu, potom znížime teplotu a na miernom stupni varíme nezakryté asi 20 minút, kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
  3. Ak sa nám zdá guláš príliš hustý, môžeme priliať viacej vody alebo vývaru. Po uvarení necháme mierne vychladnúť. Bezgluténovú múku Promix UNI alebo ryžovú múku rozmiešame v troche šťavy z gulášu. Vlejeme naspäť a za stáleho miešania ešte pár minút prevaríme. Odstavíme a celý povrch posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.