Zeleninový guláš
Zeleninový guláš

Zeleninový guláš

blissofplants - fotkablissofplants, 19. apríla 2021
3
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL (podľa vlastného výberu)
1/2 ks
3 strúčiky
za hrsť
2 ks veľké
70 g
1/4 ks
1/2 ks
1/2 ks
50 g uvarený
800 ml
 čerstvý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a niekoľko minút restujeme na kolieska nakrájaný pór. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, paradajky, všetku zvyšnú na kocky alebo malé kúsky nakrájanú zeleninu. Pridáme na kolieska nakrájané vegánske klobásky, zalejeme vodou a varíme kým zelenina takmer nezmäkne.

  2. 2

    Dobre ochutíme a premiešame.

  3. 3

    Na záver varenia pridáme uvarený kuskus (nemusí byť), ozdobíme chilli papričkami, čerstvým tymianom a podávame.

Diskusia k receptu

boxik
Chudák guláš , čoho sa musel dožiť.
blissofplants
@boxik (20.4.2021 12:50)
Tak prečo si klikol na 'chudák' guláš fotku keď je tam zrozumiteľne napísaný názov zeleninový guláš!?ale ďakujem, aj vďaka tebe bol na 1.mieste😉😛

2x haji a frezia
boxik
@blissofplants (23.4.2021 09:53)
Etymológia
Slovo guláš pochádza z maďarského gulyás [maď. výslovnosť dnes: gujáš, v minulosti: guľáš], odvodeného od slova gulya – črieda.
Podľa Šimona Ondruša má toto slovo presnejšie takýto pôvod: Maďarský názov jedla gulyás vznikol v 19. storočí skrátením výrazu gulyás hús, ktorý koncom 18. storočia znamenal hovädzie mäso. Prídavné meno gulyás (hovädzí) z tohto výrazu vzniklo z podstatného mena gulya, ktoré vo význame črieda dobytka, dobytok v 16. storočí prešlo z východoslovenského slova guľa do maďarčiny. Vo východnej slovenčine (Abov, Spiš) guľa dodnes znamená aj čriedu dobytka. Slovenské (a slovanské) slovo guľa je praslovanského pôvodu a má spoločný pôvod so slovenským (a slovanským) slovom hlava.