Zeleninový guláš
Letný zeleninový guláš bez lepku so šampiňónmi portobello
Autor receptu: novalim
Leto je azda najpríjemnejšie obdobie na stretnutia s rodinou a priateľmi.* Priam nás vábi vyjsť von na piknik alebo si len tak
posedieť pri dobrom jedle. A práve také sme pre vás dnes pripravili. Letný zeleninový gulášik bez lepku so šampiňónmi
portobello vás príjemne prekvapí svojou výraznou bylinkovou chuťou. Uvarte si trebárs dvojitú dávku a pochutnajte si na ňom
spolu s vašimi hosťami. Isto bude všetkým chutiť.
4-6 porcie |
50 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Šampiňóny portobello očistíme, odrežeme nožičky a nakrájame na väčšie a hrubšie kúsky. Vo veľkom hrnci rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom nahrubo nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme nakrájaný stonkový zeler a restujeme ešte asi 2 minúty. Prisypeme huby a smažíme, kým budú mäkké a hnedé, trvá to pár minút.
- Potom pridáme nasekaný cesnak, nahrubo nakrájanú mrkvu, zemiaky nakrájané na väčšie kúsky, paradajkový pretlak, nasekané lístky tymianu a rozmarínu. Dobre premiešame a zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom. Osolíme podľa potreby (ak používame vývar, so soľou opatrne, pretože vývar sám o sebe je už slaný). Privedieme do varu, potom znížime teplotu a na miernom stupni varíme nezakryté asi 20 minút, kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
- Ak sa nám zdá guláš príliš hustý, môžeme priliať viacej vody alebo vývaru. Po uvarení necháme mierne vychladnúť. Bezgluténovú múku Promix UNI alebo ryžovú múku rozmiešame v troche šťavy z gulášu. Vlejeme naspäť a za stáleho miešania ešte pár minút prevaríme. Odstavíme a celý povrch posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.