Zeleninový guláš
Foto: blissofplants
3
porcie
porcie
15 minút
príprava
príprava
30 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
1 PL (podľa vlastného výberu) |
|
1/2 ks |
|
3 strúčiky |
|
za hrsť |
|
2 ks veľké |
|
70 g |
|
1/4 ks |
|
1/2 ks |
|
1/2 ks |
|
50 g uvarený |
|
800 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
čerstvý |
|
Postup
-
1
Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a niekoľko minút restujeme na kolieska nakrájaný pór. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, paradajky, všetku zvyšnú na kocky alebo malé kúsky nakrájanú zeleninu. Pridáme na kolieska nakrájané vegánske klobásky, zalejeme vodou a varíme kým zelenina takmer nezmäkne.
- 2
Dobre ochutíme a premiešame.
- 3
Na záver varenia pridáme uvarený kuskus (nemusí byť), ozdobíme chilli papričkami, čerstvým tymianom a podávame.
Tiež guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za tvoje milé slová🧡😊🧡
😀😋
Tak prečo si klikol na 'chudák' guláš fotku keď je tam zrozumiteľne napísaný názov zeleninový guláš!?ale ďakujem, aj vďaka tebe bol na 1.mieste😉😛
Etymológia
Slovo guláš pochádza z maďarského gulyás [maď. výslovnosť dnes: gujáš, v minulosti: guľáš], odvodeného od slova gulya – črieda.
Podľa Šimona Ondruša má toto slovo presnejšie takýto pôvod: Maďarský názov jedla gulyás vznikol v 19. storočí skrátením výrazu gulyás hús, ktorý koncom 18. storočia znamenal hovädzie mäso. Prídavné meno gulyás (hovädzí) z tohto výrazu vzniklo z podstatného mena gulya, ktoré vo význame črieda dobytka, dobytok v 16. storočí prešlo z východoslovenského slova guľa do maďarčiny. Vo východnej slovenčine (Abov, Spiš) guľa dodnes znamená aj čriedu dobytka. Slovenské (a slovanské) slovo guľa je praslovanského pôvodu a má spoločný pôvod so slovenským (a slovanským) slovom hlava.
Ďakujem za tvoje milé slová🧡😊🧡
😀😋
Tak prečo si klikol na 'chudák' guláš fotku keď je tam zrozumiteľne napísaný názov zeleninový guláš!?ale ďakujem, aj vďaka tebe bol na 1.mieste😉😛
Etymológia
Slovo guláš pochádza z maďarského gulyás [maď. výslovnosť dnes: gujáš, v minulosti: guľáš], odvodeného od slova gulya – črieda.
Podľa Šimona Ondruša má toto slovo presnejšie takýto pôvod: Maďarský názov jedla gulyás vznikol v 19. storočí skrátením výrazu gulyás hús, ktorý koncom 18. storočia znamenal hovädzie mäso. Prídavné meno gulyás (hovädzí) z tohto výrazu vzniklo z podstatného mena gulya, ktoré vo význame črieda dobytka, dobytok v 16. storočí prešlo z východoslovenského slova guľa do maďarčiny. Vo východnej slovenčine (Abov, Spiš) guľa dodnes znamená aj čriedu dobytka. Slovenské (a slovanské) slovo guľa je praslovanského pôvodu a má spoločný pôvod so slovenským (a slovanským) slovom hlava.